72% Nederlanders met 4G geschikt toestel maakt daar geen gebruik van

© CIDimport

72% Nederlanders met 4G geschikt toestel maakt daar geen gebruik van

Geplaatst: 4 juni 2014 - 13:17

Aangepast: 20 september 2022 - 07:41

Redactie ID.nl

Naarmate de telecomindustrie steeds meer megabytes door de stratosfeer jaagt, worden er ook nieuwe netwerken in het leven geroepen om het almaar uitdijende dataverkeer te ondersteunen. De nieuwste telg in de serie is 4G. Om daarvan gebruik te kunnen maken, heb je echter wel een toestel nodig dat met 4G overweg kan. En precies op dat vlak is er een vreemde trend gaande: veel mensen hebben zo'n toestel, maar laten 4G links liggen.

72% Nederlanders met 4G geschikt toestel maakt daar geen gebruik van

Even terugblikken op afgelopen jaar. In september 2013 had maar liefst 14 procent van de Nederlandse consumenten een telefoon in zijn broekzak waarmee je zo op het 4G-netwerk kunt. Afgelopen februari bedroeg dat percentage 18 procent. Er is zeker een stijgende lijn zichtbaar in het aantal mensen met een 4G-telefoon, zoals een iPhone 5S of een Samsung Galaxy S5. Maar van deze groep maakt slechts 28 procent ook daadwerkelijk gebruik van het nieuwe netwerk. Bijna drie op de vier man doen er dus niets mee. Hoe komt dat?

Doelgroep

Wie de demografie van de 4G-gebruikers onder de loep neemt, concludeert al snel dat het voornamelijk jongeren zijn die warmlopen voor deze technologie. Dat laat zich verklaren aan de hand van het gebruik van de telefoon. Jongeren streamen video's, luisteren muziek, sturen elkaar foto's en zijn het liefst de hele dag online. Als grootverbruikers van megabytes is het voor hen des te fijner dat ze via 4G toegang krijgen tot sneller internet. Van de leeftijdsgroep 12-29 jaar loopt 31,5% met een 4G-toestel rond.

De 4G-toestellen nemen in populariteit af naarmate de leeftijd van de doelgroep stijgt. Onder de vijftigplussers zijn de toestellen dan ook weinig in zwang. Verrassend is dat niet. Veel vijftigplussers zien een telefoon nog steeds als een middel om mee te bellen, niet als een draagbare toegangspoort tot internet. Ze hebben geen boodschap aan bliksemsnel internet, aangezien ze niet geïnteresseerd zijn in veel van de toeters en bellen waar de smartphone van vandaag de dag over beschikt. Overigens vindt 12% van de telefoongebruikers, jong en oud, 4G voorlopig gewoon nog te duur.

Dekking

De tegenvallende opmars van 4G heeft ook te maken met enkele kinderziekten die het netwerk vooralsnog teisteren. Zo heb je lang niet nog overal in Nederland 4G-dekking. Leuk dat je zo'n toestel hebt, maar als je er thuis en onderweg hoogstens flarden van het netwerk opvangt, ga je daar vanzelfsprekend geen geld aan uitgeven. Zolang dit probleem niet wordt opgelost, ziet de toekomst voor 4G er niet al te rooskleurig uit.

Gelukkig is een remedie inmiddels al ophanden. De slimmeriken van Vodafone begrijpen de frustratie van de telecomgebruiker en doen hard hun best om rond september dit jaar 4G over heel Nederland te hebben uitgerold. De vorderingen lopen gestaag: de algemeen directeur van Vodafone Nederland, Rob Shuter, meldde onlangs op de website dat de activatie van nieuwe 4G-masten veel sneller loopt dan normaal. Het bedrijf is er met recht trots op dat het een halfjaar vóór schema al volledige 4G-dekking kan bieden.

Het bedrijf heeft dat moment goed gekozen. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat twee op de drie respondenten sterk overwegen binnen een periode van nu tot twee jaar 4G te gaan gebruiken. September is daardoor een uitgelezen moment om een nieuwe markt aan te boren.
En jullie? Hoe zit het eigenlijk met de lezers van computeridee.nl? Beschikken jullie al over een telefoon die helemaal klaar is om de vruchten van het 4G-netwerk te plukken of kijken jullie liever eerst even de kat uit de boom?

De redactie van Computer Idee is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten