Algemeen Nederlands Woordenboek online

© CIDimport

Algemeen Nederlands Woordenboek online

Geplaatst: 9 december 2009 - 09:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:28

Redactie ID.nl

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie te Leiden heeft de demoversie van het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) online gezet. Dit woordenboek bevat een selectie van ruim 900 volledig bewerkte woordenboekartikelen en zal jaarlijks met duizenden woorden worden uitgebreid. Het ANW beschrijft het eigentijds Nederlands in Nederland en Vlaanderen.

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie te Leiden heeft de demoversie van het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) online gezet. Dit woordenboek bevat een selectie van ruim 900 volledig bewerkte woordenboekartikelen en zal jaarlijks met duizenden woorden worden uitgebreid.

Het ANW beschrijft het eigentijds Nederlands in Nederland en Vlaanderen. Het is het eerste wetenschappelijke woordenboek van het Nederlands dat systematisch aangeeft of woorden specifiek zijn voor het Nederlands in Nederland of voor het Nederlands in België, een idee dat inmiddels door onder meer de woordenboeken van Spectrum is overgenomen.
Het woordenboek, dat bestemd is voor het grote publiek en voor vakmensen is gratis te gebruiken en zal alleen op internet verschijnen.  Het bevat afbeeldingen, video's en geluiden en je kunt er op allerlei manieren in zoeken. Zo kun je zoeken naar de betekenis van een woord; naar woorden op basis van de betekenis; naar woorden op basis van allerlei andere informatie in het woordenboekartikel en zoeken naar woorden in voorbeeldzinnen. Zo is er een directe link naar Wikipedia, de gratis online encyclopedie.
De demoversie van het ANW zal naar verwachting uitgroeien tot een waardevolle bron op het gebied van de beschrijving van het hedendaags Nederlands. Het Instituut heeft al eerder naslagwerken toegankelijk gemaakt via internet, zoals het Groot Woordenboek de Nederlandse taal. Om gebruik te maken van het woorden moet er eerst een account worden aangemaakt. Vanaf dat moment is het beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten