Televisie op internet

© CIDimport

Televisie op internet

Geplaatst: 29 juni 2007 - 06:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:20

Redactie ID.nl

Tv kijken doen we allemaal. Meestal via een kabelaansluiting, een enkeling plukt zijn signaal met een schotel van een communicatiesatelliet. Digitenne is er ook nog, maar de beeldkwaliteit daarvan wisselt. Zijn daarmee de mogelijkheden om tv te ontvangen uitgeput. Welnee! Welkom in de wereld van internet-tv!Natuurlijk kent u videosites als YouTube en Google Video.

Tv kijken doen we allemaal. Meestal via een kabelaansluiting, een enkeling plukt zijn signaal met een schotel van een communicatiesatelliet. Digitenne is er ook nog, maar de beeldkwaliteit daarvan wisselt. Zijn daarmee de mogelijkheden om tv te ontvangen uitgeput. Welnee! Welkom in de wereld van internet-tv!Natuurlijk kent u videosites als YouTube en Google Video. Maar ook steeds meer serieuze stations zijn op het net te vinden. Want de grote jongens zien tegenwoordig ook in dat er een grote belangstelling is om bepaalde uitzendingen of fragmenten op een later tijdstip nog eens terug te kijken. En dús vinden we steeds meer legitieme fragmenten op genoemde sites. Daarnaast bieden de publieke omroepen in Nederland vrijwel al hun eerdere uitzendingen aan op Uitzendinggemist.nl. Ook is er een compleet themakanaal dat alleen online is te bekijken. U kunt daar tot op zekere hoogte zo vaak kijken als u wenst en vooral ook wanneer. Met name dat laatste aspect maakt tv kijken via internet zo interessant: feitelijk is het de praktische uitvoering van het magische motto video on demand. Ofwel: u vraagt, wij draaien!

Joost, tot uw dienst

Joost staat nog helemaal in de steigers, maar belooft een zeer interessante en bovendien gratis dienst te worden die gerenommeerde zenders in goede kwaliteit aanbiedt. De ontwikkeling van Joost is vorig jaar begonnen en komt uit de koker van Niklas Zennstróm en Janus Friis, ook bedenkers van KaZaA en Skype. Joost is feitelijk software om via peer-to-peer (p2p) tv te kijken. Bij p2p wordt de benodigde bandbreedte niet verkregen van een centrale server, maar van de gebruikers. De software van de gebruiker fungeert zelf namelijk ook als een server. Met andere woorden: de bandbreedte neemt toe in plaats van af naarmate meer mensen naar hetzelfde kijken; iedere kijker stelt namelijk een stukje signaal beschikbaar aan medekijkers. Extra voordeel is dat je met andere kijkers kunt chatten en dat interactiviteit mogelijk is. Dit soort sociaal dataverkeer heeft de toekomst, menen technisch directeur (CTO) Dirk-Willem van Gulik en algemeen directeur (CEO) Fredrik de Wahl. Vooralsnog wordt er nog volop getest door een selecte groep gebruikers, maar spoedig barst Joost los.
Eigenlijk is het een softwarematige tv gebaseerd op p2p. In het geval van Joost is alles, ter geruststelling van de tv-stations, goed dichtgetimmerd. Joost biedt volgens genoemde heren het beste van full-screen tv in combinatie met veel interactiviteit. De beeldkwaliteit ligt op uitzendkwaliteit, waarbij de kijker ook razendsnel tussen kanalen kan schakelen. Ondanks al dit multimediale geweld volstaat een gemiddelde (a)dsl-verbinding.
De software is gratis, het kijken ook. Er wordt samengewerkt met bekende aanbieders, dus verwacht geen vage amateurbeelden. Voor de rest is alles rondom Joost strikt geheim. Advies: hou de website goed in de gaten en ga kijken zodra de dienst wordt opengesteld! Naar verwachting is het voor de zomer zover. (Momenteel verkeert alles nog in een testfase; om te kunnen kijken moet u eerst een uitnodiging van een mede-Jooster bemachtigen. Wellicht dat u via een van de vele blogs aan een uitnodiging kunt komen. Indien niet, dan gewoon nog - hopelijk maar even - wachten.)

Meer manieren om online tv te kijken

Andere spelers

Als u echt RealPlayer niet wilt maar hem toch moet gebruiken, kies dan RealPlayer Alternative, een onafhankelijk initiatief. Dit programma is gereduceerd tot dat wat we uiteindelijk alleen nodig hebben: een player annex decoder voor RealVideo streams. U kunt RealPlayer Alternative downloaden vanaf bijvoorbeeld deze site.
Ook voor het eveneens tamelijk opdringerige Quicktime is een alternatief, dat u vindt op hier.

Joost is leuk en veelbelovend, maar zeker niet de enige manier om online tv te kijken. Meestal is alle daarvoor benodigde software al op uw pc aanwezig. Met een redelijk recente versie van de Windows Media Player komt u al een heel eind. Verder wordt ook (helaas) nogal eens de RealPlayer (kies bij het downloaden voor basic verlangd. Helaas, omdat dit programma nogal nadrukkelijk aanwezig wil zijn op uw pc met allerlei reclame-uitingen en andere ellende. Heel soms is ook de gratis Quicktime Player nodig. Voor zowel RealPlayer als Quicktime bestaan goede alternatieven.
Concurrent Media Player 11 van Microsoft kunt u overigens hier downloaden, maar die is waarschijnlijk allang aanwezig op uw pc.
Nu de software aanwezig is, gaan we naar de sites. De eerste en een wel heel makkelijk te bedienen site is Nederland.tv. Mocht de indeling u bekend voorkomen, dan kan dat, want de site Nederland.fm (voor radiozenders) is van dezelfde makers. De werking is gelijk: klik op een kanaal dat u wilt bekijken, waarna een nieuw venster opent met daarin het gevraagde programma. Op Nederland.tv vindt u veel materiaal van Uitzendinggemist.nl. Handig, want op deze manier kunt u razendsnel de meest populaire programma's bekijken.
Sinds kort is een dergelijk overzicht tevens te vinden op Startpagina.nl/tv. Voor echt álle gemiste uitzendingen kunt u inderdaad beter naar de website van Uitzendinggemist gaan. Deze site blinkt helaas niet uit in gebruiksvriendelijkheid, maar met enkele aanwijzingen vindt u snel wat u zoekt.

Zoeken op Uitzendinggemist

Stel u wilt de laatste uitzending van Boer zoekt Vrouw zien. Dan gaat u als volgt te werk: typ in het veld van de knop Ga de naam van het gezochte programma en klik op Ga. Het best kunt u aanhalingstekens gebruiken, dan wordt op exact de ingevoerde naam gezocht. Eventueel kunt u ook trefwoorden gebruiken, maar dan krijgt u veel meer resultaten. Als u de naam van een programma helemaal niet meer weet maar bijvoorbeeld wel de dag van uitzending, maak dan gebruik van de diverse selectiemenu's rechts van de zoekknop.
Er worden, heel praktisch, twee resultaten gevonden. Voor de reguliere uitzendingen klikken we op de tweede link, waarna een nieuwe pagina opent. Scroll daar iets naar beneden en klik op het blauwrode symbooltje in de kolom 'bekijk' achter de gewenste aflevering klikken.
In een nieuw venster start de uitzending; wilt u beeldvullend kijken, klik dan op het videovenstertje. De beelden geluidskwaliteit zijn enigszins afhankelijk van de snelheid van uw (breedband!) internetverbinding, maar zal in de meeste gevallen variëren van redelijk tot goed.

Verder weg

Uitzendinggemist en YouTube

Michel Boerman, projectmanager van Omroep.nl, laat weten dat er wekelijks zo'n 200 uitzendingen digitaal bewaard worden. Momenteel in de formaten Windows Media en Quicktime MP4. Quicktime komt vanaf zomer 2007 ook beschikbaar op uitzendinggemist.nl, nu is dit formaat alleen nog in gebruik op enkele omroeppagina's. Flash wordt vooralsnog niet gebruikt omdat dit niet goed is te beschermen, wat noodzakelijk is vanwege copyright. Anders ligt dat voor YouTube, dat standaard gebruikmaakt van Flash; daar vinden we

. Een ander plan is om aan bloggers en homepagebouwers beeldmateriaal van Uitzendinggemist.nl voor op hun eigen site of blog aan te gaan bieden. Interessant is dat de publieke omroepen inmiddels ook experimenteren met distributie via p2p (denk aan Tribler).Via bepaalde providers komt ook beeldmateriaal in veel hogere kwaliteit beschikbaar, terwijl kijken zonder pc (maar met een kastje) mogelijk is via IPTVdiensten als KPN Mine en Tele2 Vision. Overigens zijn niet alle uitzendingen op Uitzendinggemist.nl tot in de eeuwigheid te bekijken en dat heeft alles te maken met rechten. Technisch kan (en wordt) alles bewaard, maar niet alles mag tot in het oneindige op de site beschikbaar zijn.

U hebt nog niet genoeg aan de Nederlandse kanalen? Geen probleem, via Freeetv.com kiest u uit een flinke berg buitenlandse kanalen. Klik op een logo waarna een nieuwe pagina opent met daarin (wel even een stukje naar beneden scrollen) het gewenste kanaal. Dubbelklik op de video en u krijgt de beeldvullende variant te zien. Bij Internet Explorer geldt in dit soort gevallen dat dubbelklikken driedubbel klikken betekent. Door op de homepage van Freeetv.com op de link Freee Televisions te klikken sorteert u kanalen per land of regio, met een beetje zoeken vindt u zelfs wat Nederlandse (thema)kanalen.
Een ietwat meer internationaal (maar wel Nederlandstalig!) georiénteerde tv-verzamelsite is Kanalenkiezer.nl. Kwestie van in het menu links het gewenste kanaal kiezen en kijken maar. Let op: in een enkel geval gaat het om een zender waarvoor u moet betalen en dan wordt u getrakteerd op een venstertje van KPN Switchpoint.
Met name bij de publieke omroepen vindt u ook wat themakanalen die alleen via internet zijn te ontvangen. Zo is er bijvoorbeeld een documentairekanaal van VPRO, NPS, IKON en Humanistische Omroep onder de naam Holland Doc. Klik op deze pagina op de link Start Holland Doc, kies de gewenste speler en kwaliteit en klik op Opslaan. Daarna kunt u de uitzending live volgen.

YouTube kanalen

Videoverspreider YouTube is vooral bekend van de meest uiteenlopende filmpjes. YouTube is echter ook ontdekt door de commercie. Zo is bijvoorbeeld de VPRO - altijd in de voorhoede als het gaat om multimediale technieken - recentelijk een

gestart. U vindt daar bijvoorbeeld bepaalde uitzendingen en ander beeldmateriaal. Het publieke radiostation 3FM heeft ook een YouTube-kanaal met daarop beeldmateriaal van achter de schermen, zie

. Ook artiest

heeft een eigen kanaaltje, net als party pooper Paris Hilton

. Hilton's kanaal was overigens het eerste commerciële YouTube-kanaal.
Om een compleet overzicht van alle beschikbare kanalen te kijken gaat u naar

. Klik daar in het menu links op Partners en u krijgt een overzicht van de commerciéle kanalen.
Er is nog veel en veel meer beeldmateriaal op internet net te vinden, maar hopelijk hebben we u inmiddels op het juiste spoor gezet. Veel kijkplezier!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten