Onbeperkte ontvangst met webradio

© CIDimport

Onbeperkte ontvangst met webradio

Geplaatst: 2 februari 2007 - 11:02

Aangepast: 19 september 2022 - 13:33

Redactie ID.nl

Luistert u wel eens naar de radio? De kans is groot dat u dat 'analoog' doet. Met als nadeel dat de keus dan beperkt is. Op internet zijn vele duizenden radiozenders actief, die u gewoon via uw pc beluisteren kuntZo'n beetje alle radiozenders die u via de ether kunt ontvangen, zijn ook via internet te beluisteren.

Onbeperkte ontvangst met webradio

Luistert u wel eens naar de radio? De kans is groot dat u dat 'analoog' doet. Met als nadeel dat de keus dan beperkt is. Op internet zijn vele duizenden radiozenders actief, die u gewoon via uw pc beluisteren kuntZo'n beetje alle radiozenders die u via de ether kunt ontvangen, zijn ook via internet te beluisteren. Handig als er geen radio in de buurt is, maar wel een computer met internetverbinding en luidsprekertjes of hoofdtelefoon. Gaat u bijvoorbeeld maar eens naar Radio1.nl, na een paar keer klikken luistert u live naar radio 1. Hoewel, 'live': er is een vertraging van enkele seconden. Dit werkt voor alle grote Nederlandse zenders: gewoon naar de website van het radiostation surfen en u luistert in no time naar de zender van uw keuze.
Een goede startpagina is Nederland.fm. Daar zijn meer dan veertig Nederlandse zenders direct aan te klikken en te beluisteren. En zo zijn er vele vergelijkbare websites te vinden; verderop in dit artikel komen we daar nog op terug.

Muziek van overal ter wereld

Naast deze bekende zenders zijn er echter nog vele duizenden, zo niet tienduizenden stations van over de gehele wereld te beluisteren. Bent u bijvoorbeeld in New York op vakantie geweest en luisterde u toen altijd naar een bepaalde zender? De kans is zeer groot dat u ook thuis van dit station kunt genieten. Weet u de naam nog? Dan zoekt u gewoon even met Google. En als u de zender hebt gevonden en hij biedt een internetstream aan, dan is het een kwestie van een paar keer klikken om vervolgens vanuit uw luie stoel herinneringen op te halen; New York is natuurlijk maar een voorbeeld.
Hebt u geen specifieke voorkeur voor een bepaalde zender, maar wilt u verrast worden? Gebruik dan een (gratis) mediaspeler als bijvoorbeeld Winamp. Ook met Windows Media Player kunt u radio luisteren, maar u moet hiervoor wel eerst een abonnement afsluiten en dit is niet gratis. Die laten we hier daarom buiten beschouwing, wel tonen we u hoe u met behulp van Winamp naar radiostations kunt luisteren.

Handig hulpmiddel: Winamp

Een van de eerste programma's waarmee u mp3's kon afspelen op uw pc was Winamp. Inmiddels is versie 5.3 op de markt, gratis te downloaden via (de site van WinAmp. Bij de gratis versie hebt u vier keuzes, wij raden de Full-uitvoering aan, al was het maar omdat u met de Lite-versie geen radiozenders kunt ontvangen! Let wel even op bij het installeren van Winamp. Er wordt ongevraagd een snelkoppeling op uw Bureaublad geplaatst van eMusic en er wordt een Active Security Monitor mee geïnstalleerd. Bent daar niet van gediend haal dan de vinkjes weg. Daarna is het een kwestie van doorklikken op Next en tot slot klikt u op Install en het installeren gaat beginnen. Na de installatie krijgt u een scherm te zien waarop u wordt gevraagd of u anoniem gegevens wilt verzenden naar Winamp. Ook dat schakelt u desgewenst uit en u activeert de optie Do not ask again until next install. Nog twee keer klikken en Winamp wordt (eindelijk) gestart. Winamp wil nu uw computer afspeuren naar alle mogelijke mediabestanden, aan u de keus of u dit wilt doen. Kiest u daar niet voor, klik dan op Close.

Winamp in de praktijk

Winamp bestaat nu uit drie deelvensters: Player (linksboven), Afspeellijst (rechtsboven) en Media Library (onder). In de Media Library selecteert u Shoutcast Radio en na enkele seconden verschijnt aan de rechterkant een enorme lijst met internetradiostations. Bent u op zoek naar een bepaald genre, dan vult u dit in in het zoekscherm. Ook kunt u gebruik maken van het ingebouwde QuickGenre-menu. Hebt u de zender van uw keuze gevonden? Dubbelklik dan op de naam van de zender en binnen enkele seconden luistert u al. U kunt de lijst met stations tevens nog sorteren op geluidskwaliteit (bitrate) of het aantal luisteraars. Soms kan het voorkomen dat een zender zijn maximale aantal luisteraars heeft bereikt, dan zult u moeten uitwijken naar een ander station. Gelukkig is er keuze genoeg, in alle mogelijke genres en vanuit alle hoeken van de wereld!

Hier vindt u internetzenders:

Shoutcast
Gratis, van de makers van Winamp. Winamp maakt hier ook gebruik van, maar u kunt ook direct via deze website uw favoriete radiozender kiezen. Tip: als u een bepaalde artiest wilt horen, typ dan de naam in in het zoekvenster voor een overzicht van de zenders die op dat moment die artiest draaien.
Live365
Gratis, maar u krijgt wel af en toe (Engelstalige) reclame te horen.
Pandora
Gratis. Vreemde eend in de bijt: u voert een artiest en een nummer in en naast dit zelf gekozen nummer zoekt Pandora er andere muzieknummers bij die daar sterk op lijken. Uitstekende manier om nieuwe muziek te leren kennen!
Reciva
Gratis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten