Zelf een weblog starten

© CIDimport

Zelf een weblog starten

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 10:44

Aangepast: 12 januari 2023 - 13:52

Redactie ID.nl

Zelf eenvoudig een weblog publiceren? Dan is WordPress het hulpmiddel dat u nodig hebt. Zonder kennis van programmeertalen maakt u evengoed prachtige ontwerpen.

Zelf eenvoudig een weblog publiceren? Dan is WordPress het hulpmiddel dat u nodig hebt. Zonder kennis van programmeertalen maakt u evengoed prachtige ontwerpen. Met Wordpress kunt u zelfs complete websites maken in een eigen webruimte, waarbij u het programma gebruikt als cms-systeem.

 

Zelf een weblog starten-16325125

© CIDimport

Standaard of naar eigen smaak

Al ruim tien jaar zijn weblogs een bekend verschijnsel. Op dergelijke websites worden dagelijks één of meerdere berichten geplaatst, waarbij de nieuwste bijdrage altijd bovenaan staat. Vaak gaat de inhoud over een specifiek onderwerp of actualiteit. U kunt er op heel veel manieren een maken, gebruikmakend van standaardsjablonen. Bekende diensten waarbij u direct aan de slag kunt, zijn onder andere Blogger.com, Web-log. nl en Punt.nl. Wilt u meer invloed hebben op de interface en er geavanceerde functies in verwerken, dan ontwerpt u een weblog in een eigen webruimte met behulp van speciale software, bijvoorbeeld Movable Type of Drupal. WordPress heeft als voordeel dat beide opties mogelijk zijn, waardoor het bijzonder geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde bloggers. Eigenlijk bestaan er dus twee versies van deze applicatie uit de open source-gemeenschap. Allereerst leest u alles over hoe u een web-log start via nl.wordpress.com. Verderop in het artikel leest u hoe u een zelfgehoste versie maakt.

Snel ontwerpen

Wie binnen een middag een leuk weblog wil publiceren, is bij Word-Press aan het goede adres. Hierbij is het overigens wel handig als u enigszins een idee hebt hoe u de interface wilt verzorgen. Ter inspiratie hebt u op de beginpagina een aantal voorbeelden. De website is grotendeels in het Nederlands beschikbaar, helaas komt u soms onvertaalde onderdelen tegen. Bij de registratieprocedure vult u alle persoonlijke gegevens in. Bedenk goed welk domeinnaam u kiest. Omdat u het laat hosten door WordPress, krijgt het blogdomein altijd de toevoeging 'wordpress.com'. Typ daarna een logische titel en selecteert de juiste taal. Bij Privacy beslist u of de weblog direct openbaar wordt. Het is verstandig om het vinkje in eerste instantie weg te halen, zodat niemand uw probeersels ziet.

Uitbreiden met widgets

 Via My Dashboard komt u terecht in het bedieningspaneel. Als eerste moet er wat aan de interface worden gedaan, aangezien het er nogal basaal uitziet. Klik hiervoor aan de linkerkant op Uiterlijk. In het volgende scherm kiest u uit ongeveer tachtig thema's. Wanneer u een thema aanklikt, bekijkt u eerst een voorbeeldweergave. Bent u tevreden over het resultaat? Bevestig dan aan de rechterbovenkant van het scherm. Sommige thema's hebben een plaatje aan de rechterkant van de pagina. Verander deze afbeelding door te klikken op Custom Header en selecteer daarna een bestand op de computer. Pas zonodig de afmetingen van het plaatje aan. Voeg met de optie Widgets allerlei toepassingen toe, zoals een kalender, zoekveld of uw tweets uit een Twitteraccount.

Berichten posten

Bij weblogs is het essentieel dat u regelmatig berichtjes plaatst. Doet u dat niet, dan zult u weinig bezoekers trekken. Om een tekst te typen, klikt u aan de linkerkant in het navigatiemenu op Berichten. Verwijder eerst de standaard boodschap die WordPress bij elke nieuwe aanmelding plaatst. Om uw tekst extra kracht bij te zetten, bevat de applicatie diverse opmaaktools. Zo voegt u met behulp van de knoppen bijvoorbeeld afbeeldingen, filmpjes, enquêtes en PowerPoint-bestanden toe. Deze bestanden uploadt u vanaf de computer, maar u kunt ook simpelweg een url van een filmpje of afbeelding aangeven. Op die manier integreert u bijvoorbeeld gemakkelijk YouTube-filmpjes. Leef u flink uit, want de beschikbare 3 GB webruimte krijgt u niet zomaar vol.

Tekst opmaken

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om de tekst voor uw bezoekers gemakkelijk leesbaar te maken met opsommingstekens, alinea's en uitlijnopties. U hebt helaas geen invloed op het lettertype. Bij lange teksten is het verstandig om een intro op de beginpagina te plaatsen, waarna geïnteresseerde bezoekers doorklikken naar het volledige bericht. Hiervoor gaat u met de cursor staan op de plaats waar u de tekst wilt afbreken. Gebruik vervolgens de sneltoets Alt-Shift-T. De tekst wordt in tweeën gesplitst door een stippellijn met aan de rechterkant een 'More'-pictogram. Dit zorgt op uw weblog voor een 'Lees meer'-link. Koppel trefwoorden en categorieën aan het bericht, zodat bezoekers informatie over een bepaald onderwerp snel vinden. Klik rechts op de knop Publiceer, wanneer u klaar bent met het bericht. Op deze manier voorziet u uw weblog gemakkelijk van nieuwe berichten. Deze worden in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven. U kunt er ook voor kiezen om een bericht als 'Sticky' aan te duiden. Het verschijnt dan boven de andere posts en blijft daar gedurende een door u bepaalde periode staan.

Andere mogelijkheden

WordPress is een bijzonder veelzijdige tool met ontzettend veel opties, die soms goed verborgen zijn. Als u extra informatie wilt toevoegen, is dat mogelijk via de optie Pagina's in het navigatiemenu. Bedenk een paginatitel en typ de inhoud. Dit is zeer handig om statische informatie te publiceren, zoals contactgegevens, veelgestelde vragen of een biografie. Nadat u een pagina hebt gepubliceerd, vindt u op de beginpagina van de blogsite een link (afhankelijk van het door u gekozen thema). Nuttig is de mogelijkheid om berichten en commentaren te importeren van concurrerende blogdiensten, zoals: LiveJournal, Blogroll en Blogger. Dat scheelt u een heleboel typwerk! U bepaalt zelf of bezoekers mogen reageren op uw blogs door de betreffende functie in of uit te schakelen. Verder is het leuk om te zien of uw weblog vrachtwagens vol bezoekers trekt. Dat bekijkt u bij Blog statistieken. Hierbij ziet u ook welke berichten en pagina's het populairst zijn. U controleert bovendien welke websites naar uw weblog linken en met welke zoektermen uw bezoekers binnenkomen. Wilt u niet in uw eentje aan de weblog werken, geef dan rechten aan personen die willen meewerken. U beslist bijvoorbeeld dat een goede tekstschrijver ook content mag publiceren, zonder dat diegene beheerderrechten krijgt.

Zelfgehoste weblog

Indien u een weblog wilt maken op een eigen domeinnaam, dan downloadt u de WordPress software vanaf nl.wordpress.net. Houd er wel rekening mee dat het iets ingewikkelder is dan met de eerder besproken methoden. Daar staan wel wat voordelen tegenover. Zo past u zelf de interface van uw weblog volledig aan naar uw eigen smaak. U bent niet afhankelijk van een beperkt aantal thema's, hoewel u ze natuurlijk evengoed kunt gebruiken. Daarnaast hebt u de beschikking over meer dan zevenduizend plugins, waarmee u allerlei handige kant-en-klare functies binnen handbereik hebt. Het is op een zelfgehost weblog ook toegestaan om advertenties te plaatsen. Uw webhostprovider dient minimaal PHP 4.3 en MySQL 4.0-databases te ondersteunen voor een succesvolle installatie. Dat controleert u op de website van de betreffende aanbieder. Verder hebt u een ftp-programma nodig, waarmee u toegang krijgt tot uw webserver. Een voorbeeld van een geschikt programma is FileZilla.

Voeg een weblog toe aan uw eigen website

Alle bekende webhostproviders leveren een online bedieningspaneel, zoals Plesk of cPanel. Hiermee creëert u relatief eenvoudig een nieuwe database met een nieuwe databasegebruiker voor WordPress. Zorg ervoor dat u alle rechten geeft aan de zojuist aangemaakte gebruiker. Nadat u de nieuwste versie van WordPress hebt gedownload, pakt u het zip-bestand uit. Wijzig vervolgens de naam van het bestand wp-config-sample.php naar wp-config.php en open het bestand met het programma Kladblok. Vul achter DB_NAME, DB_USER en DB-PASSWORD respectievelijk uw databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord in. Sla daarna het bestand op onder dezelfde naam. Kopieer vervolgens met een ftp-programma de inhoud van de WordPress-map (dus niet de map zelf ) naar de homepagemap op de webserver. U kunt WordPress eventueel in een subdirectory op de server plaatsen. Dat is bijvoorbeeld een goede oplossing wanneer u al een volledige website beheert en daar op een simpele manier een weblog aan wilt toevoegen. In dat geval plaatst u de volledige map inclusief alle bestanden op de server. De url wordt dan www.uwdomeinnaam/wordpress. Als u een ander webadres in gedachten had, hernoemt u eerst de WordPress map naar een door u gewenste naam. Zet het vervolgens op de webserver. Surf daarna naar de juiste webpagina, waar WordPress u verder helpt om het script te installeren.

Van weblog tot website

U bent nu klaar om te bloggen op uw eigen domeinnaam! Na afloop van de korte installatieprocedure krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord. Wanneer u met deze gegevens inlogt, komt u terecht in het inmiddels bekende bedieningspaneel van WordPress. Wijzig allereerst de automatisch gegenereerde inloggegevens in iets wat u gemakkelijker onthoudt. Op de webpagina www.wordpress.org/extend downloadt u allerlei thema's en plugins, waarmee u het weblog aantrekkelijker maakt. Er zijn honderden thema's beschikbaar. Als u iets moois hebt gevonden, downloadt u het bestand naar uw computer. U pakt het zip-bestand vervolgens uit en uploadt via ftp de hele map naar '/wp-content/ themes' op uw webserver. In het bedieningspaneel navigeert u naar Weergave en Thema's om de door u gekozen lay-out te activeren. Op soortgelijke wijze installeert u ook plugins met het verschil dat u deze plaatst in de directory '/wp-content/ plugins'. Met de juiste uitbreidingen voegt u bijvoorbeeld Google Analytics, anti-spamfilters, sociale netwerksites, advertenties, nieuwsbrieven en een contactformulier toe. Door de opmaaksjablonen te bewerken, zet u de interface volledig naar uw hand. Op die manier groeit uw weblog zelfs uit tot een zeer complete website. U hebt dan echter wel specifieke html-kennis nodig. Word-Press is zowel voor commerciële- als hobbywebsites geschikt, omdat het voldoende mogelijkheden biedt om met behulp van uitbreidingen nagenoeg elke functie op het web te vervullen.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 02, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten