Windows op een Mac: Het beste van twee werelden

© CIDimport

Windows op een Mac: Het beste van twee werelden

Geplaatst: 15 februari 2011 - 13:32

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

Stel, u wilt ook de overstap maken naar een Mac, maar u wilt daarnaast ook Windows blijven gebruiken? Dat kan, zonder dat u een Windows-computer nodig hebt. We bespreken twee manieren om dit voor elkaar te krijgen. Elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Windows op een Mac: Het beste van twee werelden-16255899

© CIDimport

Pc en Mac, voor veel mensen zijn het nog twee gescheiden werelden. Dat is niet helemaal terecht. Apple is namelijk een paar jaar geleden overgestapt op Intelprocessors - waarop ook Windows draait - en sindsdien is het mogelijk Windows op een Apple-computer te draaien. Concreet betekent dit dat u iedere Mac die niet ouder is dan vier jaar, gewoon kunt voorzien van Windows. Dat wil niet zeggen dat u van uw Mac een Windowscomputer maakt, maar dat u Windows én Apple's eigen besturingssysteem Mac OS X op één computer draait. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat u geen tweede pc of laptop hoeft aan te schaffen als u met beide systemen wilt werken. Het is zelfs mogelijk Mac OS X en Windows tegelijk te draaien, zodat u uw documenten en andere bestanden in beide omgevingen kunt gebruiken.

Waarom Windows op een Mac?

Waarom zou u eigenlijk Windows op een Mac willen draaien? U kiest toch bewust voor het ene of het andere systeem, en bovendien zijn voor Windows en voor de Mac grofweg dezelfde programma's beschikbaar? Da's waar, maar er zijn ook situaties denkbaar waarin het handig is om met beide systemen te werken. Misschien hebt u een Microsoft Officelicentie, met programma's als Access en Outlook, die (nog) niet in Office voor de Mac zitten. Of u hebt Internet Explorer - die niet bestaat voor Mac OS X - nodig om bepaalde sites te kunnen benaderen. Ook bepaalde spellen zijn er alleen in een Windows-versie. Een andere mogelijkheid is dat u en uw partner dezelfde Mac willen gebruiken, maar dat een van u beiden liever onder Windows wil werken. Voor programmeurs en ontwikkelaars die hun werk in verschillende omgevingen moeten testen, is de mogelijkheid meer systemen op één computer te draaien natuurlijk helemaal ideaal.

Twee manieren

Er zijn twee verschillende methoden om Windows op een Mac te draaien. In ieder geval hebt u (al dan niet gratis) software nodig. Daarnaast moet u, het zal u niet verbazen, over een volledige versie van Windows beschikken die u nog op een computer mag installeren. Bij de eerste methode installeert u Windows op zo'n manier dat u bij het opstarten van de Mac telkens de keuze hebt tussen Mac OS X en Windows. U werkt dan dus met het ene systeem óf met het andere. De Mac stelt al zijn processorkracht beschikbaar aan het  besturingssysteem dat op dat moment draait. Wilt u vervolgens weer met Mac OS X werken, dan moet u de Mac dus opnieuw starten. Wilt u alle prestaties van Windows optimaal benutten, bijvoorbeeld omdat u games speelt, dan is dit de ideale methode, al is het de lastigste van de twee methoden en neemt het de meeste tijd in beslag. U hebt hiervoor het programma Boot Camp nodig, dat al op de Mac is geïnstalleerd. Bij de tweede methode, ‘virtualisatie' genoemd, draait u Windows én Mac OS X naast elkaar. Dat wil zeggen, u installeert onder Mac OS X een programma dat een Windows-computer nabootst. Overigens kunt u binnen zo'n virtualisatieprogramma ook andere besturingssystemen installeren, bijvoorbeeld Linux. Dit lijkt misschien een minder geschikte oplossing, maar het zal u waarschijnlijk verbazen hoe goed en snel Windows op deze manier naast OS X draait, compleet met beeld, geluid en ondersteuning van programma's en apparaten. Bovendien is het heel makkelijk om bestanden en mappen tussen Windows en Mac OS X uit te wisselen.

Opstarten onder Windows óf Mac OS X

Voor de eerste methode die hiervoor is besproken, hebt u het programma Boot Camp nodig. Dit is een onderdeel van Mac OS X en kost u dus niets. Het enige wat u nodig hebt, is een geldige versie van Windows. De methode is wel wat ingewikkelder dan virtualisatie, waarover u verderop meer leest. Gaat u met Boot Camp aan de slag, maak dan in ieder geval altijd van tevoren een backup van uw systeem op een externe schijf. De meest logische manier om dit te doen is via het programma Time Machine.

Hebt u nog niet eerder een reservekopie van uw systeem gemaakt, dan kan het maken van een backup enkele uren duren. Boot Camp start u door in de Finder naar Hulpprogramma's te bladeren en Boot Camp-assistent te starten. In het eerste venster ziet u de optie
‘Druk installatie- en configuratiegids af'. Dat is geen overbodige luxe. Het gaat om een flink document, maar het kan geen kwaad dit af te drukken. Wanneer u eenmaal met Boot Camp aan de slag gaat, kunt u er namelijk niet meer bij. In Boot Camp moet u aangeven welk gedeelte van uw harde schijf u aan de te installeren Windows-versie wilt toewijzen. 16 GB is het minimum, wilt u zware Windows-programma's draaien, dan is meer schijfruimte nodig.

In de volgende stappen installeert u Windows. Het is aan te raden van tevoren uw randapparatuur, zoals de printer en de iPod los te koppelen. Houd naast de installatie-dvd van Windows ook de dvd van Mac OS X bij de hand. Die hebt u nodig om de programma's te installeren die zorgen dat Windows overweg kan met het toetsenbord en de muis van de Mac. Wanneer u na installatie de Mac de eerstvolgende keer start, houdt u de Alt-toets ingedrukt om het startmenu te zien. Selecteer hier OS X. Via Systeemvoorkeuren klikt u onder ‘Systeem op Opstartschijf'. Hier kiest u het besturingssysteem waarmee u standaard wilt starten. Als u dat wilt, kunt u uw Mac dus standaard starten met Windows!

Windows naast Mac OS X: virtualisatie

Wilt u Windows en Mac OS X naast elkaar draaien, dan is virtualisatie de oplossing. Hoewel de Mac niet geheel wordt overgenomen door Windows, werkt deze methode erg goed. Er zijn verschillende programma's voor virtualisatie. De meest geavanceerde zijn Parallels (www.parallels.com) en VMware Fusion (www.vmware.com/products/fusion). Deze zijn voor respectievelijk 70 en 80 dollar te koop, maar van beide programma's is een gratis testversie te downloaden. Een alternatief is VirtualBox van Sun Microsystems (www.virtualbox.org). Dit programma is gratis en biedt voor de meeste gebruikers voldoende mogelijkheden. Het grootste nadeel dat wij tegenkwamen, was dat het niet mogelijk was bestanden en mappen van Windows naar het bureaublad of de Finder in Mac OS X te slepen. Het klembord werkt overigens wel, maar dan alleen voor het knippen/kopiëren en plakken van tekst. In dit voorbeeld laten we VirtualBox zien. De andere twee programma's werken op een vergelijkbare manier).

Wanneer u VirtualBox voor het eerst start, ziet u een overzicht van virtuele machines, dat nu nog leeg is. Door op Start te klikken, installeert u een nieuwe virtuele machine. Hierna volgt een wizard waarin u stap voor stap aangeeft welk besturingssysteem u wilt installeren, of u een virtuele schijf wilt aanmaken (dat is de handigste optie in dit geval) en hoeveel schijfruimte u voor Windows
vrij wilt maken. Overigens kunt u deze instellingen later altijd nog aanpassen. Let op: u moet één instelling handmatig aanpassen, anders lukt de installatie van Windows niet. Klik in het hoofdvenster op Opslag, selecteer uw harde schijf en zorg dat het selectievakje Doorgeven is geselecteerd (zie schermafbeelding).

Hebt u alle stappen doorlopen, dan kunt u Windows installeren. De installatie vindt plaats binnen een venster onder OS X. Binnen dit venster werkt u ook met Windows. Als alles goed is verlopen, hoeft u geen stuurprogramma's meer te installeren. Beeld, geluid en aangesloten apparaten, het werkt gewoon. Mocht iets toch niet naar wens werken, dan zoekt u in het hoofdvenster van VirtualBox de betreffende optie en kijkt u of u deze handmatig kunt aanpassen.

Windows op uw Mac, kan dat?

Alle recente Macs hebben een Intel-processor en zijn daarmee automatisch geschikt voor het draaien van Windows. Daarnaast hebt u 1 GB geheugen nodig. Voor de 64 bit-versie van Windows is 2 GB noodzakelijk. Zeker weten of uw Mac geschikt is? Klik op het appeltje linksboven in de menubalk en klik vervolgens op Over deze Mac.

Printers, camera’s, toetsenbord?

Hebt u Windows op de Mac geïnstalleerd, dan wilt u natuurlijk ook graag uw Mac-toetsenbord, uw printer en andere apparatuur zoals uw camera of uw mp3-speler kunnen gebruiken. Omdat deze apparaten maar naar één besturingssysteem ‘luisteren', moet u aangeven dat u er in Windows mee wilt werken.

Installeert u Windows onder Boot Camp, dan moet u de stuurprogramma's van uw usbapparatuur installeren. Wanneer u een programma voor virtualisatie gebruikt, moet u in dit programma per apparaat aangeven dat u het onder Windows wilt gebruiken. U kunt een Mac-toetsenbord gewoon onder Windows gebruiken. De Cmd-toets rechts van de spatiebalk vervult de functie van de Windows-toets. In een virtuele omgeving, neemt Windows het toetsenbord over. Via een bepaalde toets, afhankelijk van de virtuele omgeving, keert u terug naar de Mac-omgeving. Onder VirtualBox bijvoorbeeld, is dat de Cmd-toets links van de spatiebalk.

Conclusie

Windows op een Mac, het kan en het heeft voordelen. Zo hoeft u geen tweede pc erbij te hebben om zowel Windows als Mac OS X te draaien. Virtualisatie is een verrassend eenvoudige methode om Windows naast het besturingssysteem op de Mac uit te voeren. Zo hebt u het beste van beide werelden direct onder handbereik. Met een beetje goed toegeruste Mac zult u op deze manier prima onder Windows kunnen werken. Wilt u echt alle mogelijkheden van Windows benutten, bijvoorbeeld voor het spelen van zware spellen, dan is een aparte installatie van Windows een betere optie. Met Boot Camp installeert u Windows náást Mac OS X en wordt een van de twee geladen wanneer u uw Mac start. Deze methode is en iets omslachtiger dan virtualisatie.

Dit artikel is afkomstig uit Computer Idee nummer 16 jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten