270e verjaardag van Alessandro Volta gevierd door Google

© CIDimport

270e verjaardag van Alessandro Volta gevierd door Google

Geplaatst: 17 februari 2015 - 22:08

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:20

Redactie ID.nl

Misschien zegt de naam Alessandro Volta u niet direct iets, behalve misschien dat het om een Italiaan gaat. In dat geval hebt u in ieder geval niet goed opgelet tijdens de natuurkundelessen vroeger op school én hebt u in uw latere leven weinig met elektronica of energietechniek gedaan. Jammer, want dat u deze tekst überhaupt kunt lezen hebt u toch indirect aan Volta te danken!

Alessandro Volta werd 270 jaar geleden geboren, zo leert Google ons vandaag. Hoewel hij z'n eerste levensjaren een wat stille jongen zonder bijzondere gaven leek, is inmiddels bekend dat hij een paar jaar later aardig is bijgetrokken. Sterker nog: tegenwoordig is hij nog altijd een klinkende naam op het vlak van de elektriciteitsleer! De bekendste en belangrijkste uitvinding die Volta deed is ongetwijfeld de elektrische batterij. Het aardige is dat dit - overigens makkelijk zelf na te bouwen apparaat - nog steeds de basis vormt van de huidige batterij. Goed, in een modern exemplaar zijn nét iets andere metalen en chemicaliën gebruikt om het onderste uit de kan te halen wat capaciteit betreft maar in de basis is er geen verschil. Een nadeel van de Zuil van Volta - zoals deze oer-batterij bekend is - is het feit dat deze niet oplaadbaar is. U kunt hem dan ook direct vergelijken met de welbekende Duracelletjes van tegenwoordig!

Volta's Voltjes

Volta's batterij werd veel gebruikt door onderzoekers uit de achttiende eeuw, Volta's tijdgenoten deden er voor die tijd opzienbarende ontdekkingen mee. Ontdekkingen die net als Volta's batterij de fundamenten voor veel tegenwoordig nog altijd in gebruik zijnde technieken vormt. Zo werd de Zuil van Volta onder meer gebruikt bij telegrafie en met een béétje fantasie kunnen we dat toch best de verre voorouder van e-mail noemen! Omdat de uitvindingen van de Italiaan baanbrekend zijn geweest is hij als bijna vanzelfsprekend onsterfelijk gemaakt door zijn naam aan de eenheid die behoort bij elektrische spanning te verbinden. En zeg nou zelf: van een Volt heeft toch iedereen wel eens gehoord?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten