Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen

© CIDimport

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen

Geplaatst: 11 juni 2013 - 07:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:49

Redactie ID.nl

Apple heeft gisteren tijdens de keynote iOS 7 onthuld met een geheel nieuw ontworpen gebruikersinterface en vele nieuwe functies waaronder integratie van het nieuwe iTunes Radio.

Na de dood van Steve Jobs en het vertrek van Scott Farstall was er ruimte binnen Apple om het oude design van de app-pictogrammen los te laten. Jobs en Farstall waren voorstander van eenvisuele links met elementen uit het ‘echte leven’ (een houten boekenkast voor e-books bijvoorbeeld). Andere directieleden en Jonathan Ive (Senior Vice President of Industrial Design bij Apple) zouden dit naar verluidt maar ouderwets vinden aandoen.

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen-16254337

© CIDimport

Het huidige iOS6 naast de nieuwe iOS 7

iOS 7 ontworpen voor tijdloze schoonheid

Johnathan Ive is onder andere verantwoordelijk voor designs van de iPod, iPhone, iPad, Macbook en iMac en richt zich nu dus op de interface van iOS 7. Hij zegt er zelf het volgende over:  "Eenvoud, helderheid en efficiëntie vertegenwoordigen een diepgaande, tijdloze schoonheid. Echte eenvoud is zoveel meer dan alleen de afwezigheid van afleiding en opsmuk; het gaat om het scheppen van orde binnen een complex geheel." Mensen die al even met iOS7 konden spelen noemen het wel erg plat.

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen-16254341

© CIDimport

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen-16254346

© CIDimport

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen-16254351

© CIDimport

iOS 7 opgebouwd uit meerdere functielagen

Het nieuwe ontwerp heeft subtiele bewegingseffecten, een nieuw kleurenpalet en meerdere functielagen waardoor het besturingssysteem meer tot leven moet komen. De nieuw ontworpen lettertypen worden nu vooral op de  Retina-display scherper weergegeven.

Control Center en Berichtencentrum

Nieuw in iOS 7 is de Control Center waarin alle instellingen snel toegankelijk zijn en biedt directe toegang tot apps als Klok, Camera, Rekenmachine en de zaklamp. In het berichtencentrum, dat nu vanuit het toegangsscherm beschikbaar is, vind je ook de nieuwe Vandaag-functie die een overzicht van je dag geeft met alle geplande zaken, weer en verkeer. Door een nieuwe API kunnen ontwikkelaars hun app op de achtergrond laten multitasken en kunnen gebruikers makkelijker tussen apps schakelen.

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen-16254354

© CIDimport

AirDrop

AirDrop is een nieuwe manier om snel een eenvoudig materiaal uit te wisselen met anderen om je heen. AirDrop laat zien welke contacten in de buurt zijn waarmee je materiaal kunt delen op basis van een peer-to-peer-verbinding zodat je geen netwerkverbinding nodig hebt. De overdracht wordt gevodeerd om het materiaal te beschermen tegen privacy-inbreuk.

Camera-app en Moments-functie

De vernieuwde Camera-app bevat de mogelijkheid om realtime effecten toe te voegen en biedt nu naast ‘video, foto en panorama’ nu ook een vierkant modus. Schakelen tussen de verschillende camera’s doe je met één veegbeweging. De nieuw ontworpen Foto’s-App biedt nu ook een Moments-functie zodat je foto’s op tijdstip en locatie kunt indelen.

iTunes Radio

Apple heeft gisteren tijdens de keynote ook iTunes Radio gelanceerd; een gratis voorziening voor internetradio met meer dan 200 stations en een uitgebreide catalogus van muziek uit de iTunes Store. iTunes Radio is erop gericht om je nieuwe muziek te ontdekken (en te laten kopen uit iTunes natuurlijk) en past zich op een dynamisch manier  aan op jouw muzieksmaak. Hoe vaker je iTunes en iTunes Radio gebruikt, des te beter weet het welke muziek je goed vindt.

Apple iOS 7 geheel nieuw ontworpen-16254358

© CIDimport

Siri krijgt nieuwe stemmen

Siri heeft een nieuwe vrouwen- en mannenstem en zoekacties op Twitter zijn nu geïntegreerd. Ook is er Wikipedia-integratie ingebouwd en kun je zoeken met Bing, de zoekmachine van Microsoft, vanuit de app. Siri helpt je ook met het wijzigen van apparaatinstellingen en het beluisteren van je voicemail.

Andere nieuwe functies in iOS 7 zijn o.a.:

• Een nieuwe functie voor het vergrendelen van Zoek mijn iPhone, zodat je je Apple ID en wachtwoord moet invoeren voordat je Zoek mijn iPhone kunt uitschakelen, gegevens kunt wissen of een apparaat dat op afstand is gewist opnieuw kunt activeren.

• Een nachtmodus in Kaarten die reageert op omgevingslicht bij gebruik in het donker.

• De synchronisatie van meldingen, zodat bijvoorbeeld een melding die je op het ene apparaat negeert automatisch op al je apparaten wordt genegeerd.

• Je telefoon, FaceTime en Berichten blokkeren voor specifieke personen.

• Verbeterde auto-integratie, waardoor je nu voor het eerst ook in de auto een echte Apple ervaring wordt geboden.

Voor meer informatie over de nieuwe functies van iOS lees de uitgebreide Hands-on van onze collega's van PCM.

Beschikbaarheid iOS 7

iOS 7 zal dit najaar worden uitgebracht als gratis software-update voor iPhones vanaf iPhone 4, voor iPads vanaf iPad 2, iPad mini en iPod touch (vijfde generatie). Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar. Voor ontwikkelaars is er nu een bètaversie beschikbaar.

[Via: Apple]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten