Wie het weet, mag het zeggen 2013-11-04T16:32:30

Google betaalt uit

Apple aan de haal met app van gebruiker

Wie het weet, mag het zeggen

Wie het weet, mag het zeggen

Eén gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Al sinds de middeleeuwen een raak gezegde, maar nu we allemaal op internet zitten klopt dat eigenlijk niet meer. Via veel websites kunt u een vraag stellen, waarop anderen direct kunnen antwoorden.

Niets is leuker dan iemand antwoord kunnen geven op een prangende vraag. U deelt kennis en krijgt er enorme voldoening voor terug. U kunt dat doen op forums, of zoals de FAQman voor Computer Idee. Een andere leuke optie is het geven van antwoorden op websites die daar specifiek op ingericht zijn. We houden u graag een paar websites voor, waarvan een paar in het Nederlands en een paar in het Engels. Kunt u ook internationaal furore maken als expert.

Kwero.nl

kwero.nl“Waarom zou Beatrix voor zo’n lelijk kapsel gaan?” is de eerste actieve vraag op Kwero.nl. Hoewel dit meer een mening is (want: lelijk) dan een vraag, staan er toch meer dan 700 reacties bij. Alles bij elkaar lijkt het meer op een stamtafel van een digitale kroeg dan op een echte vraag en-antwoord website. Staan er dan helemaal geen serieuze vragen met een evenzeer serieus antwoord tussen? “Wie heeft het hoogste IQ van de wereld?” trekt ook veel belangstelling, en levert daadwerkelijk antwoorden op. Zo is IQ niet iets wat onomstotelijk vaststaat (verschillende meetmethodes en afhankelijk van andere resultaten), maar wel is duidelijk dat Einstein, Leonardo Da Vinci, het Amerikaanse wonderkind James Sidis en Truman Capote een behoorlijk hoog IQ hadden, hoe het ook gemeten werd. Die kunt u in de spreekwoordelijke zak steken. Alles bij elkaar doet Kwero aan als een gezellig forum, waar niet alles even serieus is. De website is opgedeeld in categorieën, wat natuurlijk makkelijker zoeken is naar een gebied waarop u uw expertise kunt laten gelden. Verder kunt u meteen zien of er nog vragen open staan (lees: niet beantwoord zijn) en bij welke vragen nog actief een discussie gaande is. Wilt u niet steeds op de website kijken voor nieuwe vragen, dan kunt u per categorie een rssfeed importeren in uw rss-lezer. Als u besluit zelf een vraag te stellen, kunt u dat anoniem doen, of u kunt meteen lid worden. Volgens de woordvoerder van Kwero is de website nog in de opstartfase en zullen er in de toekomst experts worden aangenomen die verantwoordelijk zullen zijn voor een rubriek.

Goeievraag.nl

Goeievraag.nlOverzichtelijk, dat is wat meteen opvalt aan Goeievraag.nl. Heel snel ziet u wat de laatste vragen zijn en of er al op geantwoord is. En in tegenstelling tot eerder genoemde Kwero.nl, staan hier wel meteen wat serieuze vragen tussen. “Is Nederland het enige land waar Thuiszorg geleverd wordt?” of “Ik wil C++ leren, wie heeft tips?” leveren meteen al antwoorden op, al binnen één uur. Leuk is: er kan gekoppeld worden met Twitter. Dat is dus dubbel prijs, want zowel uw Twittervrienden als de leden van Goeievraag.nl kunnen zich meteen over de vraag buigen. Het platform wordt goed onderhouden. Er bestaan duidelijke regels voor het plaatsen van vragen en antwoorden en er zit een team van moderators bovenop om te zorgen dat er alleen goede vragen gesteld en zinvolle antwoorden gegeven worden. Bent u lid, dan krijgt u punten als u antwoorden geeft en zo stijgt u steeds een niveau, tot niveau 10. Stelt u vragen, dan gaan er overigens punten af. Ook kunt u medailles verdienen: daarvoor moet u beginnen met minstens tien ‘beste antwoorden’ te geven. Of uw antwoord daadwerkelijk een ‘beste antwoord’ is, wordt door de vragensteller bepaald. Bovendien moeten het antwoorden zijn die binnen een bepaalde categorie worden gegeven. Om u een handje te helpen, bestaat er voor u de mogelijkheid om aan te geven waar uw interesses liggen. Stelt iemand een vraag die overeenkomst met uw interesse, dan krijgt u hiervan een melding. Kunt u nog sneller een expertstatus verwerven : -). Ook kunt u net als bij Kwero.nl een rss-feed van een categorie toevoegen aan uw rss-lezer. Handig!

Quora.com

Quora.comQuora.com is de eerste Engelse website die we tegenkwamen. Hoewel de site pas sinds juni open is voor het grote publiek, is Quora toch al breed bekend. Techcrunch, een grote website over technologie, weidde een stuk aan Quora toen het net gelanceerd werd en dat heeft de populariteit ervan erg vergroot. De antwoorden die gegeven worden zijn van hoge kwaliteit. Vragen over bedrijven worden soms beantwoord door managers of directeuren van die bedrijven. Zo werd de vraag ‘Welk script wordt gebruikt om contacten te importeren in Gowalla?’ beantwoord door de mede-oprichter van Gowalla zelf. Quora laat op de startpagina een overzicht zien van de laatst gestelde vragen binnen categorieën die u vooraf hebt geselecteerd. Daarbij staat hoeveel antwoorden er zijn gegeven en een korte samenvatting van het antwoord wat als meest relevant wordt beschouwd, met de naam van de persoon die het beantwoordde erbij. Op elk antwoord kan gestemd worden. Om categorieën te selecteren die u interessant vindt, moet u eerst een account aanmaken. Daarna kunt u beginnen door naar uw profi el te gaan en bij ‘Find topics’ gevolgd door ‘Search for interests’ termen in te typen, die automatisch worden aangevuld met overeenkomende categorieën. Net als op Twitter kunt u personen volgen. Vervolgens krijgt u de activiteiten van deze personen te zien. Leuk!

 

LinkedIn Answers 

LinkedIn AnswersLinkedIn is een zakelijk netwerk, waarbij het kunnen aantonen van expertise natuurlijk heel belangrijk is. Dat kunt u doen door te zorgen dat uw cv up-to-date is en te zorgen dat u aanbevelingen krijgt van (ex) collega’s, maar dus ook door vragen te beantwoorden. Dat gebeurt via LinkedIn Answers. Nu nog slechts beschikbaar in Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans en Portugees, maar dit wordt waarschijnlijk nog uitgebreid. De nieuwste vragen staan meteen bovenaan, zodat u meteen antwoord kunt geven als u denkt het antwoord te weten. Daaronder staan de top 5 experts benoemd, met een link naar alles wat zij beantwoord hebben. Daar kunt u ook bij komen te staan! Rechts ziet u een lijst met categorieën waaruit u kunt kiezen. Alles is nogal subtiel vormgegeven. Dat is op zich lekker overzichtelijk, maar LinkedIn Answers mist wat motiverende activiteiten, zoals het toekennen van punten of medailles. Natuurlijk, u kunt expert worden door veel vragen te beantwoorden, maar verder valt er niets te verdienen. Jammer, want andere websites doen dat wel, en dat zorgt voor veel meer actieve leden, die graag moeite doen om even een goed antwoord te formuleren.

Answers.com

Als een website Answers.com heet, dan moeten er wel veel antwoorden te vinden zijn, en dat klopt. Ook is het zonder meer de meest sociale website, want alles kan gedeeld worden via Twitter, Facebook en andere media. Ook kunt u inloggen met de gegevens van dit soort accounts, zodat u niet weer een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te verzinnen. Daarnaast zijn er voor heel platforms widgets, plugins en apps beschikbaar, zodat u overal vandaan vragen kunt blijven beantwoorden.  Ook bij Answers.com komen er veel vragen bovendrijven die bijvoorbeeld beter gegoogled hadden kunnen worden, zoals ‘Waar begon de vierde kruistocht?’ Wikipedia levert dan al snel het antwoord: de stad Zara in Dalmatië.

Een vraag als ‘Wat zijn goede links om meer informatie te vinden over de Maand van het Syndroom van Down?’ is daarentegen prima geschikt voor dit soort doeleinden. Een persoonlijk antwoord met aanbevelingen voor websites is toch een stuk prettiger dan de enorme lijsten die Google mogelijk presenteert. U kunt overigens anoniem vragen stellen of reageren, mocht u dat willen. Als u graag een reputatie opbouwt, is het vermelden van uw naam natuurlijk stukken praktischer! Ons antwoord Als wij het moesten zeggen, stuurden we u naar Goeievraag.nl. Die is mooi in het Nederlands en fijn overzichtelijk. Wilt u in het Engels uw expertise uitdragen, dan gaat onze voorkeur uit naar Quora.com. Deze site is fijn overzichtelijk, zonder vragen die uw interesse niet hebben en daardoor houdt u alles behapbaar.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord