Verbeter uw website en verdien geld 2013-11-04T16:59:52

Bing is preuts, censureert sex

Vals geTwitter wil pc's besmetten

Verbeter uw website en verdien geld

Verbeter uw website en verdien geld

Een goed bezochte website kan extra aanmeldingen betekenen voor uw vereniging, meer omzet voor uw bedrijf of meer aandacht voor één van uw hobby's. Daarnaast kunt u met een goed lopende website al snel de kosten van uw internetabonnement terugverdienen. De meeste mensen komen op websites door gebruik te maken van zoekmachines.

Een goed bezochte website kan extra aanmeldingen betekenen voor uw vereniging, meer omzet voor uw bedrijf of meer aandacht voor één van uw hobby's. Daarnaast kunt u met een goed lopende website al snel de kosten van uw internetabonnement terugverdienen. De meeste mensen komen op websites door gebruik te maken van zoekmachines. Het is dan ook belangrijk dat uw pagina's door deze zoekmachines goed worden geïndexeerd.

Hoe word je online gevonden?

De basis van iedere goede website is dat de informatie interessant genoeg is voor bezoekers om te lezen of te bekijken. Gelukkig hoeft u zich daar meestal geen zorgen over te maken, want het internetpubliek is zo'n gemêleerd gezelschap dat er voor bijna ieder onderwerp wel een doelgroep is. Of het nu gaat over fierljeppen, hamsters, computers of sokken, altijd zijn er mensen te vinden die deze informatie of producten interessant vinden. Om bezoekers naar uw website te krijgen is maar één ding van belang. U moet online gevonden worden, zichtbaar zijn. En zijn twee manieren om dat te bereiken; door reclame te maken voor uw website of door geïndexeerd te worden door zoekmachines.

Reclame kan lonen

Reclame kunt u maken door links naar uw website te plaatsen op websites van familie, vrienden en bekenden, op relevante forums of op interessante overzichtswebsites als startpagina.nl. Linkjes plaatsen en uitwisselen kost niets behalve tijd en aandacht. Hoe meer andere websites naar uw website linken, des te hoger wordt de 'Pagerank' van uw webpagina. De Pagerank is door Google bedacht om de relevantie van een website aan te geven. De Pagerank kent waardes van 0 tot 10, waarbij 0 zeer laag is en 10 extreem hoog. U kunt uw Pagerank aflezen in de Google Toolbar in uw browser of op pagerankchecker.nl.

Zoekmachines leveren meeste bezoekers

Het meeste bezoek op uw website zal echter komen van zoekmachines. Het is dan ook van groot belang dat uw site goed geïndexeerd wordt, alleen aanmelden bij zoekmachines is niet voldoende. U zult actief aan de slag moeten om iedere pagina zo in te richten dat zoekmachines hier goed mee overweg kunnen. Dit heet SEO (Search Engine Optimization) oftewel zoekmachine optimalisatie. Er zijn verschillende websites, zoals seochat.com, marketleap.com en seohandleiding.nl met tal van middelen en trucs die u helpen om uw website beter vindbaar te maken. De basis van een goede indexering begint bij de inrichting en inhoud van uw webpagina's. Omdat Google als zoekmachine het meest wordt gebruikt, zullen we ons hierop richten. Wij hebben acht basisregels voor een goede indexering van webpagina's voor u op een rij gezet.

1) Sleutelwoorden

De juiste sleutelwoorden

U kunt controleren of u de juiste zoekwoorden hebt gebruikt met 'Keyword cloud' op seochat.com. De grote vetgedrukte woorden geven de belangrijkste woorden van uw webpagina aan.
Op welke zoekwoorden wilt u gevonden worden? Stel u hebt een website over het hondenras Airedale terriër. U kunt dan als sleutelwoord hond of Airedale terriër gebruiken. Als u zoekt op hond in Google krijgt u 4.9 miljoen resultaten. Als u zoekt op 'Airedale terriër' zijn dit er nog maar 38.000. Met andere woorden: hoe specifieker de sleutelwoorden, hoe hoger de kans dat uw website wordt gevonden. De woorden die u kiest vormen samen de afdruk of footprint van uw site. Ze moeten zo vaak mogelijk terugkomen in de navigatie, bij afbeeldingen of in de tekst.

2) Titel

De titel van uw pagina moet duidelijk zijn en wordt opgegeven tussen de <title></title> tags in de html-pagina. De zoekmachineresultaten geven de titel als eerste weer. Daarnaast wordt de titel ook in de browser getoond en opgeslagen als favoriet.

3) Meta-tags

Een zoekmachine toont ook de omschrijving van een webpagina. Hierdoor weet de bezoeker wat hij kan verwachten. De beschrijving van de pagina moet helder zijn en wordt opgegeven met een meta-tag die tussen de <head></head> tags komt in uw html-pagina. De meta-tag ziet er als volgt uit: <META name="DESCRIPTION" content="hier de beschrijving">. Behalve een omschrijving kunt u met een meta-tag ook sleutelwoorden opgeven voor uw pagina. De tag wordt dan: <META name="KEYWORDS" content="hier de sleutelwoorden". Een automatisch meta-tag generator kunt u vinden op www.metatags.nl/wizard.

4) Zoekmachine-vriendelijk internetadressen

Als u uw html-pagina's opslaat is het van belang dat de naam van het bestand duidelijk maakt waar de pagina over gaat. Dus niet '03471.html' of 'hond.html' maar 'meer-informatie-over-airedales.html' of 'handige-computer-links.html'. Zoekmachines kunnen beter de belangrijkheid van uw pagina bepalen door duidelijke internetadressen en bezoekers kunnen daardoor eerder uw pagina's vinden.

5) Koppen

De structuur van een pagina wordt onder meer bepaald door koppen in de tekst. Zoekmachines kijken naar de inhoud van koppen om de belangrijkheid van de pagina te bepalen. Probeer sleutelwoorden te gebruiken in koppen, maar synoniemen mogen ook. De tags voor het maken van koppen zijn (H1></H1> en <H2></H2> voor een kleinere kop.

6) Afbeeldingen

Afbeeldingen worden ook geïndexeerd door zoekmachines. Zorg altijd voor een duidelijke naamgeving van het bestand, een alternatieve tekst en een goed bijschrift. Niemand zoekt op 006879-001.jpg maar wel op ‘Eiffeltoren’. De alternatieve tekst en de bijschrift geven aan waar de foto over gaat. Het attribuut voor de alternatieve tekst is alt= "hier de tekst" en wordt geplaatst binnen de <img> tag. U kunt de bestandsnaam en de alternatieve tekst controleren door de eigenschappen van de afbeelding in de browser op te vragen.

7) Linken

Als u linkt naar interne pagina's of naar andere websites, zorg er dan voor dat de beschrijving van de link duidelijk is. Dus niet 'lees verder' of 'klik hier' maar zinvolle woorden als 'Naar Computer Idee' of 'meer informatie over SEO'. Plaats zoveel mogelijk links naar interne en externe pagina's in de navigatie, maak linklijstjes en link zoveel mogelijk woorden in de tekst. Houd wel in de gaten dat de links relevant zijn voor uw website. De teksten van uw links kunt u controleren met de 'Link Analyzer' op seochat.com.

8) Sitemap

Een sitemap is een overzicht van alle pagina's op uw website. U kunt gratis een sitemap maken op XML-sitemaps.com. Na het invoeren van uw internetadres kunt u na een paar seconden de sitemap bekijken en downloaden. De sitemap moet u vervolgens uploaden bij Google. Surf hiervoor naar google.com/webmasters om een gratis account aan te maken bij 'Hulpprogramma’s voor webmasters'. Daarna kunt u onder het kopje Sitemaps uw sitemap uploaden. Om te bewijzen dat u de eigenaar van de website bent, moet u eerst een bestand met een gegenereerde naam van Google uploaden naar uw provider.

U zult zien dat als u deze basisregels volgt u al snel meer bezoekers krijgt en dat het aantal Pageviews (aantal bezochte pagina's) toeneemt. Met uw zojuist aangemaakte Google-account, kunt u ook gebruik maken van Google Analitics. Hiermee kunt u de statistieken bekijken van uw website. Zo komt u snel te weten welke pagina's er goed worden bezocht, hoe lang iemand gemiddeld op uw website blijft en natuurlijk hoeveel bezoekers uw website bekijken.

Ligt dit aantal boven de dertig per dag, dan is het zinvol om met Google Adsense - dat ook in het Google account zit - gratis advertenties te plaatsen op uw webpagina's. Klikt een bezoeker op zo'n advertentie, dan verdient u geld. Met een beetje geluk verdient u dan al snel de kosten voor u internetabonnement terug. Met een succesvolle zoekmachineoptimalisatie moet dat lukken.

Dit artikel komt uit Computer Idee 05, jaargang 2009.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord