ADV: 10 tips voor een duurzamer (thuis)kantoor 2015-08-31T07:29:31

Even m'n drone uitlaten

Android Wear-watch lijkt op Apple Watch met Bubble Cloud

ADV: 10 tips voor een duurzamer (thuis)kantoor

ADV: 10 tips voor een duurzamer (thuis)kantoor

Een duurzaam (thuis)kantoor voelt niet alleen beter, maar bespaart ook vaak kosten. De volgende tien tips helpen u op weg.

1. Bespaar energie

Het is vaak zeer eenvoudig om energie te besparen op kantoor, bijvoorbeeld door er (automatisch) voor te zorgen dat de verlichting niet onnodig brandt en de verwarming alleen wordt ingeschakeld als er iemand is. Bij veel kantoren gaat jaarlijks evenveel energie verloren als de hoeveelheid die nodig is om een heel huis ongeveer een half jaar te verwarmen.

2. Gebruik de juiste kantoormiddelen

Kantoorwerkers gebruiken steeds minder papier. Zorg ervoor dat het papier dat nog wel nodig is, gemaakt is van hout dat afkomstig is uit bossen die duurzaam beheerd worden. Daarnaast is het ook goed om te checken of het op een milieuvriendelijke manier geproduceerd is. Lees hier meer over de verschillende keurmerken.

3. Kies voor het juiste kantoormeubilair

Afgeschreven bureaus, stoelen en ander kantoormeubilair zorgen voor een enorme belasting van het milieu. Kijk bij de aanschaf van deze zaken dan ook of ze voorzien zijn van een milieukeuring/merk. Dit levert niet alleen de garantie dat ze duurzaam zijn geproduceerd, maar maakt het aan het einde van hun levensduur ook gemakkelijker om ze te recyclen.

4. Gebruik milieuvriendelijke apparatuur

Veel printers produceren gedurende hun levensduur veel chemisch restafval, zoals cartridges en toners. Dat kan ook anders, bijvoorbeeld door gebruik te maken van printers die werken met vaste inktblokjes. Ze zijn gemaakt van niet-giftige was, zorgen voor perfecte afdrukken en zorgen tegelijkertijd voor een minimale hoeveelheid restafval. Maak printen vanaf je tablet of smartphone mogelijk door te kiezen voor een printer met zo veel mogelijk mobiele printoplossingen, zoals Airprint, MOPRIA en Google Cloud Print. Nog verstandiger is het om zo veel mogelijk digitaal te werken.

5. Maak je kantoor groen

Planten op kantoor doen meer dan een prettige omgeving creëren. Uit onderzoek blijkt dat planten op een positieve manier bijdragen aan het welzijn van werknemers, stress verminderen en ervoor zorgen dat mensen zich beter kunnen concentreren. Dit alles zorgt ervoor dat de productiviteit omhoog gaat.

6. Werk klimaatneutraal

Hoeveel CO2-uitstoot komt er vrij bij het tot stand komen van uw producten en diensten? Door dit in kaart te brengen, krijg je een goed beeld van welke zaken op kantoor veel energie opslokken en creëer je kansen om de uitstoot te reduceren en zelfs te neutraliseren. Bijkomend voordeel is dat leveranciers die klimaatneutraal werken tegenwoordig een streepje voor hebben op de concurrentie.

7. Kies voor eerlijke thee en koffie

De ene koffie is de andere niet. Naast biologische varianten is het ook goed om te kijken naar keurmerken die garanderen dat de boer een redelijke prijs heeft ontvangen voor zijn bonen en theeblaadjes. Fairtrade en Max Havelaar zijn hier een paar voorbeelden van. En als je dan toch de koffie en thee verduurzaamt, loont het ook de moeite om eens nauwkeuriger naar de lunch te kijken.

8. Gebruik de airco met mate

Werken in een warme kantooromgeving is vervelend. Echter, op steeds meer plekken (her)ontdekt men dat de binnentemperatuur op zonnige dagen d.m.v. slim ventileren al snel met een aantal graden kan worden verlaagd. Gebruik de airco het liefst alleen in ‘noodgevallen’.

9. Recycle

Aparte afvalbakken voor papier, glas, batterijen en organisch afval zijn tegenwoordig ook op kantoor gemeengoed. Minder normaal zijn bakken voor textiel, plastic, elektronica of klein chemisch afval. Toch is dit ook goed om te realiseren, een app als de Recyclemanager komt daarbij goed van pas.

10. Maak milieuvriendelijk schoon

Bij veel kantoren wordt meerdere malen per week aan het einde van de dag schoongemaakt. Wie voor duurzaam gaat, mijdt chemische schoonmaakmiddelen. Er zijn inmiddels tal van milieuvriendelijke producten die goed reinigen en ervoor zorgen dat je ook morgen weer een schone en duurzame werkplek hebt.
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord