ADV: 5 tips om effectiever thuis te werken

© CIDimport

ADV: 5 tips om effectiever thuis te werken

Geplaatst: 26 augustus 2015 - 09:29

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:57

Redactie ID.nl

Het handige van één of meerdere dagen thuiswerken is het feit dat je flink wat tijd bespaart, omdat je niet hoeft te reizen. Maar hoe zorg je ervoor dat je net zo effectief bent als op kantoor?

Thuiswerken blijft stijgen in populariteit. In 2003 werkte slechts 7% van de beroepsbevolking weleens thuis, inmiddels is dit bijna een kwart. Technologie zorgt ervoor dat het steeds eenvoudiger wordt om op afstand te vergaderen en dankzij allerlei slimme toepassingen kunnen we altijd en overal bij onze documenten. Efficiënt thuiswerken hangt echter nauw samen met je thuiswerkplek. Met deze 5 tips haal je meer uit je thuiswerkdagen.

1. Begin met de juiste inrichting

Een goede thuiswerkplek moet voldoen aan speciale arbo-regels. Scheef zitten op een krukje aan een veel te laag tafeltje in de hoek van de keuken is niet alleen ongezond, maar ook niet toegestaan. Wat dan wel? Heel eenvoudig: je werkplek thuis bestaat – net als op kantoor – uit een goede stoel, een passende tafel, voldoende opbergruimte en de juiste verlichting.

2. Creëer een prettige sfeer

Wist je dat is aangetoond dat werkplekken met meer natuurlijke elementen de productiviteit en creativiteit verhogen? Dat blijkt uit onderzoek door Interface. Zorg allereerst voor voldoende daglicht en een rustige werkomgeving. Voorzie je werkplek van één of meer echte planten en gebruik heldere kleuren. Moet je op zoek naar meubels, kasten en andere zaken voor in je (thuis)kantoor? Zorg er dan voor dat deze zo veel mogelijk van natuurlijke materialen zijn vervaardigd.

3. Wees kritisch als het gaat om apparatuur

Op het gebied van kantoorapparatuur is de afgelopen jaren veel verbeterd. Zo wordt de energievretende pc steeds vaker ingeruild voor een zuinige notebook. En ook op het gebied van printers hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Inkjets en lasers hebben concurrentie gekregen van milieuvriendelijke printers die gebruikmaken van vaste inkt. Ze worden gevuld met inktblokjes die van niet-giftige wassen, harsen en verfstoffen worden gemaakt. Er komt geen ozon vrij tijdens het printen en de blokjes verdwijnen volledig, waardoor er tot wel 90% minder printafval ontstaat. Maak printen vanaf je tablet of smartphone mogelijk door te kiezen voor een printer met het liefst zo veel mogelijk mobiele printoplossingen, zoals Airprint, MOPRIA en Google Cloud Print.

4. Stem af met anderen

Een groot verschil met werken op kantoor is dat je thuis misschien te maken hebt met huisgenoten die niet aan het werk zijn. Om ervoor te zorgen dat jij ongestoord kunt werken en/of bellen, is het goed om duidelijke afspraken te maken. Gebruik een werkplek die je met een deur kunt afsluiten en zorg ervoor dat het voor anderen duidelijk is dat ze niet mogen storen, bijvoorbeeld door een bordje op te hangen. Vind je het prettig om met muziek te werken? Probeer dan eens een comfortabele koptelefoon die tegelijkertijd storende achtergrondgeluiden onhoorbaar maakt.

5. Maak een goede planning

Sommige mensen vinden het moeilijk om thuis te werken, omdat de verleiding om even wat in huis te doen, groot is. Probeer privé en werk niet door elkaar heen te laten lopen door voor jezelf een duidelijke planning te maken. Online tools zoals Todoist of Trello (gratis) zijn ideaal voor het beheren van je taken en helpen je ervoor te zorgen dat je je deadlines haalt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten