6 milliseconde extra internetsnelheid kost $300 miljoen

© CIDimport

6 milliseconde extra internetsnelheid kost $300 miljoen

Geplaatst: 14 september 2011 - 10:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:30

Redactie ID.nl

Tijd is geld maar 300 miljoen dollar betalen voor een snelheidswinst van 6 milliseconden klinkt wel erg overdreven. Toch is dit precies wat gebeurd is door de start van de aanleg van de trans-Atlantische glasvezel kabel die in 2013 in gebruik kan worden genomen.

Het klinkt in eerste instantie als een belachelijk hoog bedrag maar in de wereld van de beurshandelaar telt elke milliseconde en voor die groep wordt de meer dan 6000 km lange glasvezelkabel aangelegd. De aanleg is al gestart vanaf de oostkust van de Verenigde Staten. De nieuwe kabel, de Hibernian Express, wordt aangelegd door Hibernia Atlantic die de supersnelle bandbreedte wil verkopen aan beursbedrijven en banken in London en New York. Naar verluidt staan deze bedrijven in de rij voor een stukje snelle bandbreedte, ze zouden er zelfs 50x meer voor willen betalen dan de huidige aansluiting. Het verkeer over de kabel zal vooral bestaan uit communicatie tussen computers die automatisch aandelen in- en verkopen zonder tussenkomst van mensen.

6 milliseconde extra internetsnelheid kost $300 miljoen-16475290

© CIDimport

De boot die de kabel legt

1 milliseconde tijdswinst is $100 miljoen voordeel per jaar

De laatste trans-Atlantische kabels zijn gelegd in de jaren 90 met geld van  de dot.com-bedrijven, die een snelle verbinding wilden hebben met de rest van de wereld. Zes miliseconde winst klinkt niet heel spannend maar naar schatting kan een milliseconde tijdswinst resulteren in een voordeel van $100 miljoen op jaarbasis.

18 maanden voor plannen snelste route

Het bedrijf heeft 18 maanden gedaan over het plannen van de snelste route om de kabel te leggen. Als er ooit een snellere kabel komt te liggen dan belooft het bedrijf het geld terug te betalen aan hun klanten. Mike Saunders, Hibernia Atlantic's vice-president of business development zegt dan ook dat zijn baas hem 'vermoordt' als het toch niet de kortste route blijkt te zijn.

[Via: The Telegraph]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten