Glasvezel versus kabel: dit is wat je moet weten 2018-01-03T12:52:55

ProtonMail: functies

ProtonMail: instellingen

Glasvezel versus kabel: dit is wat je moet weten

Glasvezel versus kabel: dit is wat je moet weten

Supersnel internet is inmiddels onmisbaar. Niet alleen voor je werk maar ook als je bijvoorbeeld van online gamen houdt. Maar wat kun je dan het beste kiezen: glasvezel of kabel? We zetten de belangrijkste verschillen even voor je onder elkaar.

Glasvezel heeft de hoogste downloadsnelheid

De meeste kabelabonnementen gaan tot 200 Mbit. Bij glasvezel van KPN kun je nu al kiezen voor 500 Mbit en dit kan in de toekomst worden opgevoerd tot zo’n 10 Gbps. De snelheden worden ook nog eens gegarandeerd omdat er – in tegenstelling tot kabel – geen gebruik gemaakt wordt gemaakt van deels verouderde infrastructuur en omdat er ook geen kabels worden gedeeld. Jouw glasvezelverbinding loopt van je huis tot aan de glasvezelcentrale en is hierdoor ongevoelig voor storingen van buitenaf.

De snelheid bij glasvezel is synchroon en bij kabel asynchroon

Wie nu een internetabonnement afsluit, kijkt niet alleen naar een hoge downloadsnelheid. Immers, als je grote bestanden wilt versturen, backups online wilt bewaren of gewoon intensief gebruik maakt van Onedrive, Google Drive, Dropbox of een ander online opslagdienst; dan is het belangrijk dan bestanden die je bewaart daar ook snel staan.

Bij glasvezel is de uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid. Dat noemen we ‘synchroon’. Zo sta je nooit verrassingen omdat je bestanden nog niet waren geupload voordat je je computer afsloot en kun je supersnel grote bestanden met anderen delen. Bij kabel is de snelheid daarentegen asynchroon waardoor de uploadsnelheid vaak maar en fractie is van de downloadsnelheid. Het versturen van bestanden of uploaden naar je online opslag duurt dan ook veel langer.

Glasvezel heeft geen rare verplichtingen

Wil je internet via de kabel, dan krijg je hier in veel gevallen ongevraagd tv bij. Ook als je hier dus helemaal geen gebruik van wilt maken.  Het glasvezelnetwerk heeft daarentegen een meer open karakter waarbij je vaak kunt kiezen uit meerdere aanbieders en je er ook voor kunt kiezen om alleen internet te nemen. Je betaalt op die manier niet voor producten of diensten waar je niet om gevraagd hebt.

Glasvezel is ideaal om te gamen

Ben je een gamer? Dan weet je dat naast een snelle internetverbinding ook een lage ping van doorslaggevend belang is. De ping / latency geeft in milliseconden aan hoe lang het duurt voordat een blokje informatie van jouw computer aankomt bij de server waarop je speelt en andersom. Hoe lager de ping, des te vlotter kun je bij online gamen reageren op veranderingen in de game. En dat maakt niet zelden het verschil tussen leven en dood. Bij een glasvezelaansluiting heb je een zeer lage ping waardoor je je tegenstanders makkelijker op een achterstand kunt zetten. 

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord