Microsoft OneDrive: alle verse snufjes op een rij 2014-09-03T12:19:24

Nederlandse politie ontraadt gebruik Internet Explorer

Nederlands bedrijf wil brilloze 3D tv voor €899 aan consumenten leveren

Microsoft OneDrive: alle verse snufjes op een rij

Microsoft OneDrive: alle verse snufjes op een rij

Microsoft mag de merknaam SkyDrive van de rechter niet langer meer gebruiken. En dus bedacht het softwarebedrijf voor zijn online opslagdienst een kersverse naam, namelijk OneDrive. Maar dat is niet het enige wat nieuw is, want ook de dienst zelf heeft een aanzienlijke opfrisbeurt gekregen.

De Britse televisiezender BSkyB begon bijna drie jaar geleden een rechtszaak tegen Microsoft wegens merknaamschending. De rechter bepaalde afgelopen zomer dat de Amerikaanse multinational de merknaam SkyDrive niet langer meer mag gebruiken in Groot-Brittannië en Europa. Microsoft introduceerde halverwege februari onder de noemer OneDrive ineens de website www.onedrive.live.com. Vanaf nu kunnen voormalige SkyDrive-leden met hun bestaande accounts hier terecht om online bestanden op te slaan en te delen. Naast de naamswijziging zijn er allerlei handige snufjes aan deze vernieuwde clouddienst toegevoegd.

Meer opslagruimte

Boven op de gratis opslagcapaciteit van 7 GB kunt u extra ruimte verdienen. Goed afgekeken van Dropbox, want deze aartsrivaal hanteert al jarenlang een soortgelijk beleid. Al met al is het mogelijk om 8 GB extra opslagruimte bij elkaar te sprokkelen, wat het totaal dus op 15 GB brengt. Zodra u inlogt bij OneDrive staat er een introductievenster voor u klaar met aanwijzingen om de extra gigabytes te verdienen (afbeelding 1). Klik op Aan de slag. Stel vervolgens in de OneDrive-app op uw iPhone, iPad, Android-toestel of Windows Phone een backup in voor uw foto’s. Onderweg gemaakte kiekjes komen daarmee automatisch in uw OneDrive-account terecht. Deze functie werkt sinds kort ook voor Android-apparaten! Bijkomend voordeel is dat u 3 GB extra opslagruimte krijgt toegewezen (afbeelding 2). Is dat nog niet voldoende, dan nodigt u vrienden uit om OneDrive te gebruiken. Voor ieder aangedragen lid krijgt u nog eens 500 MB cadeau. Op deze manier breidt u de opslagruimte met nog eens maximaal 5 GB uit. Klik linksonder op Meer opslagruimte ontvangen om te zien hoe de online opslagcapaciteit is opgebouwd. Tegen betaling koopt u eventueel nog meer gigabytes in.

Microsoft probeert u in het introductievenster te verleiden om de opslagruimte van uw OneDrive-account gratis te verhogen.

Upload mobiele kiekjes meteen naar uw OneDrive-account en krijg 3 GB opslagruimte cadeau

Gelijktijdig samenwerken

Een belangrijke vernieuwing is dat leden gelijktijdig in een Word-document, Excel-werkmap en PowerPoint-presentatie kunnen samenwerken. Zodra een deelnemer een tekst of formule typt, verschijnen op de schermen van andere leden direct de getypte tekens. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de bewerkmodus is ingeschakeld. Aangezien wijzigingen binnen het document meteen zichtbaar zijn, is tussentijds bijwerken niet meer nodig. In gedeelde documenten ziet u dankzij de locatie-aanduiding in Word en Excel zelfs precies op welke plek iemand aan het werk is (afbeelding 3). In PowerPoint merkt u simpel op welke dia’s en tekstvakken andere deelnemers bezig zijn. Elkaar in de weg zitten is dus onmogelijk! Rechtsboven controleert u wie er allemaal hetzelfde document hebben geopend. In tegenstelling tot Google Drive is er jammer genoeg geen chatfunctie aanwezig om tussendoor met elkaar te kletsen. Microsoft heeft de samenwerkingsfunctie van OneNote overigens minder nauwkeurig uitgewerkt. Er is in gedeelde documenten namelijk een paar seconden vertraging merkbaar. Hierdoor zitten meerdere deelnemers elkaar mogelijk in de weg door op exact dezelfde plek te werken. OneDrive geeft gelukkig netjes aan wanneer er conflicten zijn, waarna u de gelegenheid krijgt om beide versies van het document te bekijken. Als u binnen een bepaald document met iemand wilt samenwerken, hoeft u diegene alleen maar uit te nodigen. U regelt dat door rechtsboven op Delen te klikken. Vervolgens voegt u één of meerdere contactpersonen toe.

In een gedeeld Word-document ziet u exact op welke plek iemand anders momenteel bezig is.

Minder kans op verlies

De kans dat u per ongeluk (versies van) bestanden kwijtraakt, is in OneDrive uiterst klein. Deelt u een belangrijk document, terwijl uw werkpartner de inhoud verprutst? Geen probleem, want u haalt eenvoudig de originele versie boven water. In de online versies van Word, Excel en PowerPoint klikt u hiervoor achtereenvolgens op BESTAND en Info. Via Vorige versies verschijnt er naast het document een zijbalk waarin u verschillende bewerkingen van het document oproept en eventueel herstelt (afbeelding 4). OneDrive onthoudt van ieder document de laatste 25 versies. Ook wanneer er een bestand plotseling uit OneDrive is verdwenen, haalt u de boel in de meeste gevallen gemakkelijk weer terug. Klik linksonder maar eens op Prullenbak en bekijk welke documenten er in de afgelopen tijd allemaal zijn weggegooid. Wilt u een bepaald bestand weer overhevelen naar uw OneDrive-account? Vink dan het selectiehokje aan en klik bovenaan op Terugzetten.

Oude versies van documenten haalt u zo nodig gemakkelijk weer terug.

Video’s zonder haperingen

De weergave van video’s is bij de meeste online opslagdiensten een ondergeschoven kindje. Microsoft brengt daar met OneDrive nu verandering in door filmpjes in een variabele beeldkwaliteit af te spelen. De opslagdienst stemt de kwaliteit namelijk af op de snelheid van de internetverbinding. Het resultaat is dat u in de praktijk nooit meer te maken krijgt met haperend beeld, terwijl het niet uitmaakt of u de video op een pc, tablet of smartphone afspeelt (afbeelding 5). De browserversie van OneDrive ondersteunt de videoformaten mp4, mov en m4v. Filmpjes die in dit formaat zijn opgenomen, bekijkt u dus rechtstreeks zonder iets te downloaden. Zodra u video’s met een mobiel toestel maakt, uploadt de OneDrive-app de bestanden desgewenst automatisch naar de online server. Dit werkt op soortgelijke wijze als met foto’s.

OneDrive zorgt ervoor dat online video’s zonder haperingen op uw scherm verschijnen.

Verschillende apparaten

Microsoft heeft OneDrive uitgebracht voor verschillende apparaten. Zo is er een programma beschikbaar voor Windows en Mac OS X. Hiermee lukt het om een lokale map met een online server te synchroniseren. Overigens wordt OneDrive op termijn standaard in Windows 8.1 geïntegreerd. Ook aan mobiele apparatuur is gedacht, want apps voor iOS (iPhone en iPad), Android en Windows Phone zijn gratis verkrijgbaar. Handig voor het geval u waardevolle bestanden overal mee naartoe wilt nemen (afbeelding 6)! Wanneer u een apparaat gebruikt zonder ondersteuning voor Microsofts vernieuwde opslagdienst, dan kunt u altijd terecht op www.onedrive.live.com.

Apps maken de inhoud van uw OneDrive-account toegankelijk op mobiele apparaten.

Google Drive

Dé grote concurrent voor Microsofts opslagdienst OneDrive is natuurlijk Google Drive. Beide kemphanen bieden over het algemeen soortgelijke functies aan, maar er zijn ook opvallende verschillen. Zo is het binnen online documenten van Google wél mogelijk om met andere deelnemers te kletsen in een chatvenster. Een pluspunt is bovendien dat documenten ook rechtstreeks in de mobiele versies van iOS en Android bewerkbaar zijn. Bij OneDrive is dat helaas niet het geval. Google heeft onlangs een update uitgebracht. In de rechterzijbalk zijn namelijk alle activiteiten zichtbaar. U kunt precies zien welke acties er allemaal in uw Google Drive-account plaatsvinden. Nieuwe, gewijzigde en verplaatste bestanden verschijnen automatisch in dit overzicht. Ook kunt u controleren wanneer en door wie een gedeeld document is bewerkt. Als er geen zijbalk zichtbaar is in Google Drive, klikt u hiervoor rechtsboven op de knop Details en activiteit.

Sinds kort kunt u in Google Drive een zijbalk met daarin een overzicht van alle activiteiten bewonderen.

Tekst: Maikel Dijkhuizen


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord