12.000 Nederlandse tieners verslaafd aan online gamen

© CIDimport

12.000 Nederlandse tieners verslaafd aan online gamen

Geplaatst: 10 mei 2011 - 05:23

Aangepast: 19 september 2022 - 13:27

Redactie ID.nl

Kinderen van 13 tot 16 jaar die via internet met anderen gamen hebben soms moeite om hun spelgedrag onder controle te houden.

12.000 Nederlandse tieners verslaafd aan online gamen

Kinderen van 13 tot 16 jaar die via internet met anderen gamen hebben soms moeite om hun spelgedrag onder controle te houden. In Nederland gaat het om zo’n 12.000 tieners die je verslaafd aan online games zou kunnen noemen.

Dat stelt onderzoeker Tony van Rooij, die morgen op dit onderzoek promoveert.  Volgens Van Rooij, werkzaam bij het IVO in Rotterdam, is 3% van de gamers verslaafd aan het via internet spelen van games met andere personen. Dit is 1,5% van alle Nederlandse jongeren van 13 tot en met 16 jaar. Omgerekend komt dit neer op zo’n 12.000 tieners. Ze kunnen er moeilijk mee stoppen, spelen meer dan ze van plan waren, slapen te weinig door het gamen, denken dat ze eigenlijk minder zouden moeten gamen en hun huiswerk lijdt eronder. Van alle activiteiten op het internet blijkt online gamen het meest verslavend te zijn.

Daar word je niet vrolijk van

Verslaving aan videogames hangt samen diverse negatieve verschijnselen, zoals gevoelens van depressie, eenzaamheid, angst om zich in een sociale omgeving te begeven en een negatiever zelfbeeld. Verslavingszorginstellingen krijgen de laatste jaren met enige regelmaat te maken met gameverslaafde jongeren. Ook preventiemedewerkers op scholen krijgen steeds meer vragen van ouders over hoe om te gaan met gameverslaving. Online gamers die goede vriendschappen hebben, zowel online als in het echt, lijken iets minder last te hebben van de negatieve gevoelens. Dit geldt zelfs voor ernstig gameverslaafden.Volgens Van Rooij denken therapeuten overigens dat gameverslaving goed te behandelen zou moeten zijn met bestaande therapieën voor de behandeling van verslavingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten