Apple maakt 'gratis apps' niet meer gratis

© CIDimport

Apple maakt 'gratis apps' niet meer gratis

Geplaatst: 20 november 2014 - 13:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:04

Redactie ID.nl

In de App Store zul je vanaf nu geen 'gratis' apps meer vinden. In plaats daarvan noemt Apple alle apps gewoon 'download'. De telefoonfabrikant doet dat voornamelijk om kinderen (en hun ouders) te beschermen tegen plotselinge hoge kosten van freemium-apps.

De knop waarmee je een app vanaf nu installeert, heet nu 'Download'. Vroeger stond daar nog 'Free' of 'Gratis', of de prijs van de app wanneer die geld kostte.

Gratis =/= gratis

Apple wil van die titel af, omdat veel gratis apps eigenlijk helemaal niet gratis zijn. Het kost weliswaar niets om ze te downloaden, maar in de app zelf kun je vaak aankopen doen waarmee je verder kunt komen in een level.

Freemium

Voor veel ontwikkelaars is dat zogeheten 'freemium'-model (een samentrekking van 'free' en 'premium') een lucratieve business. Apps die geld kosten worden over het algemeen veel minder gedownload.

Misleidend

Toch willen de meeste partijen van de titel 'Gratis' af. De Europese Unie wil dat bijvoorbeeld, omdat het misleidend zou zijn. Op die manier zouden vooral kinderen verleid worden om sneller aankopen te doen in een app, bijvoorbeeld door een nieuw level te kopen om verder te komen in een spelletje.

Apple volgt met deze stap in de voetsporen van Google, dat het woord 'Free' vorig jaar in de Play Store ook al naar 'Install' veranderde.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten