Amerika krijgt tegenovergestelde van netneutraliteit

© CIDimport

Amerika krijgt tegenovergestelde van netneutraliteit

Geplaatst: 24 april 2014 - 12:15

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:42

Redactie ID.nl

Diensten als YouTube en Netflix moeten in Amerika flink meer geld gaan betalen om hun diensten aan te bieden. Nieuwe regels van de keuringsdienst FCC schrijven voor dat internetproviders meer geld mogen vragen voor "zware" diensten als videowebsites.

De nieuwe regels zijn nog niet definitief doorgevoerd, maar het ziet er naar uit dat dat snel gaat gebeuren. Als dat zo is, krijgt Amerika een wet die bijna haaks staat op de Europese netneutraliteit.

Betalen voor kwaliteit

Via de nieuwe wet mogen providers diensten zoals YouTube of Netflix niet blokkeren, maar er mag wel extra geld worden gevraagd om video's sneller of in een hogere kwaliteit door te geven. Dat moet volgens de FCC voor "een redelijk bedrag" gebeuren, maar wat de limieten precies zijn is niet duidelijk.

Nepneutraliteit

De FCC heeft in het verleden vaker geprobeerd dergelijke regels in Amerika af te dwingen, maar daar werd door de rechter een stokje voor gestoken omdat het in strijd zou zijn met de vrijheid van het internet. In Europa werd onlangs nog een wet aangenomen die netneutraliteit garandeerde onder Europese providers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten