ACM wil onderzoek starten naar datingsites met nepprofielen

© CIDimport

ACM wil onderzoek starten naar datingsites met nepprofielen

Geplaatst: 22 juli 2016 - 09:36

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:28

Redactie ID.nl

Waakhond Autoriteit Consument & Markt wil een onderzoek starten naar datingsites die werken met nepprofielen, om er zodoende tegen op te treden. Het ACM kan dan bijvoorbeeld dreigen met boetes.

Eerder deze maand kwamen de NOS en Fraudehelpdesk met een verhaal over dergelijke sites. Gebruikers die daar op zoek zijn naar een afspraakje, moeten in sommige gevallen geld betalen om berichtjes te kunnen versturen. 

Ze denken aan de praat te raken met andere gebruikers en hopen daarmee op een date, maar eigenlijk zitten er achter de profielen gewoon medewerkers van de site in kwestie. Met als doel hun gesprekspartner zo lang mogelijk aan het lijntje te houden.

Onder meer Relatie.nl, Date.nl en Liefde.nl (allen van hetzelfde bedrijf, The Right Link) maakten zich hier schuldig aan.

Weduwnaren

Vooral ouderen zouden hier slachtoffer van worden, schrijft de NOS. Jongeren hebben eerder door dat er iets niet klopt, maar weduwnaren bijvoorbeeld minder snel. Die hebben doorgaans ook meer geld om hieraan te spenderen, wat kan oplopen tot duizenden euro's.

ACM is nu op zoek naar o.a. (ex)medewerkers van datingsites die zo handelen. Wie datingsites gebruikt, wordt aangeraden om van tevoren onderzoek te doen naar de bedrijven er achter. Zo kan er gekeken worden of er een keurmerk aanwezig is, zoals het Keurmerk Veilig Daten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten