Ada Lovelace Google Doodle 2013-11-04T15:49:13

Samsung Galaxy S IV mogelijk eerste met onbreekbaar scherm

Ferranti Atlas supercomputer-video van Google

Ada Lovelace Google Doodle

Ada Lovelace Google Doodle

Vandaag staat de Google Doodle in het teken van de 197ste geboortedag van Ada Lovelace. Zij werd geboren als Agusta Ada Byron en was een bekende Britse wiskundige en wordt veelal gezien als de schrijfster van het eerste computerprogramma.

Ada Lovelace werd beroemd om haar beschrijving van de ‘analytische machine’ (analytic engine), de vroege mechanische computer voor algemeen gebruik van Charles Babbage. Ook wordt ze vaak gezien als de ontwerpster van het allereerste computerprogramma dat ze schreef nog voor de mechanische computer was gebouwd.

Ada Lovelace Google Doodle


Ada Lovelace schrijft eerste computerprogramma

Ada Lovelace beschreef een manier om symbolen volgens vaste regels te manipuleren met de analytische machine, die nog door Charles Babbage moest worden gemaakt. Dit wordt nu vaak bestempeld als het eerste computerprogramma. Ada Lovelace hielp Charles Babbage ook bij het ontwerp van de machine. Ze zag ook in dat computer in staat waren tot meer dan enkel(zware) berekeningen. In 1979 is ook een programmeertaal naar haar vernoemd:, Ada. Een afgeleide van Pascal en andere computertalen, dat werd ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Analytische machine

Ada Lovelace

Ada Lovelace

Ada Lovelace werd geboren op 10 december 1815 en groeide op met gescheiden ouders. Ze woonde bij haar moeder die haar opvoedde tot wiskundige en onderzoeker omdat ze bang was dat ze anders dichter zou worden net als haar ex-man. Lovelace verkeerde in de hoogste kringen en ging vaak om met beroemdheden uit die tijd. In 1838 trouwde ze met Baron William King. Ze werd veel geplaagd door ziekten tijdens haar leven. Op 27 november 1852 stierf Ada Lovelace op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van een behandeling tegen baarmoederkanker.

Voor meer google doodle van wetenschappers, artsen etc. zie dit overzicht.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord