© CIDimport

Uw mobiel en pc synchroon

Geplaatst: 16 juni 2009 - 11:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 15:18

Redactie ID.nl

Mobiele telefoons bestaan al een tijdje, dus moet er een overvloed aan manieren zijn om snel en eenvoudig agenda's en adresboekjes met elkaar in de pas te brengen. In de praktijk blijkt dat flink tegen te vallen. Als uw telefoon al wordt herkend, kunt u soms maar een deel van de gegevens uitwisselen.

Mobiele telefoons bestaan al een tijdje, dus moet er een overvloed aan manieren zijn om snel en eenvoudig agenda's en adresboekjes met elkaar in de pas te brengen. In de praktijk blijkt dat flink tegen te vallen. Als uw telefoon al wordt herkend, kunt u soms maar een deel van de gegevens uitwisselen. En als u even niet oplet is uw agenda of vriendenlijst plotseling twee keer zo lang, waardoor alles er dubbel in staat. In dit artikel laten wij u daarom verschillende manieren zien waarop u wel gegevens kunt synchroniseren en geven wij tips om dit vlotjes te laten verlopen.

Synchroniseren, hoe werkt dat?

Uw mobiel en pc synchroon-15082296

© CIDimport

Outlook mobiel

Gebruikt u een SmartPhone of een pda, dan draait daar vaak een mobiele versie van Outlook op. Gegevens met een pc uitwisselen is dan relatief eenvoudig te doen via Active Sync of het Mobiliteitscentrum van Vista.

Allereerst kunt u gegevens rechtstreeks tussen uw mobiele telefoon en computer uitwisselen. Deze methode werkt via een kabel of een draadloze verbinding en is vooral handig als u meestal op een vaste locatie zit, maar wel uw afspraken en contactgegevens paraat wilt hebben als u wel een keer onderweg bent. Bent u juist wel vaak weg, dan is synchroniseren tussen telefoon en Google een slimme manier. U hebt de gegevens dan bij u in de telefoon en als u een agenda in Google deelt, zien anderen (en ook uzelf ) toch recente gegevens. Omdat de informatie via het telefoonnetwerk wordt uitgewisseld, bent u wel beter af met een data-abonnement, anders kunnen de kosten flink oplopen. Zodra u thuis komt, wisselt u met uw pc de nieuwste gegevens uit met Google, zodat ook Outlook weer helemaal bij is. Ook als u het mobieltje weinig gebruikt, is uitwisselen tussen Outlook en Google handig. U hebt dan altijd en overal uw contactpersonen en agenda bij de hand en informatie kunt u eventueel met anderen delen.

Tips voor betrouwbare synchronisatie

Voor u begint met synchroniseren, doet u er goed aan om eens grote schoonmaak te houden. Zorg er voor dat elke afspraak en contactpersoon maar op één plek bestaat. Dat mag verspreid over Outlook, Google en uw mobiele telefoon zijn, zolang het maar één keer voorkomt. Anders ziet u die straks twee of drie keer, want een synchronisatieprogramma weet niet dat het om dezelfde gegevens gaat. Pas na de eerste keer synchroniseren is alles gelijkgetrokken en wordt wat u op de ene plek aanpast, automatisch naar de andere plek gekopieerd.

Belangrijk: gebruik overal dezelfde tijdzone

Toch kan het ook dan soms gebeuren dat u plotseling twee dezelfde afspraken of contactpersonen ziet. Om gegevensverlies te voorkomen, wordt in geval van twijfel de oude informatie niet overschreven; dat moet u dan zelf rechttrekken. Verder is het belangrijk dat u in Outlook (Extra, Opties, Agenda-opties, knop Tijdzone), Google Agenda (Instellingen, Je huidige tijdzone) en in het synchronisatieproduct dezelfde tijdzone instelt. Anders komen uw afspraken op het verkeerde tijdstip terecht.

Belangrijk: denk om een backup

Synchroniseren werkt twee kanten op. Bijvoorbeeld van en naar de telefoon en uw pc. Eenrichtingsverkeer kan meestal ook en als u heel veel gegevens tegelijk hebt gewijzigd, is het slim om tijdelijk zelf een richting aan te geven. Dan weet u zeker dat uw verbeterde gegevens worden verspreid. Brengt u elke wijziging liever op één plek aan, bijvoorbeeld Outlook, dan kunt u gegevens alsnog als 'inkijkexemplaar' naar Google en het mobieltje overzetten. Wat u ook doet, past u een afspraak of contactpersoon altijd op één plek per keer aan, anders werkt synchroniseren niet. Maak altijd eerst een backup van Outlook en Google, voordat u voor het eerst synchroniseert. Gaat het een keer mis, dan kunt u alles weer herstellen.

Synchroniseren tussen pc en telefoon

De meeste telefoonfabrikanten hebben een programma waarmee u gegevens met de pc kunt uitwisselen. U moet het meestal los kopen, dan is de kans het grootst dat het vlekkeloos werkt. Er bestaan ook merkonafhankelijke programma's, maar die herkennen niet elke telefoon. Voorbeelden zijn Cell Phone Manager, Mobile Phone Tools en SyncCell. U kunt ze online kopen voor tussen de twintig en de veertig dollar. Controleer eerst of uw mobieltje ondersteund wordt. Verder nemen de eerste twee pakketten uw repeterende afspraken niet mee.

Makkelijk verbinden met bluetooth

De eerste stap is verbinding maken tussen uw mobiele telefoon en de pc. Dat kan met een usb-kabel, maar bluetooth werkt wel zo prettig. Op de meeste telefoons en tegenwoordig ook op veel pc's is dat standaard aanwezig. Anders kunt u voor een paar euro een usb-dongel kopen. Die wordt vaak automatisch herkend door Windows, waarna de stuurprogramma's worden geladen. Gebeurt dit niet, dan kunt u voor rond de twintig euro een pakket zoals BlueSoleil kopen.

De Wizard helpt

In de taakbalk klikt u op het bluetooth-pictogram, kiest voor Een bluetooth-apparaat toevoegen en een Wizard leidt u door de stappen. Ziet u het pictogram niet, dan vindt u het onder Start, Systeem, Configuratiescherm, Bluetooth-apparaten. Zodra de telefoon en de pc gekoppeld zijn, start u het synchronisatieprogramma. Dat zal onder andere vragen welke telefoon u hebt (merk en model) en hoe u wilt synchroniseren. Als er meerdere bluetooth-apparaten worden gevonden, wijst u de telefoon aan. Daarna kunt u de gegevens synchroniseren.

Synchroniseren tussen telefoon en internet (Google)

Om uw mobieltje gelijk te trekken met Google, kunt u gebruik maken van Goosync. U klikt op Register en vult enkele gegevens in. Let op dat u de juiste tijdzone kiest. U ontvangt een e-mail die u moet bevestigen en op de webpagina die dan opent, kiest u Continue. U meldt zich aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord, kiest uw mobiele telefoon uit en klikt op Save device. Goosync toont u nu enkele instellingen, die u op uw telefoon moet intikken. Waar dat moet gebeuren verschilt per toestel en hier komt de handleiding van pas. Zodra dit is geregeld, klikt u in de menubalk van Goosync op Home.

Niet gratis, wel handig

Omdat er toestemming nodig is om uw agenda bij Google te benaderen, wordt u na het kiezen van het account en klikken op Authorize naar de website van Google gebracht. Daar bevestigt u het verzoek met de knop Toegang verlenen. Bij een premium abonnement doorloopt u deze stappen ook voor het adresboek (Google Mail), en u bent klaar om te synchroniseren. Dit doet u via de telefoon en in de handleiding van het toestel leest u hoe het werkt. Op de datakosten na is het bijwerken van de agenda's gratis, maar om uw adresboeken gelijk te houden hebt u een premium-abonnement nodig. Dat kost u zo'n drieëntwintig euro per jaar (twintig Engelse ponden). Na een klik op Home, staat onder het kopje Sync Logs te lezen of het synchroniseren is gelukt. Instellingen wijzigen kan door onder My Devices op Customise te klikken.

Synchroniseren tussen pc en internet

Nu u toch van Goosync gebruikmaakt, is het wel zo handig om Google met de pc te synchroniseren. Daar kan gSyncit voor gebruikt worden, dat eenmalig ongeveer tien dollar kost. U mag het programma gratis proberen, met twintig contactpersonen en een agenda.

Sync is het toverwoord

U stopt Outlook, installeert de software (Microsoft .Net Framework 2.0 is nodig, zie de link op de website van gSyncit) en zodra u Outlook opnieuw start, ziet u een extra werkbalk. U stelt gSyncit in met een klik op Settings, waarna een venster opent. In de linkerkolom kiest u Calendar Feeds, u selecteert rechts het profiel van de agenda en klikt op Edit Hier geeft u gebruikersnaam en wachtwoord van Google op, zodat gSyncit gegevens kan ophalen. Met Verify Account test u of het werkt. Kijkt u ook nog even op de andere tabbladen naar de diverse synchronisatie instellingen en klik tot slot op OK om het profiel op te slaan. Hetzelfde doet u voor het adresboek. In de linkerkolom klikt u op Contact Feeds en met New maakt u een nieuw profiel aan. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord voor Google, kiest u met Select nog de Outlook-map Contactpersonen en klikt op OK om alles op te slaan. Tot slot klikt u in de linkerkolom op Time Zone en kiest tijdzone Europe/Amsterdam. Alles is nu ingesteld en u start het synchroniseren door in de werkbalk te klikken op Sync. Let op dat u wijzigingen in Google soms pas ziet nadat het browserscherm is ververst (F5), of op Vernieuwen is geklikt waar dat kan.

Conclusie

Synchroniseren van en naar uw mobieltje werkt het beste als u er internet bij betrekt. Van mobiel via Google naar de pc en weer terug, werkt in de praktijk betrouwbaarder dan direct tussen mobiel en pc via bluetooth of een usb-kabel. Ook repeterende afspraken komen via Goosync en gSyncit prima in de telefoon te staan, mits deze dat ondersteunt. Bij een directe koppeling lukt dat zelden en hebt u helaas erg vaak te maken met dubbele gegevens.
Dit artikel komt uit Computer Idee 06/2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten