Amerikaanse luchtmacht mag geen New York Times lezen

© CIDimport

Amerikaanse luchtmacht mag geen New York Times lezen

Geplaatst: 15 december 2010 - 06:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:19

Redactie ID.nl

De Amerikaanse luchtmacht heeft de toegang tot de website van de New York Times geblokkeerd voor zijn personeel.

De Amerikaanse luchtmacht heeft de toegang tot de website van de New York Times geblokkeerd voor zijn personeel. De New York Times publiceert momenteel materiaal van Wikileaks.org

In augustus werd het personeel er al op gewezen dat ze niet de website Wikileaks.org mochten bezoeken op het werk of de documenten van Wikileaks mochten downloaden van het internet. Nu gaan ze echter een stap verder door de toegang tot websites als de New York Times af te sluiten. Ook andere websites, die al vroeg in het bezit waren van de gelekte documenten, zouden zijn afgesloten zoals The Guardian, Le Monde, El Pais en Der Spiegel. Wanneer het personeel dergelijke websites bezoeken, krijgen ze een ‘ACCESS DENIED' te zien zo schrijft The Wall Street Journal.

Al het internetgebruik wordt bijgehouden en het personeel wordt gewaarschuwd dat iedereen die probeert ongewenste websites te bezoeken kan worden gestraft.

Woordvoerster Toni Tones van de luchtmacht wilde niet naar buiten brengen welke websites er precies worden tegengehouden. Een woordvoerster van de New York Times liet op haar beurt weten het te betreuren dat de luchtmacht er voor heeft gekozen belangrijk nieuws, analyses en commentaar ontoegankelijk te maken voor het personeel.

Het leger en de marine hebben nog geen maatregelen genomen tegen de Wikileaks-informatie op internet. Een niet nader bij naam genoemde defensiefunctionaris vindt dat de militaire richtlijnen voor het blokkeren van websites met geheime informatie verkeerd wordt toegepast. Het blokkeren van de New York Times zorgt er ook voor dat het personeel geen ander nieuws op de website kan lezen. Daarbij komt dat de informatie ook al op talloze andere websites te vinden is.

De restricties gelden alleen op computers van het leger, wanneer het bezoeken van nieuwswebsites een onderdeel van iemands takenpakket is, is het wel mogelijk de websites te bekijken.

[Via The Wall Street Journal]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten