Apparaten verplicht up-to-date door nieuwe wet 2019-12-26T14:33:10

Zoekmachine Startpage

Populariteit YouTube-kanaal Netflix in 2019 verdubbeld

Apparaten verplicht up-to-date door nieuwe wet

Apparaten verplicht up-to-date door nieuwe wet

Het kabinet dient een nieuw wetsvoorstel in, met daarin strengere regels rond de verkoop van slimme apparaten als smartphones en smart-tv's. Consumenten moeten daardoor o.a. een bepaalde poos verzekerd zijn van beveiligingsupdates.

Hoewel de aanpassing van de wet duidelijkheid moet geven, blijft er nogal wat ruimte over voor eigen interpretatie. In het wetsvoorstel 'Implementatiewetsvoorstel richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud' staat dat updates geleverd moeten worden zolang de koper dat 'redelijkerwijs kan verwachten'. Dat kan per product verschillen. Wie daarbij uiteindelijk het laatste woord heeft, is het Europese Hof van Justitie. Bijvoorbeeld wanneer het tot een rechtszaak zou komen.

Verkoper verantwoordelijk

Opvallend is ook dat expliciet de verkoper van de apparaten als verantwoordelijke voor updates wordt aangesteld. Ergens logisch, het is immers het eerste aanspreekpunt voor consumenten. Verkopers gaan alleen helemaal niet over updates, dat moet de fabrikant regelen. Beide partijen zouden daar afspraken over moeten maken, zo leest het wetsvoorstel. Winkels zouden er hierdoor voor kunnen kiezen bepaalde merken niet meer te verkopen, als die laks zijn gebleken met het up-to-date houden van hun producten.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord