Apparaatje om met dieren te communiceren

© CIDimport

Apparaatje om met dieren te communiceren

Geplaatst: 7 juni 2013 - 12:57

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:50

Redactie ID.nl

Volgens de Amerikaanse bioloog Dr. Con Slobaodchikoff zal het binnen 5 tot 10 jaar mogelijk kunnen zijn om met een klein vertaalapparaatje te weten te komen wat dieren zeggen. Een soort Google Translate voor dieren of 'dog whisperer' op zakformaat dus.

Op tv hadden Flipper, Lassie, Mr Ed, Garfield, dr. Dolittle, en Tarzan geen problemen met de communicatie tussen mens en dier maar in de realiteit is dat toch een stuk lastiger. Nog wel want binnen 10 jaar zou daar volgens Amerikaanse bioloog Dr. Con Slobaodchikoff verandering in moeten komen met een apparaatje dat niet groter zal zijn dan een smartphone.

Bovenstaand filmpje wordt wellicht al binnen 10 jaar werkelijkheid


Onderzoek naar communicatie van prairiehonden

Hij doet onderzoek naar taal bij dieren en onderzocht de complexe communicatie van prairiehonden. Door geluiden op te nemen die de beesten produceren en vervolgens hun gedrag te registreren kan er onderzocht worden wat er gecommuniceerd wordt. Ter controle wordt het opgenomen geluid ook afgespeeld om te kijken of dat tot dezelfde reactie leidt.

Zinsopbouw en dialecten bij dieren

Uit het onderzoek blijkt dat prairiehonden een zinsopbouw hebben waarbij ze bijvoorbeeld aangeven wat type dier ze zien, welke kleur het heeft en hoe groot het is. Ook ontdekten de onderzoekers dat er, net als bij mensen, verschillende dialecten zijn en dat er sprake is van een sociaal praatje. Het onderzoek omvat alleen nog prairiehonden maar de bioloog geeft aan dat katten en honden ook een vrij complexe taal spreken. Een apparaatje waarmee we alleen met prairiehonden kunnen communiceren zal in de praktijk wat minder interessant zijn dan communicatie met onze eigen huisdieren. Hoewel, mensen met katten weten vaak wel hoe ze door hun kat worden gezien.

Apparaatje om met dieren te communiceren-16254482

© CIDimport

Willen we dit eigenlijk wel horen?

Betere verstandhouding met dieren 

De Amerikaanse professor hoopt dat dit leidt tot een betere behandeling van dieren, omdat mensen zullen inzien dat het levende en vooral denkende wezens zijn. Hij hoopt dat we beter samen zullen werken met dieren in plaats van ze uit te buiten. Goed nieuws voor dieren dus zo'n vertaalappaartje, minder goed nieuws voor de dogwhisperer/horse whisperer.

[Via: PCM]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten