Afsluitkruisje in upgradevenster = Windows 10 tóch installeren

© CIDimport

Afsluitkruisje in upgradevenster = Windows 10 tóch installeren

Geplaatst: 17 mei 2016 - 05:45

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:56

Redactie ID.nl

Microsoft wil het je makkelijker maken om de upgrade naar Windows 10 tegen te houden, maar slaat met het nieuwe upgradescherm de plank mis. Hierin dient het afsluitkruisje namelijk niet langer als annulering.

Het venster zou niet misstaan op een willekeurige freeware-downloadsite, zoveel knoppen zijn er. Druk je op 'OK', dan installeert Windows 10 op het tijdstip dat Microsoft heeft uitgekozen. Kies je voor 'Upgrade nu', dan start je de installatie meteen.

Er was altijd nog een derde optie: het rode afsluitkruisje bovenin de hoek. Eerder zorgde dat ervoor dat de installatie gewoon niet door ging. Logisch ook, want die knop associëren we met 'nee'. Dat is nu echter niet meer voldoende. Druk je op de rode x, dan start de installatie óók op het ingeplande tijdstip.

Windows 10-upgrade tegenhouden

Waar moet je dan zijn om Windows 10 tegen te houden? Wanneer je het venster wegklikt of minimaliseert, komt er voortaan een popup vanuit de taakbalk tevoorschijn. Daar zie je de boodschap 'Klik hier om het upgradeschema te veranderen of om de geplande upgrade te annuleren'. Alleen het woordje ‘hier’ is een actieve link.    

Dat ziet er zo uit:

Afsluitkruisje in upgradevenster = Windows 10 tóch installeren-16023502

© CIDimport

Je wordt dan naar een venster gebracht waar je de upgrade kan stoppen. Doe je dat niet, dan wordt Windows 10 gewoon geïnstalleerd. De reden daarvoor is dat Microsoft Windows 10 sinds een poosje aanbiedt als een 'Aanbevolen Update', en die worden door Windows automatisch geïnstalleerd. Tenzij je er zelf een stokje voor steekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten