Google Stadia voor nop 2020-04-17T10:03:37

Hardlopen op de beat met Apple's Powerbeats-oordoppen

Skagen Falster 3-smartwatch voorzien van nieuwste cpu

Google Stadia voor nop

Gamen in de cloud

Google Stadia voor nop

Een groot deel van de wereld blijft zoveel mogelijk thuis. Om geïsoleerde mensen een hart onder de riem te steken, lanceerde Google onlangs een gratis versie van zijn gamedienst Stadia. Dure spullen hebt u niet nodig, want u streamt de spellen rechtstreeks vanuit de cloud. Ga met een computer, tablet of smartphone meteen aan de slag. Speelt u mee?

Cloudgaming

Cloudgaming heeft als voordeel dat gebruikers geen ruimtevretende spellen hoeven te installeren. Meer dan een pc of laptop en rappe internetverbinding hebt u niet nodig. Voor extra gamecomfort kunt u nog wel een controller op de computer aansluiten, al werken de beschikbare spellen ook prima met een toetsenbord en muis. Het is maar net wat u gewend bent.

Gratis Google Stadia Pro

Een abonnement op Stadia Pro kost normaliter 9,99 euro per maand. Zodra u uzelf bij de gamedienst aanmeldt, krijgt u momenteel twee maanden kosteloos toegang tot deze Pro-versie. Bestaande leden hoeven twee maanden niets te betalen. Met Stadia Pro kunt u negen videospelletjes in hoge kwaliteit spelen. Vanwege de coronacrisis nam de belasting op het internetverkeer in korte tijd toe. Google schroefde de standaardresolutie van Stadia om die reden tijdelijk terug. Normaal gesproken is de gamedienst beschikbaar in een resolutie van 3840 × 2160 pixels (4K), maar die is nu teruggebracht naar 1920 × 1080 pixels (full hd). Overigens ogen de gamebeelden nog steeds uiterst scherp!

Inschrijven

Stadia vereist een Google-account. Hebt u dat nog niet, dan registreert u zich via https://accounts.google.com/signup. Ga met een willekeurige browser naar https://stadia.google.com en log via Nu proberen in met uw Google-account. Klik op Bevestigen en accepteer in het volgende scherm met een vinkje de voorwaarden. Via Volgende kiest u een zogeheten avatar. Dat is een speelse afbeelding die aan uw Stadia-account is gekoppeld.

Als u het online tegen andere Stadia-gebruikers opneemt, zien ze uw gekozen avatar.

Als u het online tegen andere Stadia-gebruikers opneemt, zien ze uw gekozen avatar.

Klik onderaan de webpagina wederom op Volgende en bedenk onder welke profielnaam u de gamedienst wilt gebruiken. U typt hierbij niet uw echte naam. In het volgende venster kiest u Bevestigen, waarna er een reeks privacyinstellingen opduiken. Bepaal onder meer of andere Stadia-gebruikers u vriendschapsverzoeken en game-uitnodigingen mogen sturen. Maak een keuze en geef in het volgende venster aan of u updates over Google-producten en -diensten wilt ontvangen. Via Volgende klikt u vervolgens op Proefperiode starten. Voeg zo nodig een betaalmethode toe of vul de beveiligingscode van uw creditcard in.

Abonnement opzeggen

Na twee maanden brengt Stadia maandelijks 9,99 euro in rekening. Wilt u dat niet, dan zet u het abonnement direct stop. Klik rechtsboven op uw avatar, ga naar Stadia-instellingen en kies Aankopen en abonnementen. Klik onder Stadia Pro op Afmelden.

Stop direct na inschrijving het abonnement, zodat Google na de proefperiode geen geld afschrijft.

De beheerders willen graag weten waarom u het abonnement stopzet. Nadat u een keuze hebt gemaakt, bevestigt u met Volgende, Ja, opzeggen en OK. Er staat tot welke datum u Stadia kosteloos kunt gebruiken. Als u binnen twee maanden van gedachten verandert, kunt u het betaalde abonnement weer activeren. Klik tot slot linksboven op Home.

Videospel starten

Alle beschikbare games staan op een online server van Google. U hoeft dus niets te downloaden. Wel kunt u games claimen, zodat ze vanuit uw Stadia Pro-account beschikbaar zijn. Klik op Games vinden en bekijk het huidige aanbod.

Deze games kunt u gratis spelen!

Onder meer titels als Destiny 2: The Collection, Stack On Stacks en GRID zijn voor nop beschikbaar. Klik op een aansprekende titel om meer informatie op te vragen. Zo bekijkt u onder meer filmpjes en afbeeldingen. Lijkt het videospel u wel wat? Klik op Claimen en gebruik de afspeelknop om de game te starten. Schrik niet, want het videospel opent nu automatisch op volledige schermgrootte.

GRID is een fraai racespel dat Stadia-leden op volledige schermgrootte kunnen spelen.

Wilt u naar de Windows-omgeving terugkeren? Houd de Esc-toets enige tijd ingedrukt. Binnen een videospel roept u op ieder moment het Stadia-menu op. Druk hiervoor op Shift+Tab. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een verbonden controller aanwijzen, een online tegenstander uitdagen en de netwerkverbinding controleren. Overigens beoordeelt de gamedienst tijdens het spelen continu de snelheid van de internetverbinding. Blijkt die onvoldoende, dan sluit Stadia het spel af.

Stadia vereist een rappe internetverbinding, dus voorkom dat overige apparaten en streams het netwerk te veel belasten.

Screenshots en videoclips

Stadia bevat een functie om uw spelervaring vast te leggen. Druk kort op F12 om een schermafbeelding te maken. Als u langer op F12 drukt, neemt de gamedienst een videoclip op van dertig seconden. Handig voor het geval u iets uit een game aan iemand wilt laten zien. De bestanden treft u aan op het beginscherm van Stadia. Scrol hiervoor een stukje omlaag en klik op de afbeelding of videoclip. Gebruik de downloadknop rechtsboven om het bestand op de computer te bewaren.

Meer games claimen

Hebt u de smaak te pakken en wilt u meer gratis games uitproberen? Druk enige tijd op de Esc-toets en klik op Game sluiten om het huidige videospel te verlaten. Mogelijk verschijnt er een korte enquête waarin Stadia vraagt naar de gebruikerservaring. Klik bovenaan op Winkel en merk op dat er naast het gratis aanbod ook betaalde games verkrijgbaar zijn, zoals Red Dead Redemption 2 en Tomb Raider: Definitive Edition. Goed om te weten is dat u betaalde videospellen na beëindiging van een Stadia Pro-abonnement nog kunt spelen. Kies nu een gratis game en bevestig met Claimen. Alle geclaimde games bevinden zich in het beginvenster van Stadia. Klik hiervoor linksboven op Home. Het laatst gekozen videospel staat bovenaan.

Mobiele app

U kunt Stadia ook op een smartphone of tablet installeren. Hiervoor hebt u een iPhone, iPad of Android-toestel nodig. Open de App of Play Store en zoek Google Stadia op. Na de installatie logt u in met een Gmail-adres en wachtwoord. De interface is min of meer vergelijkbaar met die van de browserversie, met het verschil dat de menuonderdelen zich onderaan het scherm bevinden. U kunt weliswaar (alvast) games claimen, maar rechtstreeks spelen is met de meeste mobiele toestellen helaas niet mogelijk. Alleen sommige recente smartphones en tablets van Samsung, Google Pixel, ASUS en Razer ondersteunen in combinatie met een geschikte controller deze functie.

Jammer genoeg is mobiel gamen slechts voor een select groepje smartphones en tablets weggelegd.

Stadia Premiere Edition

Videospelletjes lenen zich het beste voor een groot scherm. Google beseft dat maar al te goed en daarom verkoopt de zoekmachinegigant de Stadia Premiere Edition. Dit pakket bestaat uit een controller en Chromecast Ultra. Sluit laatstgenoemd apparaatje via hdmi op een televisie aan en prik een netwerkkabel in de adapter. Aan de hand van de Stadia-app streamt u de games naar de televisie, waarbij u de controller gebruikt om te spelen. Het product kost 129 euro.

Met deze Stadia-controller en een Chromecast Ultra kunt u op televisie gamen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord