© CIDimport

Plugin-toppers

Geplaatst: 5 augustus 2011 - 09:44

Aangepast: 20 september 2022 - 07:36

Redactie ID.nl

Voor zowel Firefox als Chrome zijn duizenden handige plugins beschikbaar. Omdat het natuurlijk ondoenlijk is om die allemaal uit te proberen, heeft Computer Idee de beste uitbreidingen voor u op een rij gezet.

Plugin-toppers

Met plugins kunt u uw browser naar eigen smaak inrichten. Firefox en Chrome zijn open-source projecten. Het is hierdoor voor externe ontwikkelaars mogelijk om uitbreidingen te creëren. Dit is dan ook de reden waarom het aanbod plugins ontzettend groot is. De installatie van de hulpjes is erg eenvoudig.

Firefox-gebruikers surfen naar https://addons.mozilla.org/nl/firefox om de galerij te bekijken. Zodra u iets leuks hebt gevonden, klikt u op de knop Toevoegen aan Firefox. Vervolgens herstart u de browser om de plugin te activeren. Een overzicht van alle geïnstalleerde toepassingen kunt u bekijken via Extra en Add-ons.

Gebruikt u liever Chrome? Ga dan naar https://chrome.google.com/extensions/?hl=nl. Wilt u een plugin toevoegen, klik dan op Installeren. Dat is alles, want u maakt direct gebruik van de nieuwe functie! Klik achtereenvolgens op het gereedschapspictogram, Extra en Extensies voor het beheren van de mini-applicaties.

Plugin-toppers-16478795

© CIDimport


Met behulp van de zoekfunctie spoort u eenvoudig plugins op.

Voor allebei!
Veel uitbreidingen zijn voor beide browsers beschikbaar. Met deze tien hulpjes wordt uw surfervaring in Firefox en Chrome niet alleen efficiënter, maar bovenal ook leuker! Zo integreert u gemakkelijk sociale netwerken binnen een surfprogramma of bekijkt u foto’s in 3D. De besproken plugins kunt u vinden door de zoekfunctie van de genoemde galerijsites te gebruiken.

Lichtknopje
Als u naar een filmpje kijkt op uw computermonitor, raakt u snel afgeleid door teksten of afbeeldingen die zich elders op de webpagina bevinden. De plugin met de alleszeggende naam Turn Off the Lights maakt het schermgedeelte dat overblijft donker. Op die manier gaat uw aandacht volledig naar bijvoorbeeld een video op YouTube. Klik op het lampje in de knoppen- of adresbalk om het ‘licht’ uit te zetten. Door er nogmaals op te klikken, keert u terug naar de normale weergave.

Sociaal netwerken
Bent u lid van meerdere sociale netwerken? Het is soms vermoeiend om alles netjes bij te houden. Installeer daarom Yoono. Er verschijnt een zijbalk in uw browser waarin u alle sociale bezigheden op peil houdt. Het maakt hierbij niet uit op welke site u zich bevindt, want informatie uit uw profiel is altijd beschikbaar. Er is onder meer ondersteuning voor Facebook, Twitter, LinkedIn en Four-square. U ziet alle foto’s, video’s en berichten van vrienden vanzelf voorbijkomen. U hoeft dus niets meer te missen. Zelf deelt u ook gemakkelijk gegevens in meerdere sociale netwerken, zoals statusupdates en foto’s. Het is mogelijk om extra kolommen toe te voegen. U bepaalt zelf welke informatie u in de kolommen wilt zien. De functie om Live Messenger te gebruiken is nog in
bètastadium en werkt om die reden nog niet goed.

Wachtwoorden opbergen
Voor internetbankieren, forums, webwinkels, sociale netwerken en chatdiensten hebt u een account nodig. Het is niet veilig om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. In de praktijk blijkt het echter lastig om verschillende inloggegevens te onthouden.

Het Nederlandstalige LastPass bewaart deze informatie in een versleutelde webkluis, waardoor u nooit meer iets vergeet. Na de installatie maakt u een account aan en bedenkt u een hoofdwachtwoord. De toepassing zoekt naar onbeveiligde wachtwoorden op uw pc en plaatst die in de virtuele kluis. Op sites waarbij u moet inloggen, vraagt de plugin toestemming om het wachtwoord te onthouden. Bij een volgend bezoek hoeft u de gegevens niet meer zelf te typen. Verder kunt u ook automatisch webformulieren laten invullen. Uw LastPass-account gebruikt u op meerdere computers, zodat u voortaan bij iedere site gemakkelijk inlogt.

Multimedia bekijken
Met behulp van Cooliris bekijkt u foto’s en video’s van sites in een 3D-weergave. Het werkt kinderlijk eenvoudig. U surft naar een site waarop u beeldmateriaal wilt bekijken, bijvoorbeeld YouTube of Facebook.

U typt een zoekterm of u navigeert naar het juiste webalbum. Vervolgens klikt u in de knoppenbalk van de browser op Launch Cooliris. Er opent een nieuw tabblad met de 3D-weergave. Gebruik de pijltjestoetsen om alles te bekijken. Via de schuifbalk onderaan de pagina bladert u extra snel door video’s en foto’s. Deze optie is erg aangenaam, want het voorkomt dat u zich door meerdere webpagina’s met zoekresultaten heen moet worstelen. Cooliris ondersteunt verschillende bekende sites, zoals Flickr, Google Afbeeldingen en Picasa Web.

Web of Trust (WOT): Online advies
Zit u veel op internet? Het is belangrijk om te weten of u betrouwbare sites bezoekt, zodat u bijvoorbeeld geen spyware binnenhaalt of door een malafide webwinkel wordt opgelicht. De plugin Web of Trust helpt u om dergelijke situaties te voorkomen. De betrouwbaarheid van sites wordt grotendeels door andere gebruikers bepaald. U volgt dus het advies van de massa.

Miljoenen sites hebben op deze wijze een etiket opgeplakt gekregen. Groen houdt in dat er niets aan de hand is en bij geel is er voorzichtigheid geboden. Bij een rood teken kunt u het beste de site zo snel mogelijk verlaten. De indicators verschijnen ook in de zoekresultaten van Google, zodat u eenvoudig voorkomt dat u onbetrouwbare sites opent. Het is mogelijk om uw eigen oordeel aan de community door te geven, zodat u meehelpt om Web of Trust te verbeteren.

Plugin-toppers-16478797

© CIDimport

Chrome-topper

RSS Subscription Extension

Vreemd genoeg herkent Chrome geen rss-feeds op een webpagina, terwijl andere browsers wel over een dergelijke functie beschikken. Gelukkig heeft Google daar wat op bedacht door zelf een plugin hiervoor te ontwikkelen. RSS Subscription Extension laat een pictogram in de adresbalk zien, wanneer u zich op een site bevindt met rss-feeds. Door erop te klikken, kunt u zich erop abonneren met uw favoriete rss-lezer.

Firefox-toppers

Voor Firefox bestaan er uitstekende plugins die niet beschikbaar zijn voor Chrome. Hieronder vindt u enkele pareltjes met een beknopte beschrijving.

FoxyTunes

Muziekfanaten zullen veel plezier beleven aan FoxyTunes. Deze plugin werkt samen met uw mediaspeler, zodat u tijdens een surfsessie naar uw favoriete muziek luistert. Het bedieningspaneel vindt u in de statusbalk van de browser. U kunt kiezen uit meerdere mediaspelers, waarbij u de beschikking hebt over de volledige bibliotheek. Leuk is dat u snel extra informatie over de artiest opvraagt, zoals afbeeldingen en video’s.

WebMail Notifier

Met WebMail Notifier ziet u in één oogopslag of u ongelezen e-mail hebt. Onder andere Hotmail, Gmail, pop3 en imap worden ondersteund. U vult de accountgegevens in en u bepaalt hoe vaak de toepassing moet controleren op berichten. Aan het envelopje in de knoppenbalk merkt u of er nieuwe post is. Zodra er e-mail binnenkomt, verschijnt er ook een klein pop-upvenster. Als u daarop klikt, opent uw e-mailclient automatisch.

Video DownloadHelper

U haalt gemakkelijk filmpjes van het web met Video DownloadHelper. Wanneer u bijvoorbeeld een video op YouTube bekijkt, beweegt er een pictogram in de knoppenbalk. U klikt daarop om te zien welke downloads er op de betreffende webpagina beschikbaar zijn. Nuttig is de mogelijkheid om het filmpje direct naar een ander formaat te converteren. Overigens moet u daarvoor wel aparte software installeren.

Weerbericht checken
Raadpleegt u regelmatig het weerbericht? Dan is 1-ClickWeather echt iets voor u! U geeft een plaats aan, waarna u in één oogopslag de statistieken over het weer ter plekke bekijkt. In Chrome nestelt er zich een pictogram in de knoppenbalk. U vindt er onder meer informatie over de huidige temperatuur en luchtvochtigheid. De applicatie voor Firefox is iets uitgebreider. In de statusbalk wordt ook de weersverwachting voor de komende dagen weergegeven. Zodra u met de muis op het pictogram gaat staan, verschijnt er aanvullende informatie. Zo bestudeert u onder andere de kans op neerslag en de windrichting.

Razendsnel Google-toegang
Google biedt op het web allerlei diensten aan. U gebruikt Google Shortcuts om onder meer de kaartenservice, e-mailapplicatie, chat-client en rss-lezer van deze internet-reus binnen uw browservenster te integreren. U selecteert zelf de web-applicaties die u snel bereikbaar wilt maken. Schrik niet: u hebt keuze uit maar liefst ruim honderdvijftig diensten! In de knoppenbalk gebruikt u de snelkoppelingen om de online applicaties te openen. De grootte van de pictogrammen stelt u naar eigen wens in. Let op dat u voor Chrome de uitbreiding Google Shortcuts (official Firefox port) in de galerij selecteert.

Plugin-toppers-16478800

© CIDimport

Favorieten synchroniseren
Als u verschillende pc’s gebruikt, is het prettig wanneer u overal beschikt over dezelfde favorieten. U regelt dat simpel met Xmarks Bookmark Sync. Een bijkomend voordeel is dat de synchronisatie ook tussen diverse browsers functioneert. U maakt eerst een account aan, zodat de gegevens veilig in de cloud worden bewaard op de server van Xmarks. Installeer de plugin op alle computers en vul uw inloggegevens in. De gegevens worden tussen de browsers uitgewisseld. Er bestaan ook versies van deze uitbreiding voor Safari en Internet Explorer.

En Internet Explorer?
Helaas is er nog altijd geen ondersteuning voor plugins in Internet Explorer. Om die reden zijn er zeer weinig uitbreidingen beschikbaar. Het is voor ontwikkelaars namelijk moeilijker om voor dit surfprogramma applicaties te ontwikkelen. Als u graag extra functies wilt toevoegen, kunt u daarom beter uitwijken naar Firefox of Chrome.

Beeld bewerken
Pixlr Grabber is een ideaal tooltje voor als u even snel een webplaatje wilt bewerken. U klikt met de rechtermuisknop op een afbeelding en daarna kiest u voor Edit image. Vervolgens komt u in de online beeldbewerker van Pixlr terecht. De interface is Nederlandstalig en gemakkelijk te bedienen. U corrigeert onder meer rode ogen of u verwijdert met het kloongereedschap stofvlekjes. Met deze plugin is het ook mogelijk om schermafdrukken te maken van een (gedeeltelijke) webpagina. U bewaart de screenshot ten slotte op uw harde schijf of u opent deze in de bewerker.

Advertenties vernietigen
Uiteraard mag de populairste plugin niet in dit rijtje ontbreken: Adblock Plus. Miljoenen computeraars maken gebruik van deze uitbreiding. Zoals de naam al min of meer aangeeft, worden advertenties en pop-ups met dit hulpmiddel geblokkeerd. Een verademing, want u wordt niet meer afgeleid door opvallende banners of irritante reclames. U neemt één of meerdere filterabonnementen. Hiermee blokkeert Adblock Plus de advertenties aan de hand van een zwarte lijst. In Firefox kunt u een filter kiezen dat is afgestemd op Nederlandse gebruikers. Mocht u alsnog een banner tegenkomen, dan voegt u die met de rechtermuisknop simpel toe aan de zwarte lijst.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 6, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten