5 Manieren om duurzamer te printen

© CIDimport

5 Manieren om duurzamer te printen

Geplaatst: 2 april 2015 - 10:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:53

Redactie ID.nl

ADV: Als we het over printen hebben dan valt er wat het milieu betreft nog veel te winnen. Duurzamer printen begint uiteraard bij het vermijden van onnodig printen. Maar daarmee maak je slechts een eerste stap. Er is nog zoveel meer winst te behalen. We geven je 5 tips waarmee je het milieu en uiteindelijk ook je portemonnee minder belast.

1. Haal meer uit een A4

Veel mensen vergeten dat hun printer in staat is om dubbelzijdig af te drukken. Met deze functie kun je op een eenvoudige manier de benodigde hoeveelheid papier halveren. Maar je kunt nog verder gaan. Een presentatie printen? Kies voor vier slides per pagina dubbelzijdig en je reduceert de hoeveelheid papier met een factor acht! Printers zijn zo goed dat ook op een kleiner formaat de slides toch nog goed leesbaar blijven. Experimenteer met het afdrukken van meerdere pagina’s per vel en bespaar op papier, inkt en toners.

5 Manieren om duurzamer te printen-15810816

© CIDimport































 

2. Print slimmer

Wist je dat sommige lettertypen ervoor kun zorgen dat je aanzienlijk langer doet met je toner of inkt? Aangeraden wordt om zoveel mogelijk gebruik te maken van fonts zonder ‘schreef’, zoals Calibri, Arial en Verdana. Print daarnaast zoveel mogelijk in de ‘concept’ of ‘klad’ kwaliteit want ook hiermee bespaar je aanzienlijk.

3. Kies voor een milieuvriendelijke printer

Van veel inkjets en lasers is het mogelijk om de inktpatronen, drums en toners meerdere malen te gebruiken of te recyclen. Door hier aan mee te doen, voorkom je in ieder geval dat deze onderdelen het milieu onnodig belasten. Vergeet niet: het gaat hier om chemisch afval. Daarbij gebruiken oudere printers vaak ook nog eens veel energie, ook als ze niet worden gebruikt.

Je kunt je afvragen of een energievretende printer waarbij de cartridges, patronen en toners voor zoveel afval zorgen nog wel van deze tijd is. Kan dit niet anders? Een relatief nieuw type printer is de ColorQube van Xerox. Deze werkt met behulp van vaste inkt in de vorm van speciale blokjes die tijdens het printen in hun geheel verdwijnen. De afdrukken zijn vergelijkbaar of beter dan een laser maar er is door het ontbreken van cartridges en dankzij minder verpakkingsmateriaal tot 90% minder afval. Tel uit je winst.

4. Stel de printer juist in

Nieuwere printers gebruiken in de stand-by stand sowieso veel minder energie dan oudere modellen. Veel mensen zijn echter niet op de hoogte dat bij veel printers extra zaken kunnen worden ingesteld, bijvoorbeeld hoe lang het moet duren voordat ze na een printopdracht op stand-by gaan, op welke dagen en tijden ze in de slaapmodus moeten of zichzelf moeten in- of uitschakelen. De instellingen zijn vaak via de webinterface van de printer aan te passen en kunnen bijdragen aan verder verlagen van de energiekosten.

Nog handiger zijn printers die beschikken over Intelligent Ready-software. Deze leren het gebruikspatroon aan en reduceren het energieverbruik zelf door naar een energiespaarstand te gaan op tijden waarop is gebleken dat het apparaat niet of nauwelijks wordt gebruikt.

5 Manieren om duurzamer te printen-15810818

© CIDimport


 
























5. Gebruik verantwoord papier

Het ene printerpapier is het andere niet. Inmiddels is vrijwel ieder printerpapier voorzien van het FSC-keurmerk. Dit houdt in dat het gemaakt is van grondstoffen die afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Je kunt echter een stap verder gaan door ook te kijken of het papier op een verantwoorde manier wordt gemaakt en of het tijdens de levenscyclus voor aantoonbaar minder milieubelasting zorgt. Dit ‘groenere’ printerpapier heeft bijvoorbeeld de aanduiding Blaue Engel of het Europees Ecolabel. Nog beter is het Cradle to Cradle (C2C) gecertificeerde papier dat van 100% oud papier wordt gemaakt zonder gebruik van gevaarlijke stoffen. Kijk hier om te zien wat de verschillen zijn tussen de aanduidingen op printerpapier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten