97% internetters ontdekt spyware op sites níet

© CIDimport

97% internetters ontdekt spyware op sites níet

Geplaatst: 1 mei 2006 - 08:05

Aangepast: 19 september 2022 - 13:10

Redactie ID.nl

McAfee komt met de resultaten bekend van een Spyware Test. Hieruit blijkt dat maar liefst 97%(!) van alle internetgebruikers één muisklik is verwijderd van systeembesmetting door adware, spyware en andere vormen van ongewenste programmatuur.

97% internetters ontdekt spyware op sites níet

McAfee komt met de resultaten bekend van een Spyware Test. Hieruit blijkt dat maar liefst 97%(!) van alle internetgebruikers één muisklik is verwijderd van systeembesmetting door adware, spyware en andere vormen van ongewenste programmatuur. In de media is de laatste tijd weliswaar uitgebreid aandacht besteed aan de gevaren van spyware, maar desondanks haalde slechts 3% van de meer dan 14.000 deelnemers een perfecte score.

In het onderzoek konden de deelnemers testen in hoeverre ze in staat waren binnen een aantal populaire categorieën de sites te herkennen die vrij zijn van adware of spyware. De voorbeelden die daarbij werden gebruikt, waren afkomstig uit het totaal van meer dan drie miljoen sites die door McAFee SiteAdvisor zijn beoordeeld op veiligheid, bijvoorbeeld waar het gaat om mogelijke verspreiding van spyware en spam. In het eerste gedeelte van de test kregen de deelnemers steeds twee sites te zien, waarbij ze moesten aangeven welke van de twee volgens hen veilig was. In het tweede gedeelte ging het om een aantal sites voor bestandsuitwisseling. En opnieuw was de vraag welke sites vrij waren van spyware en adware.

Een greep uit de meest verontrustende resultaten van het onderzoek:

Op basis van de door hen gemaakte keuzen zou het systeem van een ruime meerderheid van de deelnemers (65%) herhaaldelijk zijn geïnfecteerd met adware of spyware;

Als een site grafisch goed verzorgd is, er netjes uitziet en gesponsord lijkt te worden door bekende merken, is dat voor de meeste deelnemers aanleiding genoeg om aan te nemen dat de site veilig is;

Internetgebruikers met een hoog spyware-IQ lopen nagenoeg 100% kans in een periode van 30 dagen normaal zoek- en surfgedrag op een riskante site terecht te komen;

De meeste deelnemers zien de kleine lettertjes over het hoofd waarin op riskante sites de bewering wordt gedaan dat er sprake is van legale installatie van software waar de gebruiker niet uitdrukkelijk om heeft gevraagd.

De sites uit de test waren gekozen uit populaire categorieën, zoals sites waarop screensavers kunnen worden gedownload, sites met verzamelingen 'smileys', sites met gratis games, sites met songteksten en sites voor directe bestandsuitwisseling. Deze populaire categorieën zijn ook allemaal typen websites die berucht zijn vanwege veel voorkomende verspreiding van spyware, adware en andere vormen van ongewenste programmatuur. De test was nadrukkelijk opgezet om te bepalen hoe goed (of slecht) internetgebruikers zijn in het oppikken van visuele signalen die duiden op mogelijke risico's bij het downloaden van bestanden vanaf een bepaalde site.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten