Als ballet en gigantische robots samenkomen

© CIDimport

Als ballet en gigantische robots samenkomen

Geplaatst: 11 juli 2014 - 06:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:12

Redactie ID.nl

Ongelofelijke dansmoves en gigantische robots, dat klinkt als twee tegenstrijdigheden die nooit samen zouden komen. Het tegendeel is waar: Tarik Abdel-Gawad bedacht een geüpdate versie van Tchaikovsky’s ballet Francesca da Rimini, dat bekend staat om het hartbrekende onderwerp en de precisie in de bewegingen.

Hij liet het stuk choreograferen door Yuri Possokhov, met in de hoofdrollen Joan Baoda en Maria Kochetkova. Het eindresultaat wordt gefilmd door een camera die door een gigantische robot wordt bestuurd.

In dezelfde kamer

Abdel-Gawad zegt over de film: Het brengt de kijker dichter bij een balletoptreden dan mogelijk is op het podium. Door het gebruik van een robot kunnen zowel de dansers als de camera worden aangestuurd, zodat je bepaalde shots krijgt die speciaal voor dit optreden zijn gemaakt. Het resultaat is een film die kijkers het gevoel geeft in dezelfde kamer te dansen met de dansers.

Veel precisie

Verder vindt de kunstenaar dat ballet en robots meer met elkaar gemeen hebben dan je in eerste instantie zou denken. Ze werken allebei met veel precisie en veel oefening, met mechanische bewegingen.

Complexe choreografie

Adbel-Gawad: Dit project laat zien dat het mogelijk is om een robot en twee dansers in een extreem complexe choreografie samen te laten bewegen. Het begint met een camera, maar in de toekomst zouden we dit op het gehele toneel kunnen toepassen. 

Bekijk hier het eindresultaat: 

Als ballet en gigantische robots samenkomen-15989442

© CIDimport

Als ballet en gigantische robots samenkomen-15989446

© CIDimport

Als ballet en gigantische robots samenkomen-15989450

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten