© CIDimport

Apple iPhone 5 met 4,3-inch scherm?

Geplaatst: 17 mei 2012 - 11:31

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:45

Redactie ID.nl

Volgens Reuters en vele andere bronnen zal de nieuwe iPhone (die we voor het gemak maar even iPhone 5 noemen) uitgerust worden met een scherm van minimaal 4 inch.

Nu de nieuwe iPad er is, kunnen we ons weer mee laten nemen in de geruchtenstroom over de iPhone 5.  Het nieuwste gerucht is dat de iPhone 5 minimaal een 4"-scherm zal krijgen. Apple heeft tot nu toe altijd vastgehouden aan een kleiner formaat en ging niet mee in de schermgrootte race die we bij Android zien. Zo heeft de Samsung Galaxy S3 een schermgrootte van 4,8 inch. 


Duimen voor een iPhone 5

Voor Apple was het altijd belangrijk dat de duimen van de gebruiker het hele scherm konden overbruggen. Doordat de randen van de nieuwe modellen steeds dunner worden en de duimen daarmee dichter bij het scherm komen, is een groter scherm nu zeker een optie voor een iPhone 5.

Pixeldichtheid bepalend voor nieuw iPhone 5-scherm

Volgens PCM is de grootte van het scherm vooral gebonden aan de pixeldichtheid, uitgedrukt in pixel per inch (ppi). Momenteel zijn er twee soorten, die van de oude iPhone met een pixeldichtheid van 163 ppi en die van de iPhone 4S met 326 ppi.  De oude iPhone biedt een resolutie van 320x480 en het nieuwe retinascherm biedt 960 pixels (326 ppi x 1,94”) bij 640 pixels (326 ppi x 2,91”). Een scherm met een breedte van 1,94”en een hoogte van 2,94”heeft een beelddiagonaal van 3,5”. Zou Apple overgaan op een groter scherm dan heeft dat dus ook consequenties voor de ppi en zien ontwikkelaars van apps liever niet. Die moeten nu al rekening houden met de oude en nieuwe iPhone resoluties.

  

iPhone 5 groter scherm geen hogere resolutie  

 Een oplossing komt mogelijk van de nieuwe iPad, die heeft namelijk ook een retina-scherm maar wordt gefabriceerd met een pixeldichtheid van 264 ppi. Deze machine zouden dan ook ingezet kunnen worden voor de iPhone 5.  In dat geval zou bij een resolutie die gelijk is aan de iPhone 4S het scherm vergroot kunnen worden naar 4,3-inch. Immers: 960pixels/264ppi = 3,6”hoog en 640pixels/264ppi = 2,4” zorgt voor een scherm met een beelddiagonaal van 4,3” . Het nadeel is dan wel dat de pixeldichtheid minder zal zijn dan die van de iPhone 4S maar waarschijnlijk zal dat in de praktijk niet problematisch zijn.

Introductie iPhone 5

Wanneer de iPhone 5 uit zal komen is onbekend. Het zou tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC) in juni kunnen zijn maar naar verluidt komt Apple dan al met nieuwe iMac- en MacBook-moddelen met een Retina Display. Een andere optie is oktober, de maand waarin Apple de iPhone 4S introduceerde. Naar verluidt komt Apple in oktober tevens met een 7-inch versie van de iPad.

[Via: PCM]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten