Zet Live Messenger naar uw hand

© CIDimport

Zet Live Messenger naar uw hand

Geplaatst: 20 februari 2008 - 09:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:34

Redactie ID.nl

Windows Live Messenger is razend populair. Met de juiste tools voegt u er nog heel wat leuke features aan toe, of haalt u er juist allerlei overtolligs uit. We beginnen met het uitbreiden van Messenger. Geen inspiratie om zelf een schermafbeelding te ontwerpen? Installeer dan IEDP 2.

Windows Live Messenger is razend populair. Met de juiste tools voegt u er nog heel wat leuke features aan toe, of haalt u er juist allerlei overtolligs uit. We beginnen met het uitbreiden van Messenger. Geen inspiratie om zelf een schermafbeelding te ontwerpen? Installeer dan IEDP 2. Het is weliswaar een add-on voor Internet Explorer - de meegeleverde Firefox-extensies blijken niet met recente versies van deze browser te werken - maar hij laat u wel toe een willekeurig webplaatje in een schermafbeelding voor Live Messenger om te zetten. Klik in de browser op zo'n plaatje en kies vervolgens Use as Display Picture.
Op dezelfde stek vindt u tevens CustoMess. Vanuit deze tool kunt u rechtstreeks allerlei goodies voor Live Messenger downloaden en installeren, waaronder schermafbeeldingen, emoticons en achtergronden. Lukt het niet meteen, herstart CustoMess dan even: dat blijkt zulke haperingen op te lossen.

Ook blokkeren is een extra optie

Met een naam als StuffPlug weet u dadelijk waar u aan toe bent: een plugin dus waarmee u een aantal features aan Live Messenger toevoegt. De volgende extraatjes wisten ons wel te bekoren: ActionText (teksten voorafgegaan door !action verschijnen bij uw gesprekspartner in beeld als waren het mededelingen van Messenger zelf), Block Talking (blokkeer contacten in één richting) en Content Stealer ('steel' schermafbeeldingen, emoticons en winks van je contacten).

De ultieme pimper

Zet Live Messenger naar uw hand-15082296

© CIDimport


Met Stuffplug kunt u zelfs schermafbeeldingen, emoticons en winks van uw contacten 'stelen!'Pimper bij uitstek echter is Messenger Plus! Live. Het is wel even opletten tijdens de installatie: u activeert best de optie Ik geef geen ondersteuning en dus weiger ik de sponsor, om te vermijden dat adware zich mee installeert! Na de installatie integreert de tool zich als een bijkomende menu-optie (Plus!) en tegelijk start een Voorkeuren-wizard op, waaruit u de belangrijkste extra's snel kunt selecteren.
De mogelijkheden zijn legio: van een beter contactbeheer en logboeken in html-formaat tot een boss-knop (hier Messenger vergrendelen genoemd). Ook kunt u de tool bijvoorbeeld zo instellen dat u voortaan aanvragen (voorbijvoorbeeld uploads) van bepaalde contacten automatisch accepteert, of u zorgt ervoor dat uw belangrijkste contacten direct op het bureaublad staan, of u activeert Multi-messenger zodat u verschillende clients van Live Messenger tegelijk kunt draaien. Het mooiste van alles: door de open structuur van de tool kan iedereen eigen scripts uploaden. Hier vindt u een indrukwekkende en gratis reeks. De installatie gebeurt vanuit het Scriptbeheer in het Voorkeurenvenster.

Niet uitbreiden, maar juist afslanken

Misschien wilt u Live Messenger niet uitbreiden, maar juist ontdoen van overbodigheden. De volgende tip verlost u alvast van de reclamebanner in het hoofdvenster van Live Messenger. Start Kladblok en open het bestand hosts in de map c:\windows\system32\drivers\etc. Voeg onderaan de volgende twee regels toe:

127.0.0.1 rad.live.com
127.0.0.1 rad.msn.com

Sla de wijzigingen op en herstart de pc.
Nog veel meer mogelijkheden biedt Mess Patch, waarmee u overigens ook functies kunt toevoegen. Typische items onder de noemer verwijderen zijn bijvoorbeeld Remove Windows Live Logo, Remove Messenger Title, Remove E-Mail ButtonU hoeft alleen maar de gewenste opties aan te vinken. Handig is wel dat u verschillende patchprofielen kunt opslaan en dat u altijd weer naar een ander profiel kunt overschakelen. Mess Patch voorziet tevens in een Restore-optie zodat u naar de vorige instellingen kunt terugkeren mocht er iets fout lopen.

De ultieme stripper

De meest ongenadige stripper is A-Patch. Wij telden een 70-tal opties die u in 7 opeenvolgende venstertjes kunt activeren. Voor wie zwaar wil strippen: elk venster bevat bovenaan de optie Alles Selecteren (spaart u heel wat muisgeklik uit). Wel zo verstandig van A-Patch is de mogelijkheid om setup-profielen te creëren én backups te maken – net zoals bij Mess Patch dus, een programma waar A-Patch trouwens ook qua opties heel wat mee gemeen heeft.

Leuke extra's

Live Messenger beschikt niet over een optie om emoticons, winks, achtergronden, enzovoorts te backuppen of naar een ander account (e-maildres) te verplaatsen. Dat kan wél met MSN Backup. Eerst vult u het e-mailadres en het unieke ID in van de Live ID waarmee u op dat moment bij Live Messenger bent aangemeld. U vindt dit unieke ID hier. Daarna drukt u op de knop Show Objects, en plaatst u een vinkje bij de items die u in de backup wilt onderbrengen, en vult u het pad naar deze reservekopie in. Ten slotte drukt u op de knop Backup Objects. Als u (een van) deze items wil terugzetten - bijvoorbeeld na een herinstallatie van Live Messenger of van Windows - dan gaat u op vergelijkbare wijze te werk. U duidt in het rechterpaneel dan wel eerst de gewenste onderdelen aan in uw backupmap.

Natuurlijk ook: controle op het chatten

Niet overdrijven

Alle tools uit dit artikel zijn helemaal gratis. Erg verleidelijk natuurlijk om ze dan maar allemaal te installeren. Op zich kan dat wel, maar het is niet helemaal uitgesloten dat uw Live Messenger daardoor minder stabiel wordt. Loopt het onverhoopt fout, verwijder dan een of meer van deze tools of – in het ergste geval – herinstalleer Live Messenger.Een tool van een totaal andere orde is Chat Controller. Dit programma zorgt ervoor dat u het chatten met een of andere IM-tool - waaronder dus ook Live Messenger - tijdens ingestelde periodes (dagen/uren) kunt verbieden. Voor elke gebruiker kunt u een verschillende regel en timing instellen. Het programma houdt ook een geschiedenis bij van alle 'overtredingen'. Meer zelfs: u kunt automatisch een mail laten versturen zodra een gebruiker een regel tracht te overtreden. Afhankelijk van uw instellingen krijgt de gebruiker zelf al dan niet de melding te zien dat de 'administrator' het opstarten van Live Messenger onmogelijk heeft gemaakt. De tool draait als een Windows-service, wat inhoudt dat een niet-beheerder die niet zo makkelijk kan uitschakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten