Zo vind je het ideale kanaal voor je wifi 2017-10-26T15:34:18

De Tech Awards 2017

Nationaal Videogame Museum opent zijn deuren

Zo vind je het ideale kanaal voor je wifi

Zo vind je het ideale kanaal voor je wifi

Met al die draadloze netwerken in de buurt heb je grote kans dat je eigen wifi niet optimaal functioneert. Zo vind je het juiste kanaal!

Wanneer je op je smartphone of notebook kijkt welke draadloze netwerken er bij jou in de buurt zijn, dan is dat soms best even schrikken. Soms zijn dit er tientallen terwijl het aantal beschikbare kanalen maar beperkt is. Maken meerdere draadloze netwerken gebruik van hetzelfde kanaal, dan gaat dit vaak ten koste van de verbindingssnelheid met als gevolg dat je niet volledig profiteert van snel internet. Wij leggen hoe je erachter komt welk kanaal voor jouw wifi het beste werkt.

Stap 1 - Breng alle draadloze netwerken in kaart

In Windows en onder OS X (besturingssysteem van Apple) kun je weliswaar zien welke wifi-netwerken er beschikbaar zijn, maar niet welk kanaal ze gebruiken. Heb je een computer met Windows, download dan even het handige WifiIInfoView. Dit hulpje laat alle draadloze netwerken in de buurt zien en geeft informatie over de kwaliteit van het signaal. Het belangrijkst is de kolom Channel. Door hier op de sorteren, kun je precies zien welke netwerken een bepaald kanaal gebruiken. Zijn er naast jouw eigen netwerk meerdere andere die hetzelfde kanaal gebruiken, kijk dan welk kanaal (1 t/m 13) niet of nauwelijks wordt gebruikt en schrijf dit getal op.

Stap 2 – Stel je draadloze router of access point in

Meld je nu aan met je browser bij de inlogpagina van je router of draadloze accesspoint. Als het goed is, is er een onderdeel Wifi of Wireless waar je de instellingen van je draadloze netwerk kunt aanpassen. Kijk of je de instelling Control Channel of Channel kunt vinden en verander hier de waarde in het getal dat je bij Stap 1 hebt gevonden. Bewaar de instellingen. In sommige gevallen zul je je router of access point hiervoor opnieuw moeten opstarten.

Stap 3 - Stel je netwerkapparatuur opnieuw in

Wanneer je het kanaal van je draadloze netwerk hebt aangepast zonder dat je de naam of het wachtwoord hebt veranderd, zullen de meeste apparaten er automatisch gebruik van maken. In sommige gevallen gaat dit niet op en zul je een range extender, hotspot of notebook eerst opnieuw handmatig contact moeten laten maken met je draadloze netwerk.

Gebruik tot slot de handige Internet Speedtest van KPN om te meten of de snelheid daadwerkelijk is verbeterd. Deze kun je ook op mobiele apparaten gebruiken.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord