De beste tips en trucs voor iOS

© CIDimport

De beste tips en trucs voor iOS

Geplaatst: 18 april 2014 - 06:52

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:45

Redactie ID.nl

Hoewel iOS een uitermate gebruiksvriendelijk besturingssysteem is, kan het altijd beter. Met deze tips haalt u nog meer uit uw iPhone of iPad!

Hoewel Apple’s iOS op veel verschillende apparaten draait (namelijk de iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV) kijken we in dit artikel vooral naar wat er allemaal mogelijk is op de tablet en de smartphone. Daar zit verschil tussen, en dat komt vooral doordat de iPhone een aantal functies heeft wat betreft mobiele netwerken, dataverkeer en andere telefoon-specifieke instellingen die een iPad niet altijd heeft, tenzij u een iPad met ingebouwd 3G-modem hebt – dan zijn de meeste van de telefoontips hierop eveneens van toepassing. Verder is vanwege het kleinere scherm van een telefoon (maar ook bijvoorbeeld de iPod touch) vaak een extra druk nodig om bij een instelling te komen. Daar waar dit wellicht wat onduidelijk is, vermelden we dat extra bij een betreffende tip. Om bij de iOS-instellingen te komen, drukt u op Instellingen. Standaard is deze optie op het eerste scherm van uw apparaat te vinden.
 

De beste tips en trucs voor iOS-16013305

© CIDimport

​Weg met ongewenste berichten

Het Berichtencentrum is erg handig, maar na verloop van tijd blijken wel érg veel apps en games u iets te hebben melden. Wilt u voortaan alleen nog de écht belangrijke berichten zien, dan drukt u in de app Instellingen op Berichtencentrum. Ten eerste kunt u hier aangeven of u berichten op het toegangsscherm wilt laten zien; mocht u waarde hechten aan uw privacy dan gebruikt u de betreffende schakelaar om de berichtenweergave alhier uit te zetten. De schakelaar-opties spreken verder voor zich, stel het geheel naar wens in. Verder zijn onder het kopje Inclusief – een stukje onder de schakelaars – berichten van afzonderlijke apps te configureren. Per app is steeds weer aan te geven welke onderdelen u wilt laten zien en of geluiden zijn toegestaan. Wilt u van een bepaalde app helemaal geen melding meer ontvangen, dan drukt u onder het kopje Meldingsstijl op het plaatje met bijschrift Geen, helemaal bovenaan.



​​

De beste tips en trucs voor iOS-16013308

© CIDimport

Liever niet

Sommige apps vragen toegang tot bijvoorbeeld de microfoon of tot uw Facebook- of Twitteraccount. Soms heel handig (denk bijvoorbeeld aan een app als Skype die de microfoon nodig heeft om te kunnen communiceren), soms twijfelachtig. Heeft een app eenmaal toegang tot bepaalde gegevens, andere apps of hardware dan kunnen ongemerkt gegevens op de achtergrond verstuurd worden. In theorie kan een onschuldig spelletje dan ineens een prima afluisterapparaatje voor een geheime dienst worden. Check onder Privacy dus zo af en toe eens welke apparaten van welke mogelijkheden gebruik mogen maken. Per categorie kunnen apps alsnog geblokkeerd worden in het gebruik van een van de hier genoemde zaken. Onder Reclame hoort trouwens standaard de optie Beperk reclametracking aan te staan, waardoor bedrijven u – mits ze zich aan de regels houden – niet mogen ‘volgen’ tijdens uw surfsessies.


 

 

 

De beste tips en trucs voor iOS-16013311

© CIDimport

Irritant: broekzakbellen

Vrijwel iedere iPhone-gebruiker zal er vroeg of laat mee geconfronteerd worden: een ongewenst belletje vanuit uw broekzak. Door de Homeknop even ingedrukt te houden wordt namelijk spraakherkenning geactiveerd – en een onderdeel hiervan is voice-dialing. Soms worden het gekraak, geschuifel en opgevangen flarden van gesprekken als een belopdracht gezien waarna een van uw contacten getrakteerd wordt op een vaag telefoontje van u. Om dit uit te schakelen (standaard staat de optie ingeschakeld) gaat u naar Instellingen. Druk op Algemeen, scrol een stukje naar beneden en druk dan op Codeslot. Voer uw toegangscode in (als deze is ingesteld) en in het daarop getoonde scherm zet u de schakelaar achter Voicedialing uit. Druk dan op Algemeen bovenaan en controleer de instelling nogmaals door weer op Codeslot te drukken. Soms springt de schakelaar namelijk weer terug. Helaas zijn andere stemherkenningsopties hiermee niet uit te schakelen; het starten van een deuntje uit uw muziekverzameling behoort dus nog altijd tot de mogelijkheid. Let op: Na elke update van iOS wordt voice-dialing weer ingeschakeld en moet u het wederom uitzetten!


​​

 

De beste tips en trucs voor iOS-16013314

© CIDimport











​Ruimtevreters op een rij


Ooit gebeurt het een keer: uw i-apparaat nadert z’n limiet betreffende vrije opslagruimte. In plaats van blindelings apps te verwijderen via de ‘wiebelmodus’ en het kruisje (ofwel: houd een app-koppeling ingedrukt tot deze begint te wiebelen en druk dan op het kruisje) is het handiger om eerst eens na te gaan wélke apps (en mogelijke andere zaken) de meeste ruimte innemen. Druk daarvoor in Instellingen op Algemeen en dan aan de rechterkant op Gebruik. Zeker als er veel apps zijn geïnstalleerd en uw iPad/iPhone/iPod Touch is gezegend met flink wat opslagruimte kan het even duren voordat een lijst verschijnt. Is de lijst eenmaal zichtbaar, dan zijn geïnstalleerde apps op aflopende grootte gesorteerd. Druk op Toon alle apps om de volledige lijst te laten zien. U ziet nu ook direct hoeveel ruimte foto’s en video’s innemen. Dit overzicht maakt afgewogen verwijderen net wat praktischer!
 



 

De beste tips en trucs voor iOS-16013318

© CIDimport

Net iets meer privacy

Verzenders van (veelal) commerciële mail, maar ook spammers die willen controleren of een bericht daadwerkelijk geopend wordt – een werkend e-mailadres is daarmee bevestigd – stoppen vaak een afbeelding in een verzonden bericht. Dat kan zelfs een simpele witte pixel zijn. Waar het om gaat is dat de afbeelding op servers van de verzender staan. Zodra een bericht wordt geopend is nu eenvoudig aan de hand van de door de geopende mail binnengehaalde afbeelding te zien of u het bericht gezien hebt. Veel mailsoftware biedt de mogelijkheid om het automatisch laden van afbeeldingen uit te zetten, waarmee dit soort ellende wordt omzeild. Ook in de mail-app van iOS kunt u het automatisch laden van afbeeldingen uitschakelen. Klik hiervoor in Instellingen op E-mail, contacten, agenda’s en zet de schakelaar achter Laad afbeeldingen uit. Voortaan worden gelinkte afbeeldingen niet meer weergegeven in ontvangen berichten (aangehechte foto’s worden wél getoond). Is een mail afkomstig van een vertrouwde afzender en wilt u de afbeeldingen zien, scrol dan helemaal naar het einde van het bericht en druk op Laad alle afbeeldingen.

De beste tips en trucs voor iOS-16013321

© CIDimport

​Kompas

De iPhone beschikt sinds de komst van iOS7 over een kompas-app. De eerste keer dat u dit gebruikt is kalibreren noodzakelijk. De methode is simpel: kantel het scherm zodat een balletje in beeld volledige cirkels draait. Na een paar rondjes is het kompas klaar voor gebruik. Druk op het scherm om een koersindicator te activeren. Koersafwijkingen worden getoond door een rode band. Zo blijft u makkelijk in de juiste richting lopen, varen of vliegen. Veeg naar rechts over het kompasscherm om een waterpas op te roepen; houdt u de iPhone horizontaal, dan verschijnt een waterbubbel waarmee bijvoorbeeld een tegel in alle richtingen perfect horizontaal is uit te lijnen. Mocht u de kompas-app even niet kunnen vinden, veeg dan in het startscherm naar beneden en tik kompas in het zoekveld.





iPad-afbeeldingen in de mail

Als u een afbeelding vanuit de filmrol via e-mail wilt verzenden, vraagt de iPhone voor verzenden netjes welke bestandsgrootte gewenst is. Zo wordt de ontvanger nooit opgezadeld met 8 megapixel-foto’s en ook blijft uw mobiele dataverkeer netjes binnen de perken. De iPad stelt deze vraag niet voor verzenden, hier moet u even goed opletten in de mail-app zelf. In de regel achter Kopie/Blind staat namelijk de tekst Afbeeldingen. Door hier te drukken kunt u alsnog kiezen uit de gewenste bestandsgrootte. Alles minder dan Ware grootte wordt automatisch verkleind.

De beste tips en trucs voor iOS-16013324

© CIDimport



​​

De beste tips en trucs voor iOS-16013327

© CIDimport

Bedieningspaneel op slot

In iOS 7 is een nieuw bedieningspaneel verschenen met daarop knoppen om bijvoorbeeld snel wifi aan- of uit te zetten, een foto te maken of een timer te starten. U opent het paneel door helemaal strak van de onderste schermrand naar boven te vegen. Punt is dat dit bedieningspaneel ook opgeroepen kan worden als uw apparaat op slot staat. Een grappige collega kan dan ongemerkt wifi uitzetten waardoor het ineens wel erg stil wordt in bijvoorbeeld uw mailbox. Wilt u voorkomen dat onbevoegden kunnen rommelen met een op slot staand i-apparaat, druk dan in Instellingen op Bedieningspaneel en zet de schakelaar achter Op toegangsscherm uit. Wilt u wél een bedieningspaneel kunnen oproepen, maar niet vanuit draaiende apps (bij het spelen van games kunt u door wilde veegacties op net een verkeerd moment het paneel naar voren halen, bijvoorbeeld), dan zet u de schakelaar achter Toegang vanuit apps ook uit. Vanaf dat moment is het Bedieningspaneel alleen oproepbaar vanaf het beginscherm.



De beste tips en trucs voor iOS-16013329

© CIDimport

Toegankelijkheid

Voor mensen met een beperking (denk aan slechthorend- of ziend, of problemen met de motoriek) biedt iOS 7 als vanouds een scala aan mogelijkheden. U vindt ze in Instellingen na een druk op Algemeen en Toegankelijkheid. Ouderen kunnen bijvoorbeeld de optie Grotere tekst eens proberen. Hebt u kinderen of wilt u dat uw gesprekspartners in een vergadering of op de beursvloer alleen die ene geopende app op uw iPad kunnen gebruiken, zet dan de optie Begeleide toegang aan. Na een druk op deze optie stelt u via Stel toegangscode een code in waarmee u deze modus weer kunt verlaten (noteer deze code op een veilige plek!). Zet verder de schakelaar Activeringsknop aan. Start de gewenste app en druk drie maal op de thuisknop, vanaf dat moment is alleen de geopende app nog bruikbaar. Na nogmaals drie keer op de startknop drukken dient u de eerder gekozen code in te voeren en daarna op Stop te drukken om de app weer te ontgrendelen. Let wel even op: drukt u (of uw spruit) te vaak achter elkaar op de thuisknop, dan werkt deze niet meer. Gevolg: uw i-apparaat zit voor altijd vast aan die ene app. Gebeurt dit, dan houdt u de thuisknop én de aan/uit-knop langere tijd ingedrukt tot het apparaat reset (laat de knoppen weer los zodra de appel in beeld verschijnt). Na herstarten keert u dan weer terug naar het startscherm. Deze truc is ook ideaal in geval u de code vergeten bent. In dat geval drukt u direct na de reset en herstart twee keer op de thuisknop en veegt u de op slot gezette app naar boven. Stel vervolgens een nieuwe toegangscode in voor Begeleide toegang en noteer deze nu wél op een veilige plek. Overigens circuleren er ‘horror-ervaringen’ online van gebruikers die ook na een reset zonder code niet uit een app kunnen ontsnappen. In dat bijzondere geval helpt alleen een volledige herstelactie van uw i-apparaat via iTunes. Nog één keertje dus: noteer die code!
 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten