Antoni Gaudi Google Doodle 2013-11-04T15:35:15

Tweede router in je netwerk installeren

Wimbledon live op YouTube

Antoni Gaudi Google Doodle

Antoni Gaudi Google Doodle

Vandaag staat de Google Doodle in het teken van de 161 ste geboortedag van Antoni Gaudi, de Catalaanse  art noveau/juegendstil architect. Gaudi werd beroemd door zijn organisch ontworpen gebouwen zoals de Sagrada Familia kathedraal in Barcelona.

Antoni Gaudi werd in 1852 geboren maar waar dat precies was, bestaat onduidelijkheid over. Sommige bronnen beweren Reus en andere bronnen beweren het nabijgelegen Riudoms. Wat wel duidelijk was, is dat Antoni Gaudi sinds zijn kindertijd aan reuma leed. Op zijn zeventiende ging hij architectuur studeren aan de Escola Superior d’Arquitectura in Barcelona. Hij studeerde daar in 1878 af en de directeur Elie Rogent zei tijdens de diploma-uitreiking “He aprobado a un loco o a un genio", Ik heb een dwaas of een genie laten slagen."

Gaudi Google Doodle

Antoni GaudiDandy

De eigenzinnige Gaudi die als een dandy door het leven ging en had een antikerkelijke houding ontwikkeld en was begaan met de arbeiders. Tussen zijn twintigste en dertigste lid van de vrijmetselarij maar zei dat uiteindelijk vaarwel toen hij het katholieke geloof herontdekte. Gaudi kleedde zich later tamelijk sjofel. Hij huwde nooit. Ondanks dat hij hij nu nog steeds gezien wordt als toonaangevend architect, ontving hij in zijn leven slechts 1 prijs , die was voor het wat conventionele Casa Calvet. Hij schijnt onder deze miskenning geleden te hebben.

Sagrada FamiliaSagrada Familia

In 1881 kocht een vereniging in Barcelona grond, waarop zij een kerk en bijbehorend complex wilde bouwen ter ere van deSagrada Família (de Heilige Familie: Jozef, Maria en Jezus). De opdracht ging eerst naar Francisco de Paula del Villar, voor wie Gaudí in zijn studententijd werkte. Deze trok zich na het begin van de werkzaamheden terug. Joan Martorell, een bekende van Gaudí en qua neogotiek dé Catalaanse architect, zou de leiding overnemen, maar weigerde. Waarom de onbekende Gaudí in 1883 de opdracht kreeg, is niet duidelijk. Sinds 1914 besloot Gaudi alleen nog maar aan de Sagrada Familia te werken, hij woonde zijn laatste jaren zelfs op het bouwterrein. Ook ging hij soms de deuren langs om geld op te halen voor de bouw van de kerk waar nu nog steeds aan wordt gebouwd.

Aanrijding met tram

Op 7 juni 1926 werd hij aangereden door een tram die niet stopte. Taxichauffeurs wilden de bewusteloze Guadi niet naar het ziekenhuis brengen door zijn sjofele voorkomen. Hij werd naar het armenhospitaal gebracht. Zijn medewerkers begonnen een zoektocht en vonden hem in het ziekenhuis. Hij weigerde naar een kliniek te worden overgebracht en bleef in het armenhospitaal. Hij zei: “Mijn plaats is hier, tussen de armen". Gaudí stierf in het hospitaal op 10 juni, om vijf uur in de namiddag op 73-jarige leeftijd. Zijn begrafenis op 12 juni was een belangrijke gebeurtenis: de rouwstoet was wel een kilometer lang. Hij ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

Voor meer Google Doodles van architecten kijk hier.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord