Zo bewaar je veilig vertrouwelijke gegevens 2017-12-01T11:46:46

Gemeenten minder vaak per e-mail bereikbaar

Review: AOC Q3279VWF

Zo bewaar je veilig vertrouwelijke gegevens

Zo bewaar je veilig vertrouwelijke gegevens

Bijna wekelijks hoor je wel in het nieuws dat hackers of criminelen grote hoeveelheden persoonlijke gegevens, creditcard data of wachtwoorden hebben weten buit te maken. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans te verkleinen dat je hiervan slachtoffer wordt.

Gebruik een wachtwoordenkluis

Hoeveel wachtwoorden, nummers van pasjes, pincodes, inloggegevens en andere zaken die vertrouwelijk zijn, heb jij? Heb je een internet abonnement en ben je een beetje actief, dan loopt dit aantal al snel in de tientallen. Een wachtwoordkluis waarin je deze gegevens op een veilig manier kunt bewaren is onmisbaar. Deze app – die zelf ook weer met een pincode, wachtwoord, of vingerafdruk is beveiligd – zorgt ervoor dat je al je vertrouwelijk gegevens kunt organiseren en snel kunt terugvinden. En een handige wachtwoordgenerator zorgt ervoor dat je nooit meer makkelijk te raden wachtwoorden zult gebruiken. De meest bekende gratis app is KeePass. Ga je voor makkelijk, dan is ook LastPass een aanrader.

Beveilig je online opslag

Inmiddels is het heel normaal om je al je bestanden bij OneDrive, Google Drive, Dropbox of een andere onlineopslagdienst te bewaren. Deze beweren dat je gegevens hier veilig worden opgeslagen maar wie controleert dat? En hoe weet je dat de inlichtingendiensten niet stiekem meekijken?

Het is gelukkig mogelijk om (een deel van) je online opslag te beveiligen door je bestanden versleuteld en onleesbaar voor pottenkijkers in de cloud te bewaren. Een handig en gratis hulpmiddel hiervoor is Cryptomator waarvoor ook apps beschikbaar zijn voor mobiel. Het versleutelen en ontsleutelen gebeurt hiermee automatisch in de achtergrond zodat spieken onmogelijk wordt.

Gebruik een veilige e-maildienst

Wanneer je mail verstuurd, weet je nooit wie onderweg het bericht onderschept en de inhoud bekijkt. Dat kan vooral vervelende consequenties hebben wanneer je bijvoorbeeld logingegevens via deze weg met iemand anders deelt.

Dit kun je vermijden door gebruik te maken van een veilige e-maildienst zoals ProtonMail. Deze in Zwitserland gevestigde maildienst is buiten juridisch bereik van Europese en Amerikaanse opsporingsdiensten en gebruikt allerlei beveiligingen om ervoor te zorgen je mails vertrouwelijk blijven. Het is zelfs mogelijk om beveiligde mails te sturen naar niet ProtonMail-gebruikers.

Maak gebruik van VPN

Van openbare wifi-netwerken weet je nooit of deze veilig zijn, zelfs niet wanneer je eerst een wachtwoord moet ingeven. De gegevens die over deze netwerken worden verstuurd zijn dan ook relatief eenvoudig te onderscheppen door kwaadwillen.

Door gebruik te maken van VPN – Virtual Private Networking – creëer je een beveiligde tunnel waarmee je al je verkeer via internet onleesbaar wordt voor hackers. Een abonnement bij een VPN-aanbieder zoals ProtonVPN.

Versleutel je apparaten

Een groot deel van bovenstaande veiligheidsmaatregelen is zinloos, als je er ook niet voor zorgt dat de beveiliging van je apparaten op orde is. Mobiele apparaten met iOS versleutelen standaard alle gegevens die erop worden bewaard. Bij Android moet je dit in veel gevallen zelf aangeven. Maak je gebruik van Windows 7, 8 of 10 Professional? Dan heb je beschikking over BitLocker waarmee je harde schijf of ssd wordt voorzien van encryptie. Als je apparaat wordt gestolen, kunnen criminelen de gegevens die erop staan onmogelijk lezen. Je kunt in plaats hiervan ook gebruik maken van het gratis VeraCrypt.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

 
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord