Adobe staakt verkoop Creative Suite

© CIDimport

Adobe staakt verkoop Creative Suite

Geplaatst: 7 mei 2013 - 09:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:01

Redactie ID.nl

Adobe stopt met de verkoop van de Creative Suite-pakketten waar o.a. Photoshop deel van uitmaakt. Voortaan zijn de softwarebundels van Adobe alleen nog maar te huur via de Creative Cloud.

Nu kan men nog losse Creative Suite-pakketten kopen van Adobe maar nu dwingt Adobe dus iedereen de Creative Cloud in die Adobe vorig jaar lanceerde. Gebruikers kunnen een abonnement nemen op de Creative Cloud en krijgen op die manier toegang tot de software waar ze voor betalen. Creative Suite versie 6 is daarmee het laatste pakket dat nog los gekocht kan worden (voorlopig althans). Hiermee is ook een einde aan de versienummers in de titel van de softwareproducten gekomen. Voortaan heet Photoshop altijd Photoshop CC (Creative Cloud) en krijgt het geen versienummer mee. Adobe blijft nog wel de CS6-pakketten ondersteunen.

Voor Adobe is deze stap erg prettig omdat ze alles kunnen beheren vanuit de cloud. Wanneer er nieuwe functies worden ontwikkeld, worden deze direct toegevoegd wat ook prettig is voor de gebruiker. Gevaar is wel dat Adobe wellicht minder zijn best hoeft te doen om met vernieuwingen te komen omdat iedereen toch moet blijven betalen om zijn huidige software te mogen gebruiken.  Uiteraard loopt Adobe dan wel het gevaar dat ze minder nieuwe gebruikers binnenhalen en wordt het ook makkelijker voor concurrenten om marktaandeel af te snoepen.

De stap naar abonnementsvormen op software zien we ook bij Autodesk, bekend van o.a. Autocad, 3dsMax, Maya en Softimage. Autodesk biedt echter nog wel losstaande suites aan naast de cloud-dienst en Adobe stapt daar nu dus helemaal van af.

Tijdelijke actie voor bestaande gebruikers

Wie CS6 al had aangeschaft kan met 60% korting op het eerste jaar alsnog de Creative Cloud in wat neerkomt op 24,59 euro per maand. Gebruikers van CS3 tot en met CS5,5 betalen 36,89 euro per maand (40% korting). Deze actie geldt alleen voor jaarabonnementen loopt tot 31 juli. Na de actieperiode kost een maandabonnement 61,49 per maand.

Heb je alleen een enkel pakket nodig dan betalen bestaande klanten (CS3 t/m CS6) daar het eerste jaar 12,29 euro per maand voor. Daarna kost dat 24,59 per maand. Wie dus twee programma’s gebruikt (en dat is vaak het geval), zal dus slechts een tientje voordeliger uit zijn dan een abonnement op alle software. Wie voor slechts een maand toegang tot Adobe-software nodig heeft, betaalt een hogere maandprijs. Adobe benadrukt dat ze niet van plan zijn de prijzen opeens flink te gaan verhogen, dat zou er toe leiden dat klanten hun vertrouwen in Adobe verliezen.

[Via: Zdnet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten