© CIDimport

Grote pc-schoonmaak met de FAQman

Geplaatst: 27 september 2012 - 05:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:51

Redactie ID.nl

Een volle pc wordt niet alleen onoverzichtelijk, maar ook langzamer. Daarom heeft de FAQman tien handige (gratis!) tools geselecteerd waarmee u twee vliegen in één klap slaat: niet alleen wint u behoorlijk wat schuifruimte, de pc wordt er ook nog eens serieus sneller van!

Een volle pc wordt niet alleen onoverzichtelijk, maar ook langzamer. Daarom heeft de FAQman tien handige (gratis!) tools geselecteerd waarmee u twee vliegen in één klap slaat: niet alleen wint u behoorlijk wat schuifruimte, de pc wordt er ook nog eens serieus sneller van!

Grote pc-schoonmaak met de FAQman-16021897

© CIDimport

Wie de FAQman-rubriek volgt, weet dat veel problemen al zijn op te lossen met een beetje pc-hygiëne – zoals daar alleen al is het opruimen van de rommel die u maakt. Wat dat aangaat is de pc net een woonhuis. Des te groter de bende, des te groter de kans dat u van de trap af lazert. Dus? Vuilniszakken op tijd aan de straat, regelmatig een wasje draaien, borsteltje door de plee, van die dingen… Enfin, als u deze gedachte vasthoudt, dan gaan we met de computer aan de slag!

Tip 1: Wise Disk Cleaner


Met Wise Disk Cleaner kunt u een vliegende en dus snelle Nederlandstalige start maken. Het programma kent drie tabbladen: Algemene Cleaner, Uitgebreide Cleaner en Systeem Afslanken. Met de Algemene Cleaner kunt u ongebruikte bestanden en sporen verwijderen. Dit komt neer op een modale schijfopruiming die geheel ongevaarlijk is voor het systeem. De Uitgebreide Cleaner is interessanter (zeker voor de gevorderde gebruiker), want als u daarvan de instellingen bekijkt, dan ziet u hoe tijdelijke bestanden kunnen worden weggegooid aan de hand van hun extensies. Weet u extensies die nog niet in de getoonde lijst staat? Die kunt u dan handmatig toevoegen, waardoor Wise Disk Cleaner nóg slimmer wordt gemaakt. Ook kunnen kapotte Snelkoppelingen en lege bestanden worden weggegooid. Tot slot is er de sectie Systeem Afslanken en daarmee gaat u aan het werk met de overbodige systeembestanden, zoals onder andere de update-bestanden die niet meer nodig zijn.

Tip 2: Wise Registry Cleaner


Een schone harde schijf in combinatie met een vervuild register is niet wenselijk. Het register is namelijk de spil waar het besturingssysteem om draait en des te schoner het register, des te efficiënter (lees: sneller) wordt de computer. Gebruik Wise Registry Cleaner sowieso om het register van uw pc te laten analyseren en cleanen. Maar het schoonmaken van het register is slechts één taak die Wise Registry Cleaner kan uitvoeren! Apart kan de computer ook nog eens worden versneld door een aantal systeeminstellingen slim te optimaliseren en bovendien kan het register worden gedefragmenteerd, waardoor het kleiner wordt en dus sneller is te benaderen.

Tip 3: SlimCleaner


De tool SlimCleaner heeft als ondertitel meegekregen ‘Community Powered PC Maintenance’. Dat betekent zoveel als dat u gebruik maakt van de knowhow van enorm veel andere gebruikers die hun ervaringen – al dan niet geautomatiseerd – terugkoppelen naar de makers van SlimCleaner. Voor wat betreft het schoonmaken van de pc zijn die ervaringen niet zo belangrijk, maar dat verandert op het moment dat u het systeem gaat optimaliseren. Dan opeens is het reuze handig als u weet dat een bepaald proces dicht tegen malware aanhangt dan wel niet echt noodzakelijk is! SlimCleaner is opgedeeld in losse brokken die u afzonderlijk kunt afhandelen, waarbij een speciale vermelding voor het zogeheten Hijack Log op z’n plaats is. Daarmee komt u namelijk te weten welke plugins en addons in de loopt der tijd zijn toegevoegd aan uw pc. En dan zijn het weer de ervaringen van al die andere SlimCleaner-gebruikers die uw beslissingen zullen vergemakkelijken!

Tip 4: Auslogics Duplicate File Finder


Als bestanden dubbel op de pc staan, dan is dat – in het bijzonder als daar geen gedachte achter zit – zonde van de schijfruimte. Als u liever geen weggooifouten maakt, dan is Auslogics Duplicate File Finder precies dat heldere hulpprogramma dat u nodig hebt als u doublures van uw lokale harde schijf wilt verwijderen. Bij 100 procent ‘idiootveilig’ gaat u slechts op zoek naar multimediabestanden die minimaal een bepaalde grootte hebben. Want u weet: multimediabestanden kunt u weggooien zonder gevaar voor de werking van het besturingssysteem. Nadat Auslogics Duplicate File Finder de lokale harde schijf heeft gescand, wordt er een handige lijst gepresenteerd die u vertelt wat de dubbele bestanden zijn en waar ze zich bevinden. U scrollt door die lijst en één voor één gooit u dan de ongewenste gegevens weg. Simpel en doeltreffend.

Tip 5: Duplicate Cleaner


Duplicate Cleaner mogen we met recht een loodzware tool noemen. Om te beginnen kunt u zowel de lokale harde schijf als netwerkvolumes doorzoeken op de aanwezigheid van dubbele bestanden. Daarbij opgemerkt dat ook de inhoud van bestanden met dezelfde namen wordt vergeleken, dus een doublure is altijd een echte doublure! Het moge dan ook duidelijk zijn dat Duplicate Cleaner nogal wat tijd nodig heeft om u precies te kunnen vertellen welke nu de dubbele bestanden zijn. Uiteraard bent ú degene die achteraf beslist welke bestanden moeten worden weggegooid, wat inhoudt dat u goed bij de les moet blijven, want anders wordt net het verkeerde verwijderd. Nadat uw systeem is nagelopen, worden de dubbele bestanden in een handig te sorteren lijst weergegeven. Op grootte gesorteerd kunt u snel veel ruimte vrijmaken en dat hoeft niet per se te gebeuren door bestanden weg te gooien. Nee, als u het niet helemaal vertrouwt, dan kunt u de dubbele bestanden ook handig  verplaatsen naar elders.

Lees verder >>


Tip 6: Revo Uninstaller


Wie geïnstalleerde programma’s grondig wil verwijderen kan niet heen om Revo Uninstaller. U moet weten dat het verwijderen van programma’s wel even iets meer inhoudt dan alleen het laten draaien van de bijbehorende uninstallers. In de praktijk laten de uninstallers de nodige sporen achter – of mogen we gewoon stellen dat de uninstallers niet grondig genoeg werken? Dat laatste is ook het geval… Revo Uninstaller kan het verwijderen van een programma begeleiden en dat heeft tot gevolg dat achtergebleven register-instellingen en achtergebleven mappen en bestanden ook worden weggegooid. Inderdaad: dát is pas grondig!

Tip 7: Advanced System Care


Op www.iobit.com vindt u Advanced Systeem Care, in een betaalde en in een freeware-uitvoering. Uw FAQman gaat uiteraard niets betalen, want de uitgeklede versie van Advanced Systeem Care voorziet ruimschoots in een ieders schoonmaakbehoeften! Hoewel? Het gaat hier meer om een reparatietool dan om een cleaning utility… Als u alle opties selecteert en u laat Advanced System Care een scanslag uitvoeren, dan ziet u meteen wat daarmee wordt bedoeld, want er wordt veelvuldig over ‘problemen’ gesproken. Problemen zijn er gelukkig om op te lossen en de overbodige bestanden worden dan meteen even meegenomen door Advanced System Care. Met eervolle vermeldingen voor de malwarebescherming en de passieve verdediging, want het is opvallend om te zien dat er ook veel ongevaarlijke (cookie)besmettingen zijn. Echter: besmetting is besmetting!

Tip 8: Temp File Cleaner


De tool Temp File Cleaner heeft een fraai werkvenster waarmee u kunt aangeven welke onderdelen van welke programmatuur – inclusief het besturingssysteem – u opgeschoond wilt zien. Nadat een analyse is uitgevoerd, kunt u heel gedetailleerd zien welke bestanden er zullen worden verwijderd door Temp File Cleaner. Zeker voor de gevorderde gebruiker is die lijst met onnodige bestanden leuk om eens door te kijken, want dat geeft een goed inzicht in wat er allemaal kan worden weggegooid. Tijdelijke bestanden hebben namelijk gedeelde kenmerken, zoals de mappen (bijvoorbeeld ‘temp’) waarin ze worden weggezet en de extensies (bijvoorbeeld ‘tmp’) die ze meekrijgen. Temp File Cleaner is verder een programma dat precies doet wat het zegt: tijdelijke bestanden opruimen en niets meer of minder…

Tip 9: Smart Defrag 2


Ga – want Advanced System Care – nóg maar eens een keer naar www.iobit.com, maar doe het dan voor het hulpprogramma Smart Defrag 2. En inderdaad, met behulp van Smart Defrag 2 gaat u uw harde schijf defragmenteren! Dat is nog niet alles, want u kunt deze tool ook gebruiken om uw harde schijf gedefragmenteerd te houden en dat is wellicht nog de meest interessante optie van Smart Defrag 2. Het defragmenteren kan plaatsvinden op de door u ingestelde tijden, waarbij rekening wordt gehouden met het processorgebruik van de pc, waardoor de werkzaamheden min of meer op de achtergrond worden uitgevoerd. Slim ingesteld merkt u daar helemaal niets van! Met uiteraard als gevolg een harde schijf die altijd in optimale conditie verkeert.

Tip 10: Glary Utilities


Voor de Glary Utilities gaat u naar www.glarysoft.com alwaar u een gratis en een betaalde versie van deze software tegenkomt. Laat u zich niets wijsmaken en kies voor de gratis versie, want die is al helemaal goed! De naam van deze tool geeft al aan dat we met een verzameling van losse hulpprogramma’s te maken hebben die evenzo los kunnen worden aangestuurd. Bij de sectie Opschonen & Herstel vinden we de gebruikelijke schoonmaakmethodes met als extraatje de Software Verwijdering Manager die weliswaar niet kan tippen aan Revo Uninstaller, maar die u wel razendsnel toegang geeft tot de uninstallers van alle geïnstalleerde programma´s. De sectie Optimaliseren kunt u gebruiken om het opstarten (inclusief permanent verwijderen), de contextmenu´s en het register af te slanken. De sectie Privacy & Beveiliging dient niet alleen om uw sporen te wissen, maar ook om weggegooide bestanden permanent te verwijderen. De sectie Bestanden & Mappen kunt u gebruiken om te zien welke mappen en bestanden de meeste opslagruimte in beslag nemen. Ook kunt u dubbele bestanden en lege mappen laten verwijderen.

Tekst: John Vanderaart

Dit artikel is afkomstig uit Computer Idee nummer 14, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten