13-jarige Timon is Nederlands Kampioen 'Microsoft Word'

© CIDimport

13-jarige Timon is Nederlands Kampioen 'Microsoft Word'

Geplaatst: 25 augustus 2015 - 07:25

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:58

Redactie ID.nl

De dertienjarige Timon Zintel is extreem goed in Microsoft Word. In mei van dit jaar haalde de dertienjarige gymnasiast van het Driestar College in Gouda via Slim.nl een certificaat als 'Microsoft Office Specialist', net als 10,000 andere leerlingen in Nederland. Timon haalde echter de maximale score van 1,000 punten en kreeg daarom van Slim.nl bericht dat hij zich had gekwalificeerd voor de Nederlandse Kampioenschappen Office Word 2013, in juni op het Nederlandse hoofdkantoor van Microsoft in Schiphol.

De leeftijdgrens voor deelname was 22 jaar; Timon was van de ongeveer 30 kandidaten de jongste deelnemer. Maar tot ieders verrassing won Timon het kampioenschap. Met afstand zelfs: hij maakte opnieuw geen fouten en rondde alle opdrachten in 11 minuten af, terwijl deelnemers er maximaal 50 minuten over mochten doen.

Timon vertegenwoordigt ons land daarom nu tijdens het Microsoft Office Specialist World Championship in Dallas, Texas. Hij vertrekt samen met zijn Office-docent Jan Baan richting de Verenigde Staten, waar deze wereldwijde competitie van 9 augustus tot en met 12 augustus 2015 plaatsvindt. In totaal doen ongeveer 130 landen mee. Deelnemers strijden in verschillende disciplines – zoals Word, Excel en PowerPoint – voor de wereldtitel.

Hoe komt het dat je zo goed bent in Word?

“Ik ben vooral grafisch goed. Eén van de lastigste vragen tijdens het Nederlandse kampioenschap was bijvoorbeeld: ‘zet een bijschrift onder een tabel’. Automatisch komt dat bijschrift boven de tabel te staan. Je moet dus goed lezen en bovendien weten hoe je de positie van het bijschrift wijzigt. Ik maak al jaren werkstukken, magazines en folders in Word.

De magazines produceerde ik toen ik nog op de lagere school zat. Ze gingen onder meer over dieren, strips en de politie. Ik verkocht ze voor één euro per stuk. Momenteel maak ik af en toe folders voor mijn moeder interieurwinkel.”

Maak je veel kans?

Ik weet het niet exact. De beste Word-experts uit 130 landen doen mee. En oefenen gaat momenteel wat lastig, omdat ik op mijn Chromebook alleen gebruik kan maken van Google Docs. Gelukkig kan ik af en toe de laptop van mijn moeder lenen. Ik verheug me in ieder geval erg op de reis. Ik ben nog nooit naar de VS geweest en ik heb nog nooit gevlogen. Het wereldkampioenschap duurt 3 dagen en daarna zijn er nog 2 dagen voor uitstapjes. Ik heb al van een familielid 10 dollar gekregen. Die hoop ik om te zetten in leuke souvenirs.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik heb een eigen hobbybedrijf, ATTZ Digital. In opdracht van vrienden en familie en voor mijn eigen plezier maak ik magazines, folders, bedrijfskalenders en -agenda’s. Ook bewerk ik foto’s, componeer online muziek en maak websites. Ik beheers een beetje html en Java, waardoor ik het in december bijvoorbeeld op mijn website kon laten sneeuwen. Daarnaast monteer ik filmpjes, ook voor anderen.

Dankzij mijn ervaring in het maken van animatiefilmpjes won ik op 18 april 2015 samen met mijn vriend Gert-Jan van den Dorpel de Animath-lustrumwedstrijd van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. De opdracht was om een onderhoudend animatiefilmpje te maken waarin een wiskundevraagstuk werd uitgelegd. Uiteindelijk zijn we genomineerd en in Hilversum tot prijswinnaars uitgeroepen. Eén van onze prijzen is een masterclass filmpjes maken. Die mogen we na de vakantie volgen.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten