© CIDimport

Speelkwartier op internet

Geplaatst: 30 oktober 2009 - 10:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:55

Redactie ID.nl

Op internet zijn er legio mogelijkheden om te schaken, bridgen en zelfs om bingo te spelen. We zetten een aantal van deze - in dit geval betaalde - sites voor u op een rij.

Op internet zijn er legio mogelijkheden om te schaken, bridgen en zelfs om bingo te spelen. We zetten een aantal van deze - in dit geval betaalde - sites voor u op een rij.

Speelkwartier op internet-15082296

© CIDimport

Schaken

Als een spel goed te beoefenen is op internet, dan is het schaken. Het enthousiasme daarvoor is wereldwijd al jaren lang enorm. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) ook gezien. De bond is daarom de campagne 'Schaken, een meesterlijke sport' gestart, met als doel de schaaksport in Nederland voor een zo breed mogelijk publiek te promoten. Een onderdeel van de actie is het KNSB Internetschaak, waarvoor de samenwerking is gezocht en gevonden met Chessbase. Het Duitse bedrijf zit achter het superschaakprogramma Fritz en onderhoudt daarnaast het populaire internetplatform PlayChess, waar dagelijks meer dan 5000 spelers tekenen voor zo'n 200.000 partijen.

Spelen, kijken en chatten

U begrijpt, dit is het platform waar de KNSB een voet tussen de internetdeur heeft gezet. Meer, er is in genoemde omgeving een speciale kamer ingericht waar schakers uit Nederland tegen elkaar spelen met snelle en langzame speeltempo's, naar partijen kijken of om met elkaar te chatten over het koninklijke spel. Voor een lidmaatschap van KNSB Internetschaak betalen leden van schaakverenigingen 15 euro per jaar, een korting van bijna 50 procent op de normale prijs die voor PlayChess wordt gehanteerd. Niet-leden rekenen iets meer af, want 25 euro per jaar. Om te participeren op Play- Chess, dient u wel eerst zogeheten clientsoftware (programmaatje) te downloaden en te installeren. Informatie: www.internetschaak.nl

Bridge

Dat we in Nederland - en niet zo'n beetje ook - bridge spelen, danken we aan de broers Frits en Ernst Goudsmit. Het was dit duo dat rond 1930 hun liefde voor bridge koppelde aan een gevoel voor publiciteit waardoor het spel in ons land kon uitgroeien tot een bijzonder populair tijdverdrijf. Niet voor niets behoort de Nederlandse Bridge Bond (NBB) in termen van ledenaantallen tot de tien grootste sportbonden van ons land en blazen we internationaal een flink deuntje mee.

Kaarten op tafel

Wie het kaartspel wil leren of beoefenen, haalt op internet zijn hart op. De belangrijkste bridge-site in Nederland is Stepbridge.nl. Even wat feiten: StepBridge is de officiële internetbridgeclub van de NBB (met bijna 9000 leden waaronder beginners, recreanten, competitiespelers en topspelers), volledig Nederlandstalig en de plek waar u behalve kunt spelen ook als toeschouwer kunt optreden. Let wel, wie de kaarten op tafel wil gooien, dient ook hier eerst clientsoftware te downloaden en te installeren. Omdat alle begin moeilijk is, biedt dit platform een gratis proeflidmaatschap aan. De kennismaking duurt een maand, tijdens welke u geheel vrijblijvend tot een maximum van 300 spellen kunt spelen - plus nog eens drie gratis deelnames aan de door StepBridge georganiseerde toernooien. Betalen leden van de NBB daarna 35 euro per jaar voor een lidmaatschap, niet-leden zijn voor 55 euro (inclusief lidmaatschap NBB) welkom.

Bingo

Bingo: we hebben 't allemaal wel eens gespeeld - in de sportkantine, op de camping, tijdens verjaardagsparty's. Het spelletje stamt (vermoedelijk) uit het Italië van halverwege de zestiende eeuw. Bingo is een verbastering van beano, naar de bonen die de nummers op de deelnameformulieren afdekten. Anno 2009 lijkt het melige spel aan een heuse revival te zijn begonnen. Een leuk internetinitiatief vindt plaats op de website MariaBingo, inmiddels ontdekt door duizenden Nederlanders. Deze online variant van het cijferspel is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en heeft via Groot-Brittannië en Zweden nu ook in Nederland voet aan de grond gekregen. Opvallend overigens is dat de gemiddelde leeftijd van de spelers bij MariaBingo tussen de 25 en 40 jaar ligt, ofwel een duidelijk jongere doelgroep dan we gewoon zijn bij het traditionele bingo in de hal van het buurthuis. Ook blijkt dat bingo geen typische vrouwenactiviteit (meer) is want de jackpot is twee keer gewonnen door... een man.

Meedoen vanaf een kwartje

Toen MariaBingo begon, was er nog de mogelijkheid om gratis te spelen, maar daarvan kunnen we op de site inmiddels niets meer terugvinden. Betaald bingoën dus. Daarvoor meldt u zich eerst aan op www.mariabingo.nl. Daarna koopt u een bingokaart, die tussen € 0,25 en € 2,- kost, afhankelijk van de bingoruimte en het tijdstip waarop u speelt. Natuurlijk zijn er verschillende prijzen te winnen, zowel artikelen als geldprijzen. De kans daarop is alleszins redelijk omdat MariaBingo volgens eigen zeggen 90 procent van de inzet uitkeert. Toch is het succes van MariaBingo niet per se te danken aan het prijzenpakket, maar voor alles aan de community-achtige sfeer. Zo bestaat er een chatmogelijkheid waar de deelnemers dankbaar en veelvuldig gebruik van maken. En zo hoort het natuurlijk ook: beetje bijkletsen en daarnaast bingoën...

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 14, jaargang 2009.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten