201e verjaardag van Adolphe Sax gevierd door Google 2015-11-06T01:29:03

Review: Asus Zenpad 8.0

HP geeft Chromebook 14 een update

201e verjaardag van Adolphe Sax gevierd door Google

Instrument met gevoel

201e verjaardag van Adolphe Sax gevierd door Google

Een scheurende saxofoon snijdt door je ziel, als het goed is. Het alweer uit 1840 stammende instrument doet het prima in klassieke muziek maar wellicht nog beter in rock- en natuurlijk bluesmuziek. Adolphe Sax was de Belgische uitvinder van het nog altijd populaire blaasinstrument!

Eigenlijk is de saxofoon door Adolphe Sax (6 november 1814 - 4 februari 1894)voor het eerst grootschalig geproduceerd om de muziekkappellen van het Franse leger van betere instrumenten te voorzien. Het werd meteen een grootschalig project waarbij Sax uiteindelijk 200 werknemers in dienst had voor een heuse serieproductie. De Franse Revolutie in 1848 gooide echter wat roet in het eten, de saxofoon kreeg geen basisplaats meer in de legerkapel. Het zorgde ervoor dat het bedrijf van Sax in 1852 failliet ging, maar gelukkig dook daar ineens een zekere Napoleon op die wel weer wat zag in de sax als defensie-instrument. Het bedrijf van de Belgische instrumentenbouwer overleefde de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) uiteindelijk ook weer niet; deze keer ging de saxofoonfabriek definitief op de fles.

Weer in België

Zoals bekend is de saxofoon een blijvertje gebleken en inmiddels zijn er talloze fabrikanten die het instrument produceren. Het merkenrecht Adolphe Sax & Cie is overigens weer terug naar België gekeerd en sinds 2012 zijn er instrumenten gewapend met dit fabuleuze merk te koop. Adolphe Sax zélf heeft trouwens nog een flinke tijd het 200 frank bankbiljet gesierd, dus vergeten is hij zeker niet. Google herdenkt vandaag de 201e verjaardag van Adolphe Sax. Hij moest eens weten!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord