André Kuipers-lancering live online te volgen 2013-11-04T16:17:09

Firefox gered door Google

Apple-verbod op HTC-toestellen

André Kuipers-lancering live online te volgen

André Kuipers-lancering live online te volgen

De lancering van de Sojoez-raket met 3 astronauten aan boord, waaronder de Nederlander André Kuipers, zal live te volgen zijn op internet en begint om 13:30.

Op de website van de ESA (European Space Agency) zal de lancering van Kuipers vanuit het koude Baikonur in Kazachstan te volgen zijn met beelden van de cosmodrome en de mission control center nabij Moskou. Samen met de andere astronauten: Amerikaan Don Pettit, de Rus Oleg Kononenko zal hij voor 6 maanden richting het ruimtestation ISS vertrekken. Vanochtend zijn de astronauten gezegend door een orthodoxe priester waarna de traditionele walk-out volgde.


Walkout

De voorafgaande traditionele walk-out

De uitrol van de Sojoez-raket

Old AmsterdamOld Amsterdam

Voor de missie genaamd PromISSE, mogen de astronauten naast eten dat de Amerikaanse en Russische organisaties naar het ruimtestation sturen, ook bonusvoedsel bestellen . Kuipers hoefde hierover niet lang na te denken: ‘Kaas van Hollandse bodem, in het bijzonder Old Amsterdam’, schreef hij in zijn eerste e-mailcontact aan Westland Kaasspecialiteiten, de makers van de Old Amsterdam. Met een stukje Hollandse kaas bij zich, voelt het verre ruimtestation toch nog een beetje als thuis.’ Kuipers krijgt negen containers bonusvoedsel mee en in elke container komen twee stukjes Old Amsterdam kaas van 3 cm bij 10 cm. Een totaal van 18 stukken. Deze stukken zijn kleiner dan normaal, in verband met de houdbaarheid na opening in de ruimte, zo valt op de website van Old Amsterdam te lezen.

Kuipers_twitterAftellen kan beginnen voor Kuipers

Kuipers laat op zijn blog op de NOS-website weten helemaal klaar te zijn voor de missie, genaamd PromISSE:

"In het begin ben je nog met van alles bezig. Dat valt weg, je hoeft je steeds minder druk te maken. Op het einde ben je eigenlijk bevrijd. Dan is het je ruimtepak aantrekken en naar de raket gaan."

De laatste tweet vanaf aarde heeft hij al verstuurd. De volgende zal vanuit het ISS zijn.

Meer over de missie vind je hier.

Ook hier op de website van de ESA zal de lancering live worden getoond.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord