1,4 miljard gestolen login-gegevens gevonden op dark web 2017-12-13T10:51:24

Wat Nederlanders zochten op Google in 2017

2TB voor 30 euro? Niet doen

1,4 miljard gestolen login-gegevens gevonden op dark web

1,4 miljard gestolen login-gegevens gevonden op dark web

Op het dark web is een database aangetroffen met daarin 1,4 miljard gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden, afkomstig uit verschillende datalekken.

Beveiligingsonderzoekers van 4iQ vonden de database, die onder andere bestaat uit gestolen gegevens van 250 eerdere lekken bij sites als LinkedIn, MySpace en Netflix. In veel gevallen is reeds bekend dat de informatie in het verleden gestolen was, maar volgens 4iQ is het zorgwekkend dat al die gegevens voor cybercriminelen nu gebundeld en gemakkelijk te doorzoeken zijn. 

Onveilige wachtwoorden

De aangetroffen wachtwoorden waren wellicht ooit beveiligd, maar in deze database zijn ze niet meer versleuteld. Daardoor is wederom inzichtelijk geworden dat veel mensen onveilige wachtwoorden gebruiken, en vaak dezelfde kiezen voor meerdere accounts. De meest voorkomende wachtwoorden in de database zijn onder meer 123456 (of een variant daarop), password en qwerty.

De boodschap is wel duidelijk: gebruik sterke wachtwoorden die per site of dienst verschillen. Maar ze verzinnen en onthouden kan een hele opgave zijn. Heb je al eens een wachtwoordmanager overwogen?


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord