Smartphones steeds gevoeliger voor schade

© CIDimport

Smartphones steeds gevoeliger voor schade

Geplaatst: 18 mei 2015 - 11:08

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:32

Redactie ID.nl

Even een onoplettend moment… en daar ligt je dure smartphone met een barst in het scherm op de grond. Het lijkt wel alsof smartphones steeds makkelijker beschadigen! Met een goed passend hoesje was de kans groot geweest dat je toestel die valpartij wel zonder kleerscheuren had doorstaan. Maar hoe komt het dat toestellen sneller stuk lijken te gaan? Dit zijn de drie belangrijkste oorzaken:

Smartphones steeds gevoeliger voor schade -15766433

© CIDimport

 

1. Dunner, dunner, dunst

Dik is uit, dun is in. De nieuwste toestellen zijn zelfs minder dan 5 mm dik. Ter vergelijk: pas als je er vier op elkaar legt, kom je op het niveau van de vrijwel onverwoestbare Nokia 6210! Minder rand betekent dat je ‘m - zeker zonder hoesje - ook makkelijker uit je handen laat glijden. En ook veel sneller zult doorbuigen wanneer je ‘m - bijvoorbeeld in kont- of broekzak - bij je draagt.

2. Exotische materialen

Plastic wordt als een goedkoop materiaal gezien maar het kan wel een stootje hebben. Maar omdat fabrikanten zich willen onderscheiden, wordt steeds vaker glas, hout, leer of bamboe gebruikt. In het meest gunstige geval mag je ‘blij zijn’ dat bij een val alleen de behuizing averij oploopt. Met name transparante hoesjes zijn in zo’n geval een uitkomst.

3. Schermformaat

Acht jaar geleden was de gemiddelde schermgrootte 3 inch. In 2012 was dit al 4 inch en inmiddels zijn we de 5 inch ruimschoots gepasseerd. Tegelijkertijd wordt de ‘bezel’ - de ruimte tussen scherm en de rand van het toestel - kleiner. Dat maakt lastiger om de schokgolf die bij een val vrij komt, weg te leiden via de behuizing. En omdat tegenwoordig glas, digitizer en beeldscherm één geheel zijn (want dunner), komt ‘de klap’ veel harder aan. Dat alleen al is een reden om je telefoon te beschermen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten