Abonnement met telefoon wordt lening - wat betekent dat?

© CIDimport

Abonnement met telefoon wordt lening - wat betekent dat?

Geplaatst: 14 april 2016 - 10:08

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:09

Redactie ID.nl

Een abonnement met 'gratis' telefoon wordt binnenkort gezien als lening. Als je binnenkort zo'n abonnement afsluit wordt er eerst een inkomenstoets gedaan, en worden dure abonnementen aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie. Hoe zit dat precies? Een aantal vragen over de nieuwe regels.

1. Waar gaat dit over?

Het gaat hier om een uitspraak van de Hoge Raad uit 2014, die nu officieel van kracht wordt. Vorig jaar besloot het hoogste rechtscollege dat een telefoon die je zogenaamd 'gratis' bij een abonnement krijgt eigenlijk 'een koop op afbetaling' is. Je betaalt immers in het abonnement voor de kosten van het mobiele apparaat. Een 'koop op afbetaling' is een lening, dus moeten voor telefoonabonnementen dezelfde regels gelden als voor andere leningen, besliste de Raad.
 

De telecomproviders kregen het niet voor elkaar om zelf een akkoord te sluiten

De telecomproviders waren het daar niet mee eens en zijn in gesprek gegaan met minister Dijsselbloem van Financiën om te kijken of er een uitzondering kon worden gemaakt voor de sector. Er werd onder andere voorgesteld om een eigen gedragscode op te stellen waaraan providers zich moesten houden. Ook zijn er inmiddels al andere maatregelen genomen; zo laten providers inmiddels al weten welk deel van een abonnement voor het toestel wordt betaald.

De partijen zijn er niet uitgekomen. Daarom gaan de nieuwe regels binnenkort vanzelf in.

2. Wat zijn die regels dan?

Een abonnement met een telefoon erbij wordt voortaan gezien als lening. Daardoor gelden er dezelfde regels en beschermingen voor een abonnement als voor bijvoorbeeld een lening bij de bank, of wanneer je een huishoudelijk apparaat als een wasmachine op afbetaling koopt.

3. Wat merk ik daar in de praktijk van?

Sowieso worden de 'leningen' voorzien van meer informatie en waarschuwingen. De bekende slogan: 'Let op: Geld lenen kost geld' krijg je dus binnenkort ook te horen en te lezen bij het kiezen van een abonnement. Providers moeten daarnaast verplicht informatie verstrekken over het rentepercentage, en welk deel van het abonnement voor het toestel is en welk deel voor de belkosten.
 

Je wordt straks getoetst bij het Bureau Kredietregistratie

Belangrijk is echter dat moet worden gekeken of je wel een lening kunt nemen. Mensen met grote schulden kunnen dat bijvoorbeeld niet. Als een toestel dan ook meer dan 250 euro kost (en daar zit je met moderne smartphones als snel aan) dan wordt je inkomen getoetst en aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie. Heb je al andere schulden? Dan kun je geen abonnement afsluiten...

Het blijft wel gewoon mogelijk een abonnement af te sluiten voor sim-only-abonnementen. Dat zijn nog steeds abonnementsdiensten en geen leningen, dus worden die niet geregistreerd. Je kunt daar ook in één keer een losse telefoon bij kopen zonder problemen, als je het bedrag tenminste in meteen kunt neerleggen.

4. Waarom gebeurt dit?

Je zit vaak minstens 2 jaar vast aan een telefoonabonnement, waarvoor je door al die telefoons veel meer betaalt dan het eigenlijke verbruik. Volgens de Hoge Raad komen veel abonnees daardoor in de problemen, omdat zij dan vastzitten aan een abonnement dat eigenlijk te duur is. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten