Internet op grote hoogte: de (proef)ballon van Google 2013-11-05T13:41:59

Nas via eigen domein: webruimte in uw meterkast

Microsoft boert goed met Windows Phone in Europa

Internet op grote hoogte: de (proef)ballon van Google

Internet op grote hoogte: de (proef)ballon van Google

Is het Google naar het hoofd gestegen? Het bedrijf wil dat de hele wereldbevolking internettoegang heeft en dat wil het voor elkaar krijgen met behulp van… ballonnen!

Google Loon is de naam van het project waarbij wordt geprobeerd om landelijke gebieden met behulp van luchtballonnen te voorzien van internettoegang via wifi. Het eerste proefproject is in juni in Nieuw-Zeeland van start gegaan, ter hoogte van de 40e zuiderbreedtegraad. Bij dat proefproject zijn dertig ballonnen opgelaten die een hoogte van 18 tot 27 kilometer bereikten. Dit is een veilige hoogte waarbij het vliegverkeer niet wordt gestoord. De Google-ballonnen, die worden gevuld met helium, staan onder hoge druk waardoor ze ongeveer honderd dagen in de lucht kunnen blijven.

De ballonnen waaien mee op de wind, maar kunnen ook worden bestuurd – bijvoorbeeld om ze op de juiste hoogte te krijgen. Het voordeel hiervan is in ieder geval dat de internetverbinding blijft bestaan bij bepaalde natuurrampen zoals aardbevingen of tornado’s en bij eventuele terroristische aanslagen. Bovendien zou het verschaffen van internetverbindingen in afgelegen gebieden op deze manier een stuk gemakkelijker, goedkoper en sneller zijn dan via alternatieven. Uniek is bovendien dat de ballonnen worden aangedreven door zonne-energie.

Google mikt – letterlijk en figuurlijk – hoog met dit project. Uiteindelijk wil het streven naar het beschikbaar maken van alle informatie voor iedereen in de wereld. Uiteraard is het hele project geen liefdadigheid van Google. Aangezien bijna tweederde van de wereldbevolking (nog) geen internettoegang heeft, ziet het internetbedrijf mogelijkheden om meer geld te verdienen aan een groep nieuwe internetgebruikers.

Kritiek niet van de lucht

Het is nog niet bekend of Google het project uitbreidt naar andere landen. Op basis van de resultaten van het proefproject in Nieuw-Zeeland besluit het of ook in andere landen dergelijke ballonnen worden opgelaten. In ieder geval heeft India al interesse getoond in het project en er zouden ook al plannen zijn om met circa driehonderd ballonnen heel Nieuw-Zeeland, Australië, Chili en Argentinië van internetverbindingen te voorzien.

Maar er is ook kritiek op het project, van niemand minder dan Bill Gates, die met zijn Bill & Melinda Gates Foundation al jaren arme en zieke mensen in ontwikkelingslanden helpt. Hij vindt het een waardeloos project, zo heeft hij in augustus gezegd: “Een internetverbinding is niet datgene waarop mensen in ontwikkelingslanden zitten te wachten. Die zijn meer geholpen met een middel tegen malaria.”

Daarnaast zijn er zorgen geuit door astronomen, die vrezen dat de signalen van de ballonnen, die worden uitgezonden op de 2400MHz- en de 5800MHz-band, tot storingen zullen leiden bij radioastronomie. Aangezien zij radiogolven uit de ruimte willen ontvangen, vrezen zij dat ze geen onderscheid zullen kunnen maken tussen de radiogolven afkomstig van Google’s ballonnen en andere radiogolven. Google heeft daarom toegezegd zijn ballonnen tijdelijk te zullen uitschakelen als ergens interferentie dreigt.

Tekst: Edwin Feldmann

Dit artikel komt uit Computer Idee 23, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord