5 feiten of fabels over zonnepanelen 2015-06-11T11:18:37

20 miljoen mensen betalen voor Spotify

Preview: Zo ziet iOS 9 eruit

5 feiten of fabels over zonnepanelen

5 feiten of fabels over zonnepanelen

Groene energie, zoals wind en zonne-energie wordt steeds populairder en rendabeler. Ook jij als consument of bedrijf kan hier je voordeel uit halen. Dus waarom heeft nog niet iedereen zonnepanelen op zijn dak? We bespreken vijf aannames die niet altijd kloppen. Wat is feit en wat is fabel? br />

Dit artikel is op initiatief van Eneco tot stand gekomen.

 

1. Zonnepanelen gaan maximaal tien jaar mee

Fabel. Dat is absoluut niet waar. Het is de bedoeling dat uw zonne-installatie uw woning zeker 2,5 keer zo lang, dus de komende 25 jaar van energie voorziet. Maar de hoeveelheid garantie op, met name de panelen en de omvormer, is wel van grote invloed op hoeveel of hoe weinig zorgen u heeft. Controleer hoe deze garantie wordt nagekomen, bijvoorbeeld als één van uw panelen voortijdig stuk gaat. Worden alle kosten vergoed of krijgt u wel een nieuw paneel en moet u betalen voor het opnieuw installeren?

2. De kosten van de installatie zijn hoger dan het rendement

Fabel. De kosten voor de installatie worden over het algemeen altijd terugverdiend, de vraag is alleen hoe snel. In vrijwel alle offertes wordt een verwachte stroomopbrengst per jaar vermeld. De betere leveranciers gebruikt hiervoor uitgebreide rekenmodellen waarin met allerlei factoren zoals hellingsvlak, aantal zonne-uren en schaduw rekening wordt gehouden. Het is dan ook belangrijk om te vragen hoe ze tot deze verwachte opbrengst zijn gekomen. Naast de opbrengst is er ook nog een financieel rendement dat bepaalt hoe snel u de kosten voor de installatie terug zult verdienen. Dit is o.a. afhankelijk van hoe de stroomprijs zich gaat ontwikkelen. Sommige leverancier stellen het rendement beter voor dan haalbaar is dus het is belangrijk om te vragen hoe ze deze cijfers weten te onderbouwen.

3. De omvormer is van groot ( zo niet het grootste) belang

Feit. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat een bepaalde spanning invoerspanning (b.v. 12 volt DC of 230 volt AC) naar een andere spanning kan omvormen. De omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom zodat u deze in huis kunt gebruiken, vormt het belangrijkste onderdeel van het systeem. De kwaliteit van de omvormer is direct van invloed op het rendement en het is dan ook zeer belangrijk om te controleren waarom in de offerte gekozen is voor een bepaald type of merk. Vaak gaat een omvormer minder lang mee dan de zonnepanelen. Voor een omvormer geldt hetzelfde als voor zonnepanelen: een A-merk verdient de voorkeur.

 4. Zonnepanelen worden alleen op nieuwe daken geplaatst.

Fabel. Zonnepanelen worden niet alleen op nieuwbouwhuizen geplaats maar het is wel verstandig om goed te checken of uw dak niet binnenkort aan vervanging toe is. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat uw zonnepanelen tussentijds moeten worden verwijderd, met kans op eventuele beschadiging. Uw zonnepanelen staan zo’n 25 jaar in weer en wind, dus de manier waarop deze bevestigd worden is zeer belangrijk. Het is dus ook belangrijk om te kijken waarom de leverancier voor een bepaalde constructie heeft gekozen. De montage of plaatsing van de zonnepanelen dient deskundig te gebeuren. Vraag daarom aan de leverancier hoe de werkzaamheden van de installatiemonteur worden gecontroleerd.

5. De locatie van de panelen is essentieel. 

Feit. Hou er rekening mee dat schaduw door bijvoorbeeld de schaduw van een schoorsteen of dakkapel een negatieve invloed kan hebben op de totale opbrengst van de installatie. Het is dan ook belangrijk om te checken of de leverancier hier rekening mee heeft gehouden. Er zijn inmiddels tientallen bekende en minder bekende fabrikanten van zonnepanelen. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit want u wilt lang plezier hebben van uw investering. Zonnepanelen van een A-merk verlaten pas de fabriek na een uitgebreide controle waardoor de zekerheid kan worden afgegeven dat ze zeker 25 jaar energie zullen opwekken.

 Het boekje Zonnepanelen voor Dummies kan u meer vertellen over de terugverdientijd en geeft praktische tips. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt gratis direct een exemplaar van dit e-book.


Wil jij ook je eigen energie opwekken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag gratis Zonnepanelen voor dummies aan!


 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord