Android vindt zijn weg naar de tv

© CIDimport

Android vindt zijn weg naar de tv

Geplaatst: 22 november 2010 - 11:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:29

Redactie ID.nl

Een Zweedse tv-maker claimt de eerste Android-tv te hebben ontwikkeld, die net zo werkt als Android op een smartphone.

Een Zweedse tv-maker claimt de eerste Android-tv te hebben ontwikkeld, die net zo werkt als Android op een smartphone. De tv vindt vandaag zijn weg naar de Zweedse winkels onder de naam Scandinavia.

De tv werkt als een uit de kluiten gewassen smartphone en heeft in plaats van een klein schermpje uiteraard het formaat van een tv, in dit geval 55-inch.

In tegenstelling tot andere tv's met internetconnectie, biedt de Android-tv meer dan enkel een knop voor YouTube en het weer. Op het bellen met spraak na, kan de Android-tv alles wat een smartphone met Android ook kan. Helaas is de interface wel gebaseerd op het vrij oude Android 1.5 (cupcake) en zijn er nu nog maar 20 apps voor beschikbaar. Volgens de fabrikant worden dat er 1000 tegen het einde van het jaar wanneer het mogelijk wordt om apps te importeren van de online Android Market store. Wel moet er dan bij worden stilgestaan dat de app moet kunnen schalen naar het grote formaat van de tv.

De tv heeft een ingebouwd toetsenbord en wordt geleverd met een afstandsbediening maar zou in de toekomst ook met een Android-telefoon bediend moeten kunnen worden. De luxe tv heeft een prijs van zo'n €4.257. Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verwacht het bedrijf een grote afzetmarkt.

Het kleine bedrijfje Lava, van 20 man zoekt nog naar investeerders om hun tv in de Verenigde Staten te kunnen lanceren. Daar denken ze 10 miljoen dollar voor nodig te hebben. Ze zullen dan ook moeten concurreren met de aankomende tv's van Sony die over Android beschikken. Het verschil is dat Sony het internetgedeelte scheidt van het tv-gedeelte op de tv, terwijl dat bij de Scandinavia naast elkaar kan werken. De mensen bij Lava zien het echter niet enkel als concurrent, maar ook als een kans omdat ontwikkelaars door Sony's stap ook eerder geneigd zullen zijn om tv-aps voor Android te ontwikkelen, die dan ook voor de Zweedse tv beschikbaar kunnen komen.

De fabrikant verwacht dat de smart-tv binnen 5 jaar gemeengoed wordt.

[Via The Wallstreet Journal]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten