© CIDimport

AMD verovert ook de Mac Pro

Geplaatst: 12 juni 2013 - 06:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:49

Redactie ID.nl

Het gaat goed met AMD. De grafische processors van deze chipfabrikant worden gebruikt in de nieuwste generatie spelcomputers van Microsoft en Sony en nu ook in de nieuwe Mac Pro van Apple.

Nu Apple eindelijk de nieuwe Mac Pro heeft gepresenteerd, komt AMD als winnaar uit de bus. Tijdens de afgelopen maanden heeft chipfabrikant AMD een aantal belangrijke overwinningen op zijn naam mogen schrijven. De grafische chips van deze fabrikant zijn aanwezig in alle belangrijke spelconsoles - waaronder de PlayStation 4 en Xbox One - en er werd aangekondigd dat ze naast Windows ook Android en Chrome OS zullen gaan ondersteunen.

Afgelopen maandag werd bekend dat de chips van AMD ook worden geplaatst in de nieuwe Mac Pro. Deze desktopcomputer heeft Apple tijdens de keynote op WWDC 2013 aangekondigd. De Mac Pro zal later dit jaar verschijnen. Hoewel de processor (cpu) door Intel wordt verzorgd - de Mac Pro draait op de nieuwe generatie Xeon cpu - worden de grafische processors (gpu) door AMD aangeleverd. En de Mac Pro heeft niet één grafische processor, maar twee.

Krachtig

De nieuwe - nog niet nader gespecificeerde - gpu’s bieden 4.096 streamprocessors, een 384-bit memory bus en 528 GBps totale bandbreedte. Dat is heel wat kracht voor een werkstation.

Apple heeft ook de vormgeving van de Mac Pro aangepakt, net zoals veel andere fabrikanten dat tegenwoordig ook doen bij pc’s. In plaats van een grote rechthoekige doos van aluminium, is de nieuwe Mac Pro klein, zwart, cilindervormig en gebouwd rond wat Apple een “thermal core” noemt. Dat is een interessante verschuiving in het ontwerp van een werkstation. Het zal vooral interessant zijn om te zien of pc-fabrikanten inspiratie zullen halen uit het nieuwe uiterlijk van de Mac Pro.

De nieuwe Mac Pro is ook voorzien van flashgeheugen, het nieuwe Thunderbolt 2 en 4K video-ondersteuning. Op papier is deze machine ideaal voor wie met video of andere grote hoeveelheden data werkt.

Via: PCM

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten