Adobe Photoshop 1.0 broncode te downloaden

© CIDimport

Adobe Photoshop 1.0 broncode te downloaden

Geplaatst: 18 februari 2013 - 09:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:41

Redactie ID.nl

Thomas Knoll ontwikkelde in 1987 een programma om beeld te bewerken. In 1990 werd het door Adobe als Photoshop uitgegeven en nu, 23 jaar later, is de broncode gratis te downloaden van The Computer History Museum website.

In de Historical Source Code Series heeft The Computer History Museum een belangrijke nieuwe editie: De broncode van het welbekende Photoshop. Zo bekend zelfs dat het als een werkwoord is opgenomen in de Van Dale.

fo·to·shop·pen (werkwoord; fotoshopte, heeft gefotoshopt) foto's bewerken met de computer

Display wordt Photoshop

Adobe Photoshop 1.0 broncode te downloaden-16358913

© CIDimport

Thomas Knoll kond dat eind jaren tachtig nog niet vermoeden toen hij aan Display werkte: De voorouder van Photoshop. Zij broer John Knoll die bij ILM werkte (Industrial Light & Magic, die o.a. de speciale effecten van de Star Wars films verzorgde) zag wel wat in het programma van zijn broer en gebruikte het binnen ILM. In eerste instantie was het geschreven voor persoonlijk gebruik maar een jaar later, in 1988, hernoemde ze het programma naar Photoshop en begonnen ze naar bedrijven te zoeken die het programma wilden uitgeven. Een vroege 0.87 versie vond zijn weg als ‘Barneyscan XP’ software die werd geleverd met scanners van BarneyScan.

Adobe Photoshop van 600 kB naar 1,13 GB

De grote doorbraak kwam in 1989 toen Adobe wel wat zag in het programma. Een verbeterde 1.0-versie werd in 1990 door Adobe uitgebracht en binnen 10 jaar waren er al 3 miljoen exemplaren verkocht. Het programma voor de Macintosh was voor het overgrote gedeelte geschreven in de programmeertaal Pascal en pastte op een floppy. De complete broncode is 600 kB groot als zip-bestand en uitgepakt zijn nemen de 179 bestanden ongeveer 2,5 MB in beslag. Vergelijken we dit met het downloadbestand van Photoshop CS 6 van 1,13 GB dan is dat haast niet te geloven. Alleen de MacApp applications library dat onder licentie van Apple werd bijgevoegd ontbreekt in de downloadversie.

Adobe Photoshop 1.0 broncode te downloaden-16358914

© CIDimport

Broncode Adobe Photoshop 1.0 downloaden

De broncode is hier te downloaden, gratis voor persoonlijk gebruik. Ook heeft The Computer History Museum een gebruiksaanwijzing en tutorial beschikbaar van Photoshop 1.0. Wie liever iets met een wat modernere Photoshop werkt, kan terecht bij de gratis versie van Adobe CS2 die ‘per ongeluk’ gratis te downloaden is via Adobe.

Adobe Photoshop 1.0 broncode te downloaden-16358915

© CIDimport

[Via: PCM]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten